Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İngilizler, kredi kartını terk ediyor

İngiltere'de yapılan bir araştırmanın sonuçları, ekonomideki kötü gidişten kaygı duyan İngilizler’in, kredi kartıyla harcama yapmaktan vazgeçtiklerini ve harcamalarını nakit olarak yapmaya başladıklarını ortaya koydu.

İngiltere Ticaret Konsorsiyumu (BRC) tarafından 17 bin mağazada gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, 2007 yılında yapılan nakit işlemlerin oranının yüzde 60 olduğunu, bunun da nakit harcamalarda 2006 yılına göre yüzde 54’lük bir artışa işaret ettiğini gösterdi. BRC uzmanları, bu durumun halkın artık kendisine ait olmayan bir parayı harcamaktan ciddî biçimde korktuğunu ve finansal durumunu daha kontrollü götürme eğilimine girdiğini gösterdiğini bildirdi.

BRC direktörü Stephen Robertson, ortaya çıkan tabloyu değerlendirirken, İngiliz halkının artık nakit parayı daha ‘’elle tutulur ve sağlam’’ bulduğunun görüldüğünü bildirdi. Halkın harcamalarında hâlâ büyüme görüldüğünü, ancak kredi kartı-nakit harcama dengesindeki farkın ise nakit lehine geliştiğini belirten Robertson, ‘’bu durum da İngilizler’in artık malî durumları üzerinde sıkı bir kontrol oluşturmak istediklerinin kanıtıdır’’ dedi.

50 milyar sterlinlik değiş tokuş planı

İngiltere Merkez Bankası, ticarî bankalar için 50 milyar sterlinlik değiş tokuş planı hazırladı. Bankadan yapılan açıklamada, 50 milyar sterlinlik planla, bankaların riskli mortgage alacakları devlet tahviliyle değiştirilecek. Planla İngiltere Merkez Bankası, interbank piyasasında blokajı açmayı ve yüksek riskli mortgage krizinin engellediği normal borçlanma uygulamalarını düzenlemeyi amaçlıyor. Bankanın, varlık değişimini bir yıl süreyle önerdiği, ancak bu sürenin üç yıla kadar çıkarılabileceği belirtiliyor.

/ LONDRA

22.04.2008


 

Pahalı petrol büyümeyi yavaşlatıyor

Uluslararası Para Fonu Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky, yüksek petrol fiyatlarının dünyanın ekonomik büyümesini yavaşlattığını söyledi. Uluslararası Enerji Forumu için Roma’da bulunan Lipsky, petrol fiyatlarının yüksek olmasının ihracatçıların yararına olduğunu ancak, büyümeyi yavaşlattığını belirtti.

IMF’nin dünyanın ekonomik büyüme tahminlerini petrolde kısmen düşük fiyatlara dayandırdığını ifade eden Lipsky, IMF’nin sadece petrol fiyatları değil, aynı zamanda yüksek gıda fiyatları ve mali sektördeki sorunlar yüzünden küresel ekonomik büyümeyi yüzde 1 ve 2 arasında düşürdüğünü yineledi. IMF’nin bu ay başında açıkladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda, ocak ayında yüzde 4.1 olan küresel ekonomik büyüme oranı yüzde 3.7’ye çekilmişti. Raporda, ABD ekonomisinin bu yıl durgunluğa gireceği ve gelecek yıl tedricen toparlanmaya başlayacağı tahmin edilmişti.

Petrol 120 dolara doğru

Uluslararası piyasalarda petrolün varil fiyatı, petrol arzı kaygıları ve OPEC'in açıklaması sebebiyle 117,40 dolara kadar yükseldi. ABD ham petrolünün varil fiyatı Mayıs ayı teslimi 117,40 dolara çıktıktan sonra 117,12 dolardan işlem görmeye başladı. Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 114,65 dolarla tüm zamanların en yüksek değerine ulaştı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Şekip Halil, yüksek petrol fiyatlarını düşürmek için petrol üretim miktarını artırmaya gerek olmadığını söylemişti. Öte yandan İskoçya'da Grangemouth'daki petrol rafinerisinde bu ay sonundaki iki günlük grev, Afrika'nın en büyük petrol ihracatçısı Nijerya'da petrol boru hattına yapılan saldırılar da petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Petrol fiyatlarının yükselmesinde Yemen'in doğu kıyısında bir Japon petrol tankerine yapılan saldırının da etkili olduğu belirtiliyor.

/ ROMA

22.04.2008


 

Üretim tüketimi karşılamıyor

Gıda yem ve enerji olarak kullanılan buğday ve mısır başta olmak üzere dünya hububat üretimi, tüketimi karşılamaz duruma gelince stoklar giderek azalıyor.

Uluslararası Hububat Konseyinin (IGC) Mart tarihli son raporuna göre, 2006/07 sezonunda 593 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday üretiminin, ekiliş alanlarının artması ve yağışların iyi olmasına paralel Temmuz 2007/Haziran 2008 döneminde, 604 milyon ton düzeyinde (11 milyon ton fazla) olacağı tahmin ediliyor. Dünya tüketiminin ise gıda, yem ve enerjiye bağlı talebin giderek artması nedeniyle, geçen yıla oranla artış göstererek 612 milyon ton düzeyinde gerçekleşeceği öngörülüyor. IGC, 2007-2008 döneminde dünya buğday stoklarının 3 yıl öncesine göre yüzde 20 azalmayla 112 milyon ton, mısır stoklarının yüzde 22 düşerek, 103 milyon ton, toplam hububat stoklarının ise yüzde 24,8 azalmayla 248 milyon tona gerileyeceğini belirtti. Stokların azaldığı, tüketimin hızla arttığı dünyadaki bu durumun tarım ülkesi olarak bilinen Türkiye’nin lehine kullanılabileceğini ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, ‘’Türkiye’de üretici tarladan, üretimden uzaklaştırıldı. 100 bin hektardan kaçan çiftçimizi tekrar tarlaya döndürmemiz gerekiyor. Türkiye’de tarıma elverişli sahalarımız çok fazla. Bu sahaları iyi değerlendirebilmek için devlet politikası gerekiyor. Teşvikler verilerek çiftçi üretime yönlendirilmeli. Türkiye, dünyadaki açığı kapatmada kilit rol oynayabilir” diye konuştu.

/ KONYA

22.04.2008


 

Gıda fiyatlarındaki artışa çözüm bulunmalı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, gıda ürünlerindeki fiyat artışı sorununa gerektiği gibi müdahale edilmezse, büyümeyi ve dünya güvenliğini etkileyecek bir “zincirleme krizden” endişe ettiğini bildirdi.

Ban, bu yönde daha önce yaptığı uyarıları Gana’nın başşehri Akra’da düzenlenen 12. BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (Cnuced) açılışında yaptığı konuşmada tekrarlayarak, şunları söyledi: “Şu anki kriz doğru bir şekilde çözülmezse, ekonomik büyüme, sosyal gelişme ve hatta dünyanın siyasî güvenliğini etkileyecek çok boyutlu bir soruna sebep olabilecek başka zincirleme krizlerin çıkmasına yol açabilir.” Genel Sekreter, sözlerini “Daha fazla bekleyemeyiz. Uluslar arası toplum, daha ciddî, siyasî ve güvenlik sorunlarına yol açabilecek sonuçlardan kaçınmak için acil olarak harekete geçmeli” diye sürdürdü.

/ AKRA

22.04.2008


 

Hazır giyimcilerin umudu düğünler

İzmir'de bulunan imalatçı konfeksiyon firmaları, ilkbahar- yaz sezonuna rağmen yaşanan durgunluğun, düğün sezonu ile sona ereceğini umut ediyor.

İzmir’in tekstil ve konfeksiyon merkezi olarak nitelenen Mimar Kemalettin Çarşısında faaliyet gösteren Rabin Tekstil’in genel müdürü Gürcan Keskiner, çarşıda bir çok firmanın banka kredileriyle ayakta kaldığını, yaşanan durgunluğun büyük risk oluşturduğunu söyledi. Son aylarda çarşının iki köklü firmasının iflâsını açıkladığını, bunun moralleri bozduğunu kaydeden Keskiner, şöyle dedi: ‘’Faaliyetine son veren firmalar moral bozuyor ancak iyimser olmak, üretime devam etmek zorundayız. Çarşıdaki bir çok firma şu anda kredileri döndürebilmek, ayakta kalmak için çalışıyor. Ancak karamsar olmamalıyız. İlkbahar yaz sezonunda beklenen kadar iş yapılamasa da önümüzde düğün ve özel gün sezonu var. İnsanların morali iyi olursa kıyafet alıyor. Bu durgunluğun uzun süre devam edeceğini sanmıyoruz.’’ Ege Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı (EGSD) Nedim Örün ise diğer sektörlerde olduğu gibi konfeksiyonda da iç piyasada büyük bir durgunluğun yaşandığını, ‘’piyasalarda adeta yaprak kımıldamadığını’’ ifade etti. Örün, durgun geçecek yıl için firmalara harekete geçme çağrısında bulundu.

/ İZMİR

22.04.2008


 

Devlet, gayrimenkul zengini

Hazine günümüzde 2 milyon 559 bin 916 adet taşınmaza sahip bulunuyor. İstanbul’un yüzde 34,1’ini, Ankara’nın yüzde 20,1’ini, İzmir’in ise yüzde 27,8’ini devlete ait taşınmazlar oluşturuyor.

Günümüzde Hazine adına tescil edilmiş bina sayısı 104 bin 651’e ulaşıyor. Hazineye ait gayrimenkullerin 351 bin 72’sini arsalar, 470 bin 534’ünü araziler, 140 bin 12’sini bağ-bahçeler, 1 milyon 65 bin 300’ünü tarlalar, 259 bin 932’sini de ormanlar meydana getiriyor. Mera, yaylak, kışlak, harman yeri ve panayır yeri gibi kamunun yararlanmasına tahsis edilen orta mallarının sayısı ise 67 bin 120’yi buluyor. Su ve su ürünü alanlarının sayısı 95 bin 956, maden ve ocak alanlarının sayısı bin 197, deniz dolgu alanlarının sayısı 634, tarihî ve kültürel alanların sayısı da 3 bin 508 olarak belirleniyor. Hazineye ait gayrimenkullerin kapladığı alan da 138 milyar 132 milyon 8 bin 820 metre kareye ulaşıyor. Bunun 95 milyar 376 milyon 722 bin metre karelik bölümünün üzerinde ormanlar yer alıyor. Tarlalar 18 milyar 916 milyon 650 bin, araziler 18 milyar 342 milyon 512 bin, orta malları 2 milyar 216 milyon 818 bin, arsalar da 1 milyar 201 milyon 577 bin metre karelik bir alan oluşturuyor. Bağ-bahçelerin kapladığı alan 692 milyon 235 bin metre kareyi, binaların kapladığı alan ise 571 milyon 584 bin metre kareyi bulu-yor. Taşınmaz adedine göre, Konya, Hazinenin en fazla taşınmazının olduğu il olarak ortaya çıkıyor. Bu ilimizde Hazineye ait 123 bin 510 adet mülk bulunuyor.

22.04.2008


 

Tekbir defilesine yoğun ilgi

Tesettür giyim üretimi yapan Tekbir Giyim, Almanya’nın ünlü moda tasarımcısı ve Avrupa Moda Konseyi üyesi Heidi Beck’in katkılarıyla hazırladığı İlkbahar-Yaz kreasyonunu bir defile ile tanıttı.

İstanbul Yeşilköy WOW Convention Center’da düzenlenen tesettür defilesine gelen vatandaşlar, tesettür kıyafetlerinin iyi hazırlandığını belirttiler. 366 parçalık İlkbahar-Yaz koleksiyonu ünlü mankenler tanıttı.

Yeni Asya / İSTANBUL

22.04.2008


 

Emekli maaşına düzenleme

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, “Emekli maaşlarında yeni düzenlemeye gideceğiz. Son enflasyon rakamları ele alınarak intibak içinde değerlendirme yapacağız, çünkü intibakta sorunlar var” dedi.

Bakan Çelik yapılacak düzenlemeyle ilgili şunları söyledi: “Son enflasyon rakamları ele alınarak intibak içinde değerlendirme yapacağız, çünkü intibakta sorunlar var. Süper emekli, 95 emeklisi, 2000 öncesi emekli var. Bu emeklilerin hepsine ayrı uygulamalar yapılmış. Birisi 560 YTL, diğeri ise 720-960 YTL arasında maaş alıyor. Bu uygulamalar geçmiş hükümetler döneminden geliyor. Emekliler aylıklarının bağlanmasıyla ilgili sistemden kaynaklanan sıkıntılarla karşı karşıyalar. Bunun da tesbitlerini yaptırıyoruz. Umarım, ya intibak şeklinde bir çözüm, intibak şeklinde olmuyorsa emeklilerin diğer taleplerini başbakanın gündemine taşırız. Hükümet olarak Türkiye’nin imkânları çerçevesinde bir çıkış yolu bulacağız.”

/ KARABÜK

22.04.2008


 

İhracatta ‘hedef ülke’ Hindistan

Türkiye ihracatını arttırmak için, dünyanın önde gelen ekonomileri arasına giren Hindistan ve Brezilya’ya yönelecek. Bu kapsamda, Hindistan’a özel bir açılım planı uygulamaya geçirilecek.

.İhracat stratejilerine ilişkin soruları cevaplayan Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar, Türkiye ekonomisindeki gelişmenin önemli sebeplerinden birisinin, ‘dünya pazarlarına açılma yönünde izlenen stratejiler’ ve ‘ihracatın artırılması yönünde kaydedilen başarılar’ olduğunu söyledi. Kayalar, geçtiğimiz yıllarda ortaya konulan Komşu ve Çevre Ülkeler, Afrika, Asya-Pasifik ve Amerika stratejilerinin, 2008 yılında da önceliklerini koruyacağını bildirdi. Stratejilerin de günün şartlarına göre yeniden şekillendirildiğini ifade eden Kayalar, bu kapsamda, dünyanın en önemli ekonomileri olarak ortaya çıkan Hindistan ve Brezilya gibi ülkeler üzerinde özellikle durulacağını bildirdi. Hindistan’a ilk defa bir ticaret heyeti programı düzenlendiğini kaydeden Kayalar, Çin’de olduğu gibi sadece Hindistan’a özel bir açılım planı uygulamaya geçirileceğini belirtti.

22.04.2008


 

Arçelik’e müşteri memnuniyeti ödülü

Tüketici memnuniyetini ilke edinen firma ödülü’ne Arçelik, Adel Armatür ve Vana ile Kuruçayırlı Otomotiv lâyık görüldü.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı 11 Geleneksel Tüketici ödülleri sahiplerini buldu. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı Konferans Salonunda gerçekleşen ödül töreninde, “Tüketici memnuniyetini ilke edinen firma ödülü” dalında Arçelik, Adell Armatür ve Vana Fabrikaları A.Ş. (Adell A.Ş.) ile Kuruçayırlı otomotiv ödül alan kuruluşlar oldular. Arçelik adına ödülü alan Tedarik Zinciri Müdürü Serdar Sözeri, “Arçelik olarak her zaman müşteri memnuniyetini ilke edinerek bugünlere ulaştık” dedi. Arçelik, Adell Armatür ve Vana ile Kuruçayırlı Otomotiv ödüle müşterilere iyi hizmet, yardım, servis ve kolay ulaşım sebebiyle bu ödüle lâyık görüldüler.

SALİH AYTEMUR / ANKARA

22.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri