Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İsrail'den kahvaltıda katliam

İsrail tanklarının Gazze Şeridi’nin kuzeyinde hedef aldıkları bir evde bir anne ve 4 çocuğu öldü. Filistinli bir gencin de öldüğü saldırıda 10 kişi de yaralandı.

İslâmî Cihad Örgütü de bölgedeki bir üyesinin öldüğünü açıkladı. Ölen çocukların en büyüğünün 6 yaşında olduğu bildirildi. Beyt Hanun’daki saldırı Hamas yetkililerinin ateşkes teklifi için Mısır’da bulunduğu bir sırada düzenlendi. Bu arada Hamursuz Bayramı sebebiyle Batı Şeria’ya uygulanan ambargo da bugün kaldırıldı.

/ GAZZE

29.04.2008


 

Türkiye’nin İbrahim Süleyman’ı, Davutoğlu

Başbakanlık Dışpolitika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu’nun Suriye’den İsrail’e gönderilen mesajı iletmek üzere bu ülkeye gidecek heyetin başında yer alacağı iddia edildi.

İsrail’in Kanal 1 televizyonunun haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Suriye lideri Beşşar Esad’la görüşen Ahmet Davutoğlu, arabuluculuk çabasını İrsali ziyaretiyle sürdürecek. Habere göre, Davutoğlu başkanlığındaki Türk heyeti Şam ve Tel Aviv arasında doğrudan görüşmelerin başlaması için tarafları iknaya çalışacak. Hedefte ise Suriye ve İsrail’in dışişleri yetkililerin katılacağı görüşmelerle liderlerin bir araya gelmesine zemin hazırlamak var.

Başbakan Erdoğan, Suriye ziyareti sonrasında Ankara’da yaptığı açıklamada İsrail’e Türkiye’den bir temsilci gideceğini söylemişti. Erdoğan, “Bu kişi Sayın Davutoğlu mu?’’ sorusu üzerine ise ‘’Orasını karıştırmayın’’ cevabını vermişti. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ise dün Katar’ın El Vatan gazetesinde yayınlanan röportajında Türkiye’nin çabalarının sonuç vermesi halinde müzakerelerin ABD’nin gözetiminde yapılmasını istediklerini ifade etmişti. Suriye asıllı Amerikan vatandaşı İbrahim Süleyman, 2004 ile 2006 yılları arasında Suriye ile İsrail arasındaki gizli görüşme trafiğini yönetmişti.

/ TEL AVİV

29.04.2008


 

Çin’de tren kazası, onlarca ölü

Çin'in doğusundaki Şandong eyaletinde iki yolcu treninin çarpışmasında ölenlerin sayısının 60’a çıktığı açıklandı. Şinhua haber ajansı, yaralı sayısının 400’den fazla olduğunu ve bunlardan en az 70’inin durumunun ağır olduğunu bildirdi.

Ajansın haberine göre, 57 kişi kaza yerinde, 3 kişi de kaldırıldıkları hastanede öldü.

Yerel yetkililer, Pekin’den Çingdao’ya giden T195 sefer sayılı yolcu treninin yerel saatle 04.43’te (TSİ 23.43) Zibo şehrinde Yantay’dan Şücou’ya giden 5034 sefer sayılı yolcu treniyle çarpıştığını duyurdu. Demiryolu Bakanlığı yetkilileri, Çingdao’ya giden trenin çarpışmadan önce raydan çıktığını, 10 vagonun hendeğe devrildiğini açıkladı. Demiryolu Bakanı Liu Zhijun’un kurtarma çalışmalarını denetlemek üzere kaza yerine gittiği bildirildi.

Kazadan sonra eyaletin merkezi Jinan ile sahil şehri Çingdao arasındaki demiryolu ulaşımı kesildi. Kazanın olduğu yerden geçen kara yolunda ise yalnızca ambulansların ve yol yapımında çalışan araçların geçişine izin veriliyor. Geçen Ocak ayında yine Şangdong eyaletinde Pekin’den Çingdao’ya giden hızlı trenin demiryolu işçilerine çarpması sonucu 18 kişi ölmüştü.

/ PEKİN

29.04.2008


 

Netanyahu Olmert’e yüklendi: Amatör!

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Suriye ile barış karşılığında Golan Tepeleri’nden çekileceği yolundaki mesajları, İsrail muhalefetinin eleştirilerine konu oldu. Muhalefet lideri, Likud Partisi Genel Başkanı Binyamin Netanyahu, Olmert’in (Suriye ile) görüşmeler başlamadan önce Golan’dan çekilmeye hazır olduğu yolundaki açıklamalarını çok şaşırtıcı bulduğunu belirterek, Olmert’i ihtiyatsız ve bir amatör gibi davranmakla suçladı.

Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri’nin barış döneminde de kendi ellerinde kalması gerektiğini vurgularken, aksi takdirde burayı İran’ın alacağını öne sürdü. Netanyahu, barışı yapmanın yolunun bu olmadığını savundu.

Başbakanlık ise, Netanyahu’nun sözlerine bir açıklamayla cevap verdi ve, ‘’Netanyahu’ya belleğini tazeletmek isteriz. Görüşmeler yapmadan, İsrail adına, Golan’dan vazgeçileceği konusunda Hafız Esad’a bir Amerikalı işadamını yollayan kendisiydi’’ dedi. Açıklamada Netanyahu, Filistin ile ilgili de suçlandı ve ‘’Bay Netanyahu, ayrıca (Batı Şeria’daki Filistin şehri) El Halil’den de vazgeçmişti ve ‘’dostu’’ olarak nitelediği Yaser Arafat’a Wye konferansında, Batı Şeria’nın büyük bölümünü önermişti. Netanyahu, İsrail hükümetine sorumluluğunun ne olduğunu öğretecek kişi değildir’’ denildi. Açıklamada, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, İsrail’in komşularıyla barışı tesis etmek için çabalarını sürdürmeye devam edeceği vurgulandı. Suriye’de yayımlanan El Vatan gazetesi ise, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın, görüştüğü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, Suriye’nin barış karşılığında İsrail’den Golan Tepeleri’nden çekileceklerine dair yazılı bir taahhüt istediğini söylediğini aktardı.

/ KUDÜS

29.04.2008


 

Sadr, hükümetin ateşkes şartlarını reddetti

Irak'ta ABD karşıtı Şiî din adamı Mukteda Sadr, Başbakan Nuri El Maliki’nin, kendisine bağlı Mehdi Ordusu’na yönelik operasyonları durdurmak için öne sürdüğü şartları reddetti.

Sadr’ın Necef’teki sözcüsü Salah El Ubeydi, Maliki’yi, sorunu diyalog yerine zor kullanarak çözmeye çalışmakla suçladı ve şartları “mantıksız” olarak nitelendirdi. Maliki, operasyonları durdurmak için geçen hafta şartlar öne sürmüştü. Irak Başbakanı, milislerin ağır silâhlarını teslim etmeleri, siyasete ve güvenlik güçlerine müdahaleye son vermeleri gerektiğini söylemişti.

/ NECEF

29.04.2008


 

ABD: Kaideciler, mücahid değil mücahid değil

ABD'de Dışişleri ve İç Güvenlik bakanlığıyla Ulusal Anti Terörizm Merkezi çalışanları teröristler için İslâm’da olumlu anlamları olan ‘mücahit’ kelimesini kullanmamaları konusunda uyarıldı.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ülkedeki Müslümanların tavsiyelerini dikkate alarak, “Teröristleri Tanımlama Önerileri” adlı bir rapor hazırladı. Raporda, Amerikalı yetkililerin istemeden de olsa teröristleri cesur ve meşru savaşçılar olarak gösteren kelimeler kullandığı ifade edildi. Rapora göre, özellikle sadece savaşı değil iyilik için mücadele etmeyi anlatan ‘cihad’ ve ‘mücahid’ kelimelerinin dikkatli bir şekilde kullanılması gereki-yor. Cihad’ın ‘kutsal savaş’tan daha geniş bir anlama sahip olduğu ifade edilerek, teröre karşı savaşta bu kelimenin dünya genelindeki Müslümanlarla ilişkilere zarar vereceği vurgulanıyor.

/ WASHİNGTON

29.04.2008


 

Hindistan Başbakanı: Kürtaj milli utancımız

Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, dünyada kürtaj oranının en fazla olduğu ülkesinin modern bir ulus olması için “ulusal utancımız” şeklinde nitelediği çocuk aldırma sorunun çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.

Singh, “Kız Çocuğu Kurtar” isimli bir konferansın açılışında yaptığı konuşmada, “Dürüstçe bu problemle yüzleşmeliyiz. Hiçbir toplum ve ulus, eğer insanlığın neredeyse yarısını teşkil eden kadınlara karşı ayrımcılığa yönelik kürtaj uygulamasını sürdürürse uygarlaşmaya muktedir olamaz” dedi.

/ YENİ DELHİ

29.04.2008


 

Karadeniz’de helikopter faciası, 19 kişi öldü

Karadeniz'de Ukrayna’nın doğal gaz şirketi ‘Naftogaz Ukrayna’ya ait bir Mi-8 helikopterinin düştüğü ve 19 kişinin öldüğü bildirildi. ‘Naftogaz Ukrayna’ sözcüsü Valentin Zemlyanskiy, kaza sırasında helikopterde 20 kişinin bulunduğunu bildirdi.

İtar-Tass haber ajansında yer alan haberde, kaza sonucu 19 kişinin öldüğü 1 kişinin ise sağ kurtulduğu belirtildi. Zemlyanskiy, helikopterin kuyruk kısmı ile yüzen petrol platformuna çarparak düştüğünü açıkladı. Ayrıca helikopterdeki 17 kişinin görev değişikliği için petrol platformuna gittiği kaydedildi. Diğer 3 kişinin ise helikopter mürettebatı olduğu ifade edildi.

/ KİEV

29.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri