Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

‘Cari açığın kapatılmasından kaygılıyım’

Cari açığı 5 yıldan beri, açıktan daha fazla sermaye girişi sağlayarak kapattıklarını vurgulayan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’ye uluslararası sermaye akışının bu yıl gerileyeceğini belirterek, bu yıl 50 milyar dolar beklenen cari açığın kapatılması konusunda kaygılı olduğunu kaydetti.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ‘’Türkiye’ye uluslararası sermaye akışının bu yıl maalesef gerileyeceğini’’ belirterek, bunda global ekonomik dalgalanmaya ek olarak Türkiye’deki iç siyasi gelişmelerin de rolü olduğunu söyledi. Resmi ziyaret için gittiği Umman’dan dönüşü sırasında uçakta bir grup gazetecinin sorularını cevaplayan Babacan, geçen yıl 22 milyar dolarlık doğrudan sermaye girişinin sağlandığını bildirerek, “Bu sene bu kadar olmaz. Hele bu son iç siyasi gelişmelerden sonra tahminler hep aşağı doğru revize edildi. Global dağılma zaten yılbaşında tahminleri biraz aşağı doğru üzerimize yıkmıştı, bu son iç siyasi gelişmelerden sonra tahminler tekrar aşağı doğru revize edildi” dedi.

Babacan, “Doğrudan sermayenin, Türkiye’nin uzun vadeli geleceğine güven işi olduğuna dikkat çeken Babacan, “Şimdi biz burada masada otururken 3-6 ay sonra ne olacak kestiremezken insanlar gelip sermayeyi bağlayacak ve Türkiye’nin 5 sene, 10 sene sonrasına yatırım yapacak” diye konuştu. “Çok doğal şekilde bu sene maalesef bu gerileyecek. Yani niyeti olanlar bir miktar askıya aldılar...” diyen Babacan, “Hükümetin birinci yılında 1.8, ikincide 2.8, 2005’de 10, 2006’da 20, 2007’de 22 milyar dolar (sermaye girişi); ancak bu sene ilk defa grafikler aşağı dönmüş olacak maalesef. Global ekonomik dalgalanmanın kuşkusuz etkisi var, ama buna ek olarak iç sorunlar da mutlaka eklendi” şeklinde konuştu.

"KAYGILIYIM DOĞRUSU”

Türkiye’deki ekonomik yapıda çarkı döndürebilmek için doğrudan sermaye girişi ve uzun vadeli kredi girişinin şart olduğunu vurgulayan Babacan, “Bu sene ortalama 50 milyar dolar kadar cari açık bekleyişi var. Cari açık demek Türkiye’den çıkan dövizin giren dövizden daha az olması demek. Biz bunu 5 yılda açıktan daha fazla sermaye girişi sağlayarak toplam döviz dengesini artırdık” diye konuştu. Ali Babacan ayrıca, “Bu güvenle oldu, doğrudan sermaye de, uzun vadeli krediler de güvenle geldi. Güven faktörünü resmin içinden çektiğimizde bu rakam nasıl girecek aklım ermiyor. Girmediğinde ne olacak? Kaygılıyım doğrusu” dedi.

SNP’nin, global dalgalanma ve iç siyasi gelişmeleri gerekçe göstererek bu yıl Türkiye’ye kredi notunu düşürdüğüne değinen Babacan, halbuki borç stoku ve bütçe açığı düşmüş bir ülkenin kredi notunun yukarı doğru revize edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Babacan, Türkiye’ye doğrudan sermaye getirenlerin ve uzun vadeli kredi açanların sorduğu ilk sorunun Türkiye’nin AB süreci, demokratikleşme, temel hak ve hürriyetler ve hukukun üstünlüğü konusunda olduğunu da vurguladı.

/ ANKARA

29.04.2008


 

Petrol 120 dolara doğru gidiyor

Petrol fiyatlarındaki artış hız kesmiyor. ABD ham petrolü 119,93 dolarla tarihi zirveye çıktı. OPEC Başkanı, petrol fiyatlarının 200 dolara çıkabileceğini belirtti.

Petrol yeni haftaya rekor kırarak başladı. ABD ham petrolü bugün 119,93 dolarla tarihin en yüksek düzeyine tırmandı. Cuma günü 117,56 ile tarihin en yüksek seviyesine çıkan Brent petrolü de 116,98 - 117,34 dolar arasında işlem gördü. Fiyatların yükselmesinde, ABD ile İran arasındaki gerginlik, İngiltere’nin önde gelen boru hatlarından birinin grev sebebiyle kapatılması ve Nijerya’daki arz sorunları etkili oluyor. Öte yandan ABD Merkez Bankası FED’in, bugün başlayıp Çarşamba günü sone erecek toplantısında faizleri son kez çeyrek puan indirebileceği, sonrasında ise faiz indirim trendine bir son verebileceği de belirtiliyor. FED’in faiz indirimlerine son verebileceği spekülasyonu dolara uluslararası piyasalarda destek oluyor. Dolar/yen paritesi dün son iki ayın en yüksek seviyesi olan 104,82’ye kadar tırmandı. Petrol fiyatlarının rekor kırması altının da son üç haftanın en düşük seviyelerinden yükselmesini sağladı. Cuma günü 877,60 dolara kadar inen spot altın, dün 893,25 dolara kadar çıktı.

OPEC: 200 DOLARA ÇIKABİLİR

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı ve Cezayir enerji bakanı Chakib Khelil, arz yeterli olmasına rağmen petrol fiyatlarının varil başına 200 dolara çıkmasının, piyasanın doların düşüşüyle yön bulması sebebiyle mümkün olduğu görüşünü ifade etti. Cezayir’de hükümet gazetesi El Mücahid, bakanın gazetecilere yaptığı bir açıklamayı aktararak, “Fiyatların 200 dolara kadar yükselmesi ihtimaliyle ilgili soru üzerine bakan, bu yükselişin artık doların düşüşü veya çıkışına endeksli olduğunu belirterek, bu olasılığı reddetmedi” dedi. Gazeteye göre Khelil, “Doların her yüzde 1’lik düşüşünde, bir varil petrolün fiyatı 4 dolar artıyor veya tabii ki tam tersi oluyor” dedi.

29.04.2008


 

Telekom’da halka arz süreci başladı

Türk Telekomünikasyon A.Ş’deki yüzde 15’lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili süreç başladı. Türk Telekom’daki yüzde 15’lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili ön talepler, 28-29-30 Nisan 2008 tarihlerinde toplanacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcıları Erem Demircan ve Celalettin Dinçer’in katılımıyla halka arza ilişkin basın toplantısı düzenlendi. Türk Telekom’daki yüzde 15’lik Hazine hissesinin halka arzıyla ilgili ön talepler, 28-29-30 Nisan 2008 tarihlerinde toplanacak. Halka arzdaki kesin talep toplama dönemi ise SPK’nın onayının ardından 7-8-9 Mayıs 2008 olarak planlanırken, halka arz yoluyla satışa sunulan hisselerin İMKB Yönetim Kurulu’nun onayının ardından 15 Mayıs 2008 tarihinden itibaren İMKB’de işlem görmeye başlaması hedefleniyor. Halka arzda mevcut sermayesi 3.5 milyar YTL olan Türk Telekom’un yüzde 15 oranında hissesine karşılık gelen Hazine Müsteşarlığı’na ait 525 milyon YTL’lik hissesi satışa sunulacak. Halka arzda ayrıca, 78 milyon 750 bin YTL’lik hisseye karşılık gelen yüzde 2.25’lik ‘ek satış’ hakkı kullanım imkanı bulunuyor. Türk Telekom hisselerinin halka arzında satışa sunulacak hisselerin yüzde 30’u Türk Telekom ve PTT çalışanları ile küçük tasarruf sahipleri, yüzde 3’ü alım gücü yüksek bireysel yatırımcılar ve yüzde 2’si de yurtiçi kurumsal yatırımcılar olmak üzere, toplam yüzde 35’lik bölümü yurtiçindeki yatırımcılara tahsis edilirken, yurtdışı yatırımcılara tahsis edilen oran ise yüzde 65 olarak belirlendi. Halka arz fiyat aralığı 1 YTL nominal değerli pay için 3,90-4,70 YTL olarak belirlendi.

Ümit Kızıltepe / İSTANBUL

29.04.2008


 

Kuraklık sebebiyle buğdayda % 40 zarar bekleniyor

Gaziantep Tarım İl Müdürü İbrahim Yılmaz, yağış azlığına bağlı olarak arpada yüzde 60-80, buğdayda ise yüzde 40 civarında bir zarar tahmin ettiklerini söyledi.

Kuraklık ile ilgili tespit çalışmasına başladıklarını belirten Yılmaz, tespitlerin sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için vatandaşlardan ‘Çiftçi Kayıt Sistemi’ne’ kaydolmalarını istedi. Yılmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yağışların yetersizliğine bağlı olarak baş gösteren kuraklığın Gaziantep’te de etkili olduğunu söyledi. Yılmaz, “Gaziantep’te 1 milyon dekara yakın buğday ekimi yapılmış. Bunların içerisinden yaklaşık 400 bin dekar sahada kuru buğday var. Aynı şekilde 250 bin dekar sahada arpa var. Arpa ekilişimizde ciddi bir zarar gözüküyor. Buğdayda da kuru ekip yapılan sahalarda büyük bir sıkıntı var. Arpa’da yüzde 60-80 oranında zarar gözüküyor. Buğdayda ise tespitlerimiz sürüyor. Yağıştaki yüzde 40’lık azalışa bağlı olarak bu üründe de yüzde 40 verim kaybı yaşanabilir. Bu oranlar, yağışa bağlı olarak tahmini rakamlarımız.”diye konuştu.

29.04.2008


 

Pirinç zamlarında erozyon da etkili

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Güney, iklimsel değişiklik ve erozyonun tüm dünyayı açlık tehdidiyle karşı karşıya bıraktığını söyledi.

Güney, pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesinde erozyonun da etkili olduğunu ifade etti. Türkiye’nin her yıl erozyon nedeniyle Kıbrıs adası büyüklüğünde toprak kaybettiğini belirten Güney, erozyon nedeniyle kaybedilen verimli toprakların bir santimetre kalınlığının oluşması için bir yılın üzerinde zamanın geçmesi gerektiğini kaydetti. Güney, son zamanlarda gündeme gelen pirinç fiyatlarının aşırı yükselmesinde kuraklığın da erozyonun da etkili olduğunu anlattı.

/ İZMİR

29.04.2008


 

2 bin KOBİ’ye kredi desteği

Çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu’dan olmak üzere 2 bin KOBİ’ye yaklaşık 1 milyar YTL’lik kredi kullandırılacak. Program ile 5 bin kişiye yeni istihdam sağlanacak.

Piyasalara “can suyu” vermek amacı ile yola çıkan Sanayi Bakanlığı, 2 bin KOBİ’ye sıfır faizle 1 milyar YTL’lik kredi desteği sağlayacak. Destekten, orta yüksek ve ileri teknoloji ile orta düşük ve düşük teknoloji sektörlerinde faaliyet gösteren KOBİ’ler yararlanacak. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan, “Her iki programla yeni istihdam edilecek 5 bin kişinin 18 aylık ya da 24 aylık kredi vadesi boyunca, çıkarılmaması, ücretlerinin, SSK ve vergi ödemelerinin düzenli olarak yapılması, olmazsa olmazdır” dedi. Kredi kullanmak isteyen KOBİ’lerin vergi ve prim borçlarını ödemeyi taahhüt etmiş ya da yapılandırmış olmaları gerekiyor. Sektörel ve bölgesel teşvik sisteminin de ilk adımı olan programda ağırlık Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri ile kalkınmada öncelikli yörelere veriliyor. Programın bir diğer önemli yanı ise ilk kez özel bankaların da devreye sokulması. Ziraat ve Halkbank’ın yanı sıra, İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Türk Ekonomi Bankası ve Alternatifbank da KOBİ’lere kredi desteği verecek. KOBİ teşvik paketinden yararlanmak isteyenler başvurularını, 1 Mayıs’tan itibaren 30 gün boyunca kosgeb.gov.tr adresinden yapabilecek.

/ ANKARA

29.04.2008


 

Birleşmiş Milletler, gıda krizini gündemine aldı

Birleşmiş Milletler İsviçre’nin başkenti Bern’deki toplantısında iki gün boyunca, dünya genelinde artan gıda fiyatlarının yarattığı sorunları tartışacak, çözüm önerileri getirmeye çalışacak.

BBC’nin haberine göre, toplantıya BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un yanı sıra, Dünya Gıda Programı’nın da aralarında bulunduğu BM’ye bağlı 20 kuruluşun başkanları ve Dünya Bankası Başkanı katılacak. Genel Sekreter Ban Ki-Moon, küresel gıda krizine müdahale için uluslararası toplumun acilen ve koordineli bir şekilde harekete geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Dünya Gıda Programı da, gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle 2008 bütçesinin dünyadaki açları doyurmaya yetmeyeceğini duyurdu ve acil olarak 755 milyon dolar yardım talebinde bulundu. Bern’deki toplantıdan bazı kısa vadeli çözüm önerileri çıkması bekleniyor. Ancak uzmanlara göre asıl zor olan, krizle mücadelede uzun vadeli çözümler bulmak. Bu çözümler de, iklim değişikliği ile mücadele, tarım alanlarının biyoyakıt üretimine ayrılmasını sınırlama, küresel ekonomik krizden çıkış, kilitlenen uluslararası ticaret müzakerelerine çözüm bulma gibi zorlu başlıkları içeriyor. BM’ye göre fiyat artışları, 100 milyon insanı daha yardıma muhtaç hale getirdi.

/ BERN

29.04.2008


 

Onur Air’den yaz mevsimi kampanyası

Onur Air, İstanbul’dan Antalya, İzmir, Bodrum ve Dalaman’a 6, 7 ve 8 Mayıs’taki uçuşlar için 555 adet bileti 25 YTL’den satacak

Onur Air’in yazılı açıklamasına göre, biletlerin satışına 4 Mayıs Pazar günü başlanacak. Biletler, Onur Air’in “www.onurair.com.tr” adresli internet sitesinden, 444 66 87 numaralı çağrı merkezinden ve tüm acentelerinden satın alınabilecek. 25 YTL’den satışa sunulan biletler, akaryakıt harcı ve hizmet bedeliyle 53 YTL’ye mal olacak. Onur Air Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu, “Bu defa kampanyamızda 5 rakamını ön plana çıkarttık. 555 biletle 5 kentimizden, 5 Mayıs’ı takip eden 3 gün içinde 25 YTL’den uçulacak. Amacımız yaz aylarında bilet bulmakta güçlük çekilen ve fiyatların diğer aylara oranla yüksek olduğu bu hatlara sezon başında da dikkat çekmek” dedi.

Yeni Asya / İSTANBUL

29.04.2008


 

81 ilin maden haritası çıkarıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, son 5 yılda yoğun bir çalışmayla 81 ilin maden haritasını çıkardıklarını belirterek, “Artık ayağımızın altında ne var ne yok biliyoruz” dedi.

Bakan Hilmi Güler, madencilik konusunda daha önce herkesin tahminlerle konuştuğunu, ancak bugün ‘ayakların altında neyin var neyin yok’ olduğunu bildiklerini kaydetti. 5 yıl önce göreve geldiğinde tüm maden mühendislerini araziye gönderdiğini, bunun sonucunda 81 ilin maden haritasını çıkardıklarını belirten Bakan Güler, “Nerede jeotermal kaynaklarımız var, nerede madenlerimiz, endüstriyel minerallerimiz var bunların hepsi haritalar üzerinde belirtildi. Yeni kömür ve mermer sahaları bulduk. Artık daha derinlere ineceğiz. Ayaklarımızın altında müthiş bir servet yatıyor. Un, şeker, yağ var, bize bu serveti gün yüzüne çıkararak helvayı yapmak kalıyor. Bu zenginliklerimizi ülkemizin hizmetine sunacağız” diye konuştu. Bakan Güler, şöyle konuştu: “Madenciliği yüzey madencilikten alıp derin madenciliğe geçiyoruz. Ayrıca çıkarılan madeni kimyasala dönüştürüyoruz. ‘Bor’da bunu uyguladık. Büyük bir atak içindeyiz. Madenlerimizi sürpriz olmaktan kurtarmak istiyoruz.”

/ ORDU

29.04.2008


 

Yabancıya konut için arazi devrine onay

Yabancılara yönelik konut ve tatil köyü yapıp satmaya ilişkin projede kullanılacak arazilerin devrine ilişkin karar, Maliye Bakanı tarafından onaylandı.

“İspanya Modeli” adı verilen projenin, 20 milyar dolar gelir beklenen ilk uygulaması, Antalya-Finike ve Didim, Aydın-Kuşadası, Muğla-Bodrum, İzmir Konak-Mersinli ve Çeşme’de yapılacak. Uygulamaya ilişkin hazine arazileri TOKİ’ye devredilirken, TOKİ ve Maliye Bakanlığı, satış gelirini yarı yarıya paylaşacak. Proje uyarınca, hazineden herhangi bir bedel ödenmeden alınan araziler üzerine, yabancılara satış amacıyla konut, villa veya tatil köyü benzeri projeler yapılacak. Yabancılara satış, peşin veya taksitli olabilecek. Yetkililer proje ile İspanyol firmaları dahil, çok sayıda yabancı firmanın ilgilendiğini belirtiyor. Bayındırlık Bakanlığı bir süre önce Anayasa Mahkemesi’nin kararı uyarınca yabancılara gayri-menkul satışını, ikinci bir talimata kadar durdurmuştu. Yabancılara gayri-menkul satışına Tapu Kanunu Meclis’ten geçtikten sonra yeniden başlanacak.

/ ANKARA

29.04.2008


 

Chery, otomobilleri Türkiye'de üretecek

Türkiye, otomotiv firmaları için adeta bir üs haline geliyor. Çin’in otomotiv devi Chery, Kimo, Tiggo ve Alia otomobillerini Mermerler Grubu ile birlikte Türkiye’de üretmeye hazırlanıyor.

Chery Grubu’nun Başkan Yardımcısı Zhou Biren ve Türkiye’deki distribütörü Mermerler Şirketler Grubu’nun Başkan Yardımcısı Murat Mermer, 10’uncu Pekin Otomotiv Fuarı ve Chery Uluslararası Basın Konferansı için Pekin’de bulunan gazetecilere açıklamalarda bulundu. Türkiye’ye yatırım konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptığını bildiren Biren, şunları söyledi: Bizim diğer ülkelerdeki yatırımlarımız montaj üzerine. Ama biz, Türkiye’de Çin’deki fabrikamızın benzerini yapmak istiyoruz. Türkiye’de büyük bir yatırım düşünüyoruz ve Chery olarak, Renaut ve Fiat’tan daha yerli bir marka olmayı istiyoruz.” Murat Mermer de, “ İlk etapta, Kimo, Tiggo 3 ve Alia’yı Türkiye’de üretmeyi düşünüyoruz” diye konuştu.

29.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri