Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Âşıklar geleneklerini yaşatıyor

Kars’ta bu sene 4’sü düzenlenen Türkiye Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı renkli görüntülere sahne oluyor.

Bazı atışmalar dinleyicileri kahkahalara boğarken bazı söyleyişler ise uzun süre alkışlanıyor. Programın en ilginç görüntüsü ise aralarında 61 yaş fark olan âşıkların atışmaları ile programın en küçük ozanlarının aynı sahneyi paylaşmaları oldu.

Türkiye 4. Murat Çobanoğlu Âşıklar Bayramı son gününe renkli görüntülerle girdi. Pazar günü başlayan ve Salı gecesi yapılan ödül töreni ile sona eren Âşıklar Bayramı’nda özellikle atışma sahneleri ile dikkat çekti. Kars Sanat Merkezi’nde düzenlenen programa Karslılar da yoğun ilgi gösterdi. Vatandaşlar gece geç vakitlere kadar süren yarışmalarda salonu tıklım tıklım doldururken, birçok dinleyici de programı ayakta takip etti. Atışma sahnelerinde verilen ayağı (kafiyeyi) şaşıranlar, yeniletenler, rakipleriyle söz dalaşına girenler dinleyicileri güldürdü. Bazen de atışmalarda söylenen özlü sözler uzun süre alkışlandı. Çeşitli dallarda yarışan ozanlar çoğu zaman ilginç görüntüler oluşturdu.

Erzurum - Erciş, Âşık Sümmani-Ercişli Emrah ve İl Yöresel Tavrı konusunda yarışan âşıklardan Ankara’dan katılan 19 yaşındaki Adem Aydın ile İzmir’den katılan 85 yaşındaki Mevlüt Kaya sahneye çıktı. Aralarında 61 yaş fark bulunan ozanlar il yöresel tavrıyla türkülerini seslendirdikten sonra jüri tarafından Seyrani mahlaslı 85’lik aşığa söylediği örneğin kime ait olduğu soruldu. Kulakları ağır işiten Seyrani, soruyu tekrarlattı ama bu kez de türkünün kime ait olduğunu hatırlayamadı. Aydıner mahlaslı genç ozan, rakibinin elini öperek sahneden ayrılmasına yardımcı oldu.

YARIŞMANIN EN KÜÇÜK OZANLARI ATIŞTI

Âşıklar Bayramı’nda bu kez Doğu Anadolu Türü İller Yöresi tavrında programın en küçük ozanları sahneye çıktı. Boylarından büyük sazları ile koltuklarına oturan Kağızmanlı 11 yaşındaki Selçuk Turan ile Çıldırlı 13 yaşındaki Tamer Çınar türkülerini seslendirdi. Dinleyicilerin büyük ilgi gösterdiği minik ozanlar alkışlar arasında sahneyi terk etti.

7. sınıf öğrencisi Tamer Çınar, âşıklığın duygu işi olduğunu ifade ederek, 4 yıldan beri saz çaldığını ve ilerde de sanatçı olmak istediğini söyledi. 5. sınıf öğrencisi Selçuk Turan ise okula başladığı zaman saz çalmaya da başladığını kaydederek, “Kursa giderek saz çalmaya başladım. Buraya kadar geldik. Babamın dedesinden ve babamdan örnek ala-rak ben de âşıklığa başladım” dedi. Büyüyünce kaymakam olmak istediğini dile getiren minik ozan, yarışmanın bilen için kolay olduğunu aktardı.

/ Kars

08.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Âşıklar geleneklerini yaşatıyor

  Minyatürlerle Yunus Emre Menkıbeleri

  Halep’te “Gaziantep Kültür Günleri”

  Vakıflar İslâm geleneğinin önemli bir unsuru

  Konya bir dünya şehri

  Zeytinburnu’na iki kültür merkezi