Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Klasik McDonald’s Kahvaltı Türkiye’de

McDonald’s, Türkiye’de klasik McDonald’s Kahvaltı Paketi’ni sunmaya başladı.

McDonald’s Kahvaltı Ürünlerinin tanıtımında konuşan ve Türkiye’de 22 yıldır faaliyette olduklarını belirten McDonald’s Türkiye Genel Müdürü Sadi Fansa “McDonald’s olarak yenilikçi stratejimizle bugün Türk tüketicisini, McDonald’s’ın uluslar arası bir uygulaması olan özgün McDonald’s Kahvaltı alternatifi ile buluşturuyoruz. McDonald’s Kahvaltı Servisi ile artan hizmet saatlerimiz, çalışan sayımızda da paralel bir artışa sebep oluyor. Bu sebeple, müşterilerimize yepyeni tatlar sunmanın yanında, daha fazla istihdam alanı oluşturmuş olmanın mutluluğunu da yaşıyoruz” dedi.

Ümit KIZILTEPE / istanbul

09.05.2008


 

Petrol fiyatları 124 dolara dayandı

PETROL fiyatları rekora doymuyor. ABD ham petrolü 123.93, Brent petrolü de 122.78 dolarla tarihî zirveye çıktı. ABD’de ısınma yakıtı ve dizel stoklarının geçen hafta sert biçimde düşmesi, petrolü yeni rekorlara taşıdı.

ABD ham petrolü dün 123 dolar 93 sentle, Brent petrolü ise 122 dolar 78 sentle tarihin en yüksek düzeyine çıktı. Petrol fiyatlarının yükselmesinde ABD ekonomisinin yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başlayacağı beklentisi, arza yönelik kaygılar ve jeopolitik riskler etkili oluyor. Yatırım bankası Goldman Sachs, petrol arzındaki artışın zayıf kalması halinde fiyatların “süper bir yükselişle” iki yılda 200 dolara çıkabileceğini öngörmüştü. Yılbaşında 96 dolar düzeyinde olan petrol fiyatları son rekorla birlikte bu yıl yüzde 28 artış kaydetti.

/ Tokyo

09.05.2008


 

Çalışma hayatında yeni dönem

Emek kesiminin yoğun tepki göstermesine rağmen hükümetin çok küçük revizyonlarla Meclis’ten geçirdiği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Kanunu Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmasının ardından Resmî Gazete’de yayınlandı.

Yasa ile kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan emeklilik yaşının kademeli olarak 65’e yükseltilmesi düzenlendi. Prim ödeme gün sayısı da 7 binden 7 bin 200’e çıkarıldı. Ayrıca, gazetecilik başta olmak üzere bazı sektörlerde uygulanan fiilî hizmet zammı ise kaldırıldı. Yasa ile emeklilik yaşında kademelendirme getirilerek, kadın ve erkeklerde 2048 yılından sonra 65 yaşında emekli olacak. SSK kapsamında çalışanlarda aranan prim ödeme gün sayısı, 7 binden 7 bin 200’e yükseltildi. Sigortalılar, en az 5 bin 400 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olma koşuluyla yaşlılık aylığı alabilecek. Emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı, her yılın aralık ayında açıklanan TÜFE ile o yılın GSYİH gelişme hızının yüzde 30’unun toplamına bir tam sayının ilave edilmesiyle bulunacak. Düzenleme yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa devlet memuru olanlar, genel sağlık sigortası kapsamına alınacak.

Sigortalıya, hastalık ve analıktan dolayı ortaya çıkan iş görememezlik süresince, günlük iş görememezlik ödeneği verilecek. Emzirme ödeneğinden sigortalı kadın, sigortalı erkeğin çalışmayan eşi ile Bağ-Kur’lular da yararlanacak. SSK’lı, Bağ-Kur’lu ve yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren devlet memuru olanlar, meslekte kazanma gücünün en az yüzde 60’ını kaybetmeleri durumunda malûl sayılacak. Ancak, çalışma gücünü işe girmeden önce kaybettiği belirlenenler malûllük aylığı alamayacak. Yedek subay ve er olarak silâh altındayken malûl olanlarda ise bu şart aranmayacak. Malûllük aylığı bağlanabilmesi için en az 10 yıl sigortalı olma ve toplam bin 800 gün prim ödeme şartı aranacak. Hak sahiplerine verilecek cenaze yardımı tutarı, Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu’nun teklifi ve Bakan’ın onayıyla belirlenecek. Kız çocukları, aylık veya gelirinin 2 yıllık tutarı kadar evlenme yardımı alacak.

FİİLÎ HİZMET ZAMMI KALDIRILDI

Zabıta, gazeteci, uçuş personeli, san'atçıların erken emekli olmasını sağlayan fiilî hizmet zammıyla yürürlülükten kaldırılırken, ateş karşısında çalışanlar, cam sektöründe ve cıvalı ortamlarda bulunanlar ile yer altı madenlerinde çalışanlar fiilî hizmet zammından yararlanabilecek. Özel ve vakıf hastanelerinin, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak, sağlık hizmetlerinin maliyeti, yapılan sübvansiyonlar gibi kriterler dikkate alınarak, bu bedellerin bir katına kadar ilâve ücretini Bakanlar Kurulu belirleyecek. Bu tavan dahilinde alınabilecek ilâve ücret oranları, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenecek.

/ Ankara

09.05.2008


 

IMF, Türkiye’yi görüşecek

IMF'NİN karar makamı olan İcra Direktörleri Kurulu’nun bugünkü toplantısında, Türkiye’nin programının yedinci ve sonuncu gözden geçirme dönemi görüşülecek.

IMF internet sitesinde, Türkiye’ye ilişkin maddenin, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun bugünkü gündeminde yer aldığı görüldü. Toplantıda, yedinci gözden geçirmeyle birlikte üç yıllık stand-by düzenlemesinin başarıyla sonuçlanması ve 3.7 milyar dolarlık son kredi diliminin Türkiye’ye serbest bırakılması öngörülüyor. IMF ile bundan sonra ilişkilerin süreceği formata ilişkin görüşmelerin, gelecek haftalarda yapılması bekleniyor.

/ Washington

09.05.2008


 

Tekstilpark’ın temeli atıldı

AB finansmanı ile T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı koordinasyonunda İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) tarafından yürütülen ve Türkiye’deki en büyük tekstil ve hazırgiyim kümelenme projesi dahilinde kurulan Moda ve Tekstil İş Kümesi yerleşkesi İstanbul Tekstilpark’ın temeli Halkalı’da törenle atıldı.

AB tarafından 52 sektör içinden seçilen tekstil ve hazırgiyim sektörünün merkez üssü olması planlanan ve iki ay içinde faaliyete geçecek olan Tekstilpark, Türkiye’de üniversite-sanayici arasındaki işbirliğine ilk önemli örnek oluşturacak.

Yeni Asya / İstanbul

09.05.2008


 

RB’den annelere kahvaltı hediyesi

RB Et Lokantası olarak bütün annelerin Anneler Gününü kutlayan Ramazan Bingöl, Anneler Gününde her bir anneye açık büfe kahvaltıyı ücretsiz, akşam yemeğinde de yüzde 20 indirim yapacaklarını söyledi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bingöl şunları kaydetti: “11 Mayıs 2008 Pazar, Anneler Gününe özel olarak RB Ramazan Bingöl Et lokantası olarak özel hediyeler sunuyoruz. Giyimkent Lale Sarayı Şubesi’nde her Pazar verilen 140 çeşit açık büfe kahvaltı hizmeti, bu hafta sonu Anneler Günü olması sebebi ile her masadaki bir anneye açık büfe kahvaltı hediyemiz olacak. Ayrıca Bayrampaşa, Esenyurt ve Giyimkent şubelerine akşam yemeği için gelen annelere de yüzde 20 indirim yapılacak.”

09.05.2008


 

MB başkan yardımcılığına Turhan atandı

TÜRKİYE Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan (Guvernör) Yardımcılığına Dr. Mustafa İbrahim Turhan atandı.

Atamaya ilişkin karar, Resmî Gazete’nin dünkü sayısında yayınlandı.

/ Ankara

09.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler