Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mayıs 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Geleneksel sanatlarda yeni yorumlar geliştirmeliyiz

Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen minyatür konulu konferansta konuşan 35 yıllık minyatür sanatçısı Nusret Çolpan, “Teknolojik yenilikleri geleneksel sanatlarla birleştirip yeni yorumlar geliştirebiliriz” dedi.

Ümraniye Belediyesi kültür ve sanatsal etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. ‘İnsan ve Sanat’ başlığı altında, her hafta bir sanat dalını gündeme taşıyan Ümraniye Belediyesi, Türk el sanatlarının önemli dallarından biri olan minyatür sanatıyla ilgili düzenlediği konferansa, bu sanatın önemli ustalarından Nusret Çolpan’ı konuk etti. Çolpan şunları söyledi;

“YENİ YORUMLAR GELİŞTİRİLMELİ”

“Minyatür sanatı dünyanın çeşitli coğrafyalarında rastladığımız bir sanattır. Batı dünyasında, Uzakdoğu ve Ortadoğu’da minyatür örneklerine rastlıyoruz. İtalya ve Roma’da nadiren klasik resme yakın demeler vardır ama çok azdır. 15. yüzyılda Rönesans’tan biraz önce terk edilmiştir bu sanat. Eşyayı olduğu gibi görme şekilleri, yani resim gelişmiştir. Minyatür sadece Türk İslâm topraklarına ait değildir. Ama İslâm sanatı ile ayrı bir hüviyet kazanmıştır. Türk İslam tarihini incelediğimizde bu sanatın Uygurlar’a dayandığını görüyoruz. 6, 7, 8 ve 9. yüzyıllara ait örnekler vardır. Uygurlar Manizim, Budizm etkisinde kaldıklarından, bu doğrultuda çalışmalar yapmışlar. Mağara, bina, ve tapınaklarda duvar resmi olarak çalışmışlar. İslâmla tanıştıktan sonra siyasi toplumsal olaylar da çizmişler. Bu sanat Moğol ve İran ustalarınca devam ettirilmiş. 16. yüzyıl minyatürün altın çağıdır.18. yüzyılda ise durma noktasına geldiği görülür.” Konuşmasında, son yıllarda Türk el sanatlarına olan ilgiden memnun olduğunu söyleyen Nusret Çolpan, ibrenin hep iyiye doğru gittiğini söyledi. Teknolojik imkânların büyük bir hızla geliştiğini söyleyen Çolpan, bu imkânların geleneksel sanatlarla birleştirilip yeni yorumlar geliştirilebileceğini hatırlattı. Usta sanatçı konuşmasının sonunda minyatür sanatına ait örnekler paylaşarak, bu eserlerle ilgili bilgiler verdi.

Kültür Sanat Servisi / İstanbul

09.05.2008


 

“40 İstasyon Londra” açıldı

Fotoğraf Sanatçısı Muammer Yanmaz’ın “40 İstasyon Londra” sergisi, 2 Mayıs’ta Londra SPACE’de açıldı. Sergi, Londra’da yaşayan 40 Türkün kendi seçtikleri metro istasyonlarında çekilmiş fotoğraflarından oluşuyor.

Proje koordinatörlüğünü Selen Akçalı’nın yaptığı sergi, British Council, Arts Council England ve Türk Turizm Ofisi’nin sponsorluğuyla, 31 Mayıs’a kadar sürecek.

Açılış, aralarında projede yer alan isimlerin de bulunduğu yaklaşık 300 sanatseverin katılımıyla gerçekleşti. Londra’da Türklerin yoğunlukla yaşadığı bir bölge olan Hackney’deki SPACE Gallery, bu sergi aracılığıyla, bölgedeki Türklerle daha fazla işbirliği yapmayı ve onlara ulaşmayı planlıyor.

“40 İstasyon” projesine ilk kez 2002 yılında Paris’te yaşayan 40 Türkü fotoğraflayarak başlayan ve daha sonra New York ile devam eden Yanmaz ve Akçalı, “40 İstasyon Londra” projesinde, Londra’da yaşayan sanatçı, akademisyen ve işadamlarının fotoğraflarına yer veriyorlar. “40 İstasyon Londra” sergisi, aynı zamanda, İngiliz Fotoğrafçı Annabel Elston’ın proje kapsamında fotoğrafladığı, Türkiye’de yaşayan 40 İngiliz’in istasyonlarda çekilmiş fotoğraflarına da yer veriyor.

Sergide fotoğrafı yer alan isimler şöyle: Bora Aksu, Kadir Aktay, Hüseyin Alkan, Esin Alpogan Harvey, Emre Aracı, Tunç Aybak, Gülsen Bal, Saffet Kaya Bekiroğlu, Hakan Bilal, Ayşe Bircan, Necmi Cavlı, Hüseyin Çağlayan, Ergin Çavuşoğlu, Mehmet Ali Dikerdem, Sümer Erek, Moris Farhi, Saime Göksu Timms, Kağan Güner, Ruşen Güneş, Selçuk Gürışık, Özkan Kalender, Murat Kebir, Vehbi Koca, Dora Kohen, Levent Kurumlu, İbrahim Kushchu, Gülsin Onay, Ateş Orga, Rıfat Özbek, Soner Özenç, Hüseyin Özer, Denizhan Özer, Figen Phelps, Osman Streater, Necdet Teymur, Ece Turaman, Mehmet Uğur, Ufuk Uyanık, Didem Ünlü, Abdullah Nihat Yılmaz.

Kültür Sanat Servisi / Londra

09.05.2008


 

Konya Genç Yaklaşım okuyucuları buluştu

Risale-i Nur Bilgi Yarışmaları devam ediyor. 23. Lem’a konulu yarışmaya ilgi büyüktü. Toplam 7 gruptan oluşan yarışmacılardan 15 soruda 12 doğru cevaba ulaşan grup 120 puan ile birinci oldu.

3 grup 110 puan aldı. Diğer gruplar ise sırası ile 100, 90 ve 70 puan aldılar. Yarışma sonunda 1. olan gruptaki yarışmacılara tişört hediye edildi. Hediye takdimi sonrasında ise tüm yarışmacı ve genç okuyucularımıza çiğ köfte ikram edildi.

Yeni Asya / Konya

09.05.2008


 

Munip Utandı CRR'de

Türk müziğinin en iyi ses ve yorumcularından Münip Utandı, kızı Merve Utandı ile beraber 12 Mayıs’ta, Cemal Reşit Rey’de.

Sanatçılara, gecede, tanburda Birol Yayla, neyde Şenol Filiz, udda Samim Karaca, kanunda Taner Sayacıoğlu, kemençede ise Lütfiye Özer eşlik edecek. Konserde İsmail Hakkı Bey’den, Saadettin Kaynak’a; Dede Efendi’den, Nureddin Selçuk’a, Türk Musikisi’nin büyük bestekârlarının dillerden düşmeyen eserleri seslendirilecek.

09.05.2008


 

MAYIS DERGİLERİNDEN

Aylık gençlik dergisi Genç’in bu ayki dosya konusu

Genç

“Öncü Gönüllüler”, yani hiç tanımadıkları ihtiyarları huzurevlerinde ziyaret edenler, kermesler düzenleyip gelirlerini fakir fukaraya dağıtanlar, “Braille” alfabesiyle Kur’an- Kerim yazanlar, tekerlekli sandalyesinde öğrenci ve özürlülerin her türlü ihtiyacını gidermek için gecesini gündüzüne katıp koşturanlar, cezaevine gönüllü girenler, okumaya gittiği yurt dışında yüzlerce kişiyi Müslüman edip gurbeti vatan edenler, kitap toplayıp ücra Anadolu köylerindeki okullara, kimsesiz yurtlarına, hapishanelere gönderenler, Çocuk Esirgeme Kurumu’ndaki yavrulara “sevgiyle kucaklama hizmeti” verenler...

Somuncu Baba

Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi Vakfı tarafından aylık olarak yayınlanan Somuncu Baba Dergisi Mayıs 2008 sayısını “Vakıf” konusuna ayırmış. Dergide, Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt ile Musa Tektaş ‘ın yaptığı “2008 Vakıf Medeniyeti Ve Su Yılı Üzerine” röportaja yer verilmiş. Gençlik konusunda tespitler bulunan dergi, Hindistan’a yapılan bir gezinin notları okuyucuyu o iklime taşıyor…

09.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler