Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Roma Hamamını kazmaya devam

KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığınca, Roma Hamamı’nı ortaya çıkarmak için geçen yıl başlanan kazı çalışmalarına, bu yıl da devam edilecek.

Roma Hamamı Açıkhava Müzesi Örenyeri’nde bu yılki kazılar için DÖSİM Merkez Müdürlüğünden 125 bin YTL ödenek sağlandı.

Bu yılki çalışmalarda, geçen yıl eksik kalan mimarî unsurların açığa çıkarılması ile sokak ya da agoranın yanında yer alan, üstü kapalı, sütunlu galeriler olan “stoa”daki bir dükkân ile Kutsal Yol’daki sütunların restorasyonu çalışmalarına başlanacak. Ayrıca, hamamın “Soğuk Bölüm-Frigidarium” ve “Soyunma Yerleri-Apoditerium” olarak adlandırılan bölümlerinde 10x10 metre ebatlarındaki alanın taban döşemesinin restorasyon ve tamamlama çalışmaları yapılacak.

Öte yandan, Roma Hamamı Açıkhava Müzesi’nde sergilenen, Roma dönemine ait Balgat Mezarı ile bir lahite ait kapağın restorasyonu da bu yıl içinde gerçekleştirilecek.

Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğünün başkanlığında başlayan çalışmalara, geçen yıl 100 bin YTL ödenek sağlanmıştı.

Geçen yılki kazılarda 2,20 metre ölçüsünde ünik bir heykel bulunmuş, heykel Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştı.

Roma dönemini gösteren kandil ve kemik aletlerin de bulunduğu kazılarda, Roma Hamamı’ndan başlayıp Augustus Mabedi’ne ulaşan Kutsal Yol’un Roma Hamamı Açıkhava Müzesi sınırlarındaki kesimi tesbit edilmiş, Kutsal Yol’un kenarında yer alan ve Roma Dönemi mimarî özelliklerini yansıtan “stoa”ya ait mimarî unsurlar açığa çıkarılmıştı.

Geçen yılki çalışmalarda, mimarinin tabiî şartlara karşı korunması için üstünün jeotekstil ile kapatılması da yapılmıştı. Roma İmparatoru Caracalla Döneminde (M.Ö. 212-217) inşa edilmiş, dünyanın ikinci büyük hamam kompleksi olan Roma Hamamı’nda, ilk kazı çalışmaları 1937’de başlamıştı.

/ Ankara

16.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Çocuğunuzla çocuk olun, arkadaşı olun

  Roma Hamamını kazmaya devam

  İstanbul Modern ve Pera 18 Mayıs’ta ücretsiz