Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kasırgıdan sonra kolera salgını

NERGİS kasırgasının vurduğu Myanmar’da kolera vakalarının görüldüğü bildirildi.

Dünya Sağlık Örgütünün Tayland’daki temsilcisi Maureen Birmingham, gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkede doğrulanmış kolera vak'alarının görüldüğünü belirtirken, rakamların Myanmar’da geçmiş yıllarda yılın bu döneminde görülen vaka sayısıyla farklılık göstermediğini söyledi. Birmingham, vak'aların kasırgadan en fazla zararı gören İrrawaddy deltasında görüldüğünü kaydetti. Myanmar’ı 3 Mayısta vuran Nergis kasırgasında ölenlerin sayısı 43 bin 318, kayıp sayısı ise 27 bin 838 olarak açıklanmıştı.

/ İrrawaddy

17.05.2008


 

Çin’de deprem bilânçosu artıyor

Depremin en etkili olduğu Sichuan eyaletinin Vali Yardımcısı Li Chengyun, Çin’de son 10 yılda meydana gelen en yıkıcı depremde ölenlerin sayısının 21 bin 500’ü geçtiğini söyledi. Depremde ölenlerin sayısının 50 bini aşmasından endişe ediliyor.

epremin en etkili olduğu Sichuan eyaletinin Vali Yardımcısı Li Chengyun, Çin’de son 10 yılda meydana gelen en yıkıcı depremde ölenlerin sayısının 21 bin 500’ü geçtiğini söyledi. Sichuan eyalet hükümeti yetkilileri, depremde ölenlerin sayısının 50 bini aşmasından endişe edildiğini de kaydetti. Öte yandan Siçuan’da meydana gelen artçı deprem yüzünden toprak kayması olduğu, araçların toprak altında kaldığı bildirildi. Çin resmî ajansı Şinhua, 5,9 büyüklüğündeki artçı sarsıntının, ana depremin merkez üssünün yakınındaki Lişian’ı vurduğunu duyurdu. Toprak kaymasında araçların toprağa gömüldüğü, yolların kapandığı ve iletişimin kesildiği belirtildi.

Bu arada Beiçuan’da bir öğrencinin 80 saat sonra enkaz altından sağ çıkarıldığı bildirildi. Yeni Çin haber ajansı, Sichuan’ın kuzeyindeki Beiçuan’da öğrencinin çıkarıldığı okul enkazından hâlâ yardım çağrıları geldiğini ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Depremden 96 saat sonra yine Beiçuan’da bu sefer bir hemşire enkazdan sağ çıkarıldı. Yeni Çin Ajansının haberinde, hemşirenin, depremde yıkılan bir kliniğin enkazından çıkarıldığı belirtildi.

YAO MİNG'DEN YARDIM

Bunun yanı sıra NBA’in Çinli yıldızı Houston Rockets’ın pivotu Yao Ming, ülkesindeki depremzedeler için 2 milyon dolar bağış yaparken, uluslararası topluma da yardım çağrısı yaptı. Bu arada Japonya, aralarında itfaiyeciler, polisler ve sahil koruma muhafızlarının bulunduğu 29 kişilik ikinci bir kurtarma ekibiyle kurtarma için eğitimli köpekler gönderdi. Öte yandan Çin hükümeti, aileleri depremde ölen yetimleri evlatlık alınmasına izin vermek için yasal düzenleme yapmaya hazırlanıyor. Yeni Çin ajansının haberine göre, 50 binden fazla insanın öldüğü ve ölü sayısının giderek arttığı depremde yetim kalan çocukları, sadece Çin’deki değil yurt dışındaki kuruluşlar da evlât edinmek istiyor. Çin hükümeti, “kalifiye kişilerden” gelen talepleri incelemeye hazır olduğunu açıkladı.

DEVLET BAŞKANI DEPREM

BÖLGESİNDE

Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, 4 gün önce şiddetli depremin vurduğu Sichuan eyaletine gitti. Resmî haber ajansı Xinhua, Hu’nun depremzedelere destek ve incelemelerde bulunmak üzere deprem bölgesine gittiğini duyurdu. Öte yandan, Sichuan’da depremde 44 turistin öldüğü açıklandı ancak turistlerin yerli mi, yabancı mı oldukları belirtilmedi.

Depremden sonra dün gece yarısına kadar 4 bin 432 artçı sarsıntı meydana geldiği, bunlardan 70’inin 4 ile 4.9 arasında, 17’sinin 5 ile 5,9, 3’ünün de 6 ve 6,1 büyüklüğünde olduğu, artçı sarsıntıların en büyüğünün 13 Mayısta meydana geldiği bildirildi.

DEPREM, DÜNYAYI TURLAMIŞ

Bu arada Depremin oluşturduğu sismik dalgaların, dünyayı iki kez dolaştığı bildirildi. Japonya’daki Matsuşiro rasathanesinin açıklamasına göre, Çin’in Siçuan bölgesini yıkan depremin “yüzey” dalgaları, toprak altındaki sismograflar tarafından 90’ar dakika arayla iki kez tesbit edildi. Araştırmacılara göre, Çin’den Japonya’ya doğru yayılan dalgalar Pasifik okyanusunu, Amerika’yı, Atlas okyanusunu ve Afrika’yı aşarak Asya’ya döndü. Dalgaların iki kez dünya turu yapması, sarsıntı şiddetinin büyüklüğünü gösteriyor.

Yüzeysel sismik dalgalar, toprak yüzeyin hemen altından ilerliyor.

17.05.2008


 

Bulgaristan, Irak’tan askerlerini geri çekiyor

BULGARİSTAN Irak’taki askerî birliğini çekeceği açıklandı. Görevine yaklaşık iki hafta önce başlayan Savunma Bakanı Nikolay Tzonev, Bağdat’a yakın Eşref mülteci kampının güvenliğinden sorumlu Bulgar birliğinin artık görevini tamamladığını belirterek, şunları söyledi:

“Gerek Eşref mülteci kampının dağıtılması, gerekse Irak’taki son gelişmeler göz önüne alınarak Bulgar askerî birliğinin en kısa sürede ülkeye geri getirilmesi kararına varılmıştır. Bulgar ordusu, parlamentonun kendisine verdiği görevi en iyi şekilde ye-rine getirmiştir.”

Tzonev, Bulgar askerlerinin çekilmesi konusunda kesin bir tarih vermek istemediğini de kaydederek, “Geri dönüş mümkün olan ek kısa süre içinde olacaktır. Ayrıca, güvenlik açısından kesin bir tarih vermemiz doğru olmaz” dedi.

/ Sofya

17.05.2008


 

Temsilciler Meclisi savaş bütçesini reddetti

ABD Temsilciler Meclisi, yaklaşık 163 milyar dolarlık savaş bütçesini reddetti. Demokratlar’ın çoğunlukta olduğu mecliste yapılan oylamada, ABD Savunma Bakanlığı’nın, Irak ve Afganistan’daki savaşları gelecek yaza dek sürdürmesini sağlayacak bütçeyle ilgili yasa tasarısı, 141’e karşı 149 oyla reddedildi.

Senato’nun, savaş bütçesi tasarısını gelecek hafta ele alarak bütçeyi kabul etmesi bekleniyor. Bu arada meclis, Irak’taki ABD askerlerinin, gelecek yılın sonuna dek çekilmesini öngören tasarıyı kabul etti. Yürürlüğe girmesinden sonra 30 gün içinde muharip askerlerin çekilmesinin öngörüldüğü tasarı, 196’ya karşı 227 oyla kabul edildi. Tasarının, Senato’daki Cumhuriyetçiler tarafından reddedileceği sanılıyor.

/ Washington

17.05.2008


 

Lübnan’daki anlaşmadan Suriye memnun

SURİYE, Arap Birliği heyetinin Lübnan’daki karşıt taraflar arasında şiddetin sona ermesi konusunda sağladığı anlaşmayı desteklediğini bildirdi.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el Muallim, Lübnan’da yayımlanan Essefir gazetesine yaptığı açıklamada, anlaşmayı Lübnan’ı tehdit eden tehlikelerden koruyacak “gerçek bir fırsat” olarak nitelendirdi. Bu girişimi tamamen desteklediklerini belirten El Muallim, heyete başkanlık eden Katar Başbakanı Şeyh Hamid Bin Casim bin Cabir el Tani’yle Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa’yı arayarak, elde ettikleri başarı dolayısıyla tebrik ettiğini de söyledi. Arap Birliği heyeti, Beyrut’ta 2 gün süren temaslarının sonunda taraflar arasında şiddetin sona ermesi için anlaşmaya varılmasını sağlamıştı.

/ Beyrut

17.05.2008


 

Moskova’dan Gürcülere ajanlık suçlaması

RUS iç istihbarat servisi FSB, Gürcistan’ı Çeçenistan’daki silâhlı direnişçilere yardım etmekle suçladı.

FSB’den adı açıklanmayan bir yetkili, Rus İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, Gürcistan istihbaratı için çalışan bir Çeçen asıllının silâhlı direnişçilere para yardımında bulunduğunu söyledi. Yetkili, bu durumun da Gürcü özel güçlerinin ‘’Kuzey Kafkasya’daki yıkıcı terörist faaliyetlere’’ katıldığını teyit ettiğini kaydetti. Gürcistan Hükümet Sözcülüğü’nden konuyla ilgili açıklamada ise iddiaların gerçekleri yansıtmadığı belirtilerek, ‘’Bu Rus tarafının bir başka yalanı ve provokasyonu’’ denildi.

/ Moskova

17.05.2008


 

Chavez’den yoksullar için fon teklifi

VENEZÜELLA Devlet Başkanı Hugo Chavez, yoksul ülkelere gıda ve ilâç yardımı için Avrupa ve Latin Amerika ülkelerinin 1 milyar dolarlık bir fon oluşturması teklifinde bulundu.

Chavez, ülkesinin her yıl, fonun üçte birini aşan miktarda katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti. Sosyalist devlet başkanı, yoksul ülkelere yardım için borçlarının silinmesini de kapsayan teklifini Peru’nun başşehri Lima’da başlayan zirvede Avrupa ve Latin Amerika liderlerine sunacağını söyledi.

/ Caracas

17.05.2008


 

Myanmar’da 217 bin kişi ölü ya da kayıp

İNGİLİZ yetkililer Myanmar’ı iki hafta önce vuran Nargis kasırgasının 217 bin kişinin ölümüne ya da kaybolmasına yol açtığını açıkladı.

The Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, İngiliz Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ölü sayısının Güneydoğu Asya’da 2004 meydana gelen ve 225 bin kişinin öldüğü tsunami felâketininkine yaklaştığını söyledi. Channel 4 televizyon kanalı ise, İngiliz hükümetinin Nargis kasırgasının bilânçosunun 250 binden fazla olduğuna inandığını bildirdi. Kasırganın 14 gün önce vurduğu Myanmar’daki Irrawaddy deltasında yeni bir tropikal fırtanın etkili olduğu aktarıldı. Bölgede tam bir insanlık dramının yaşandığı, kötü hava şartlarının 2.5 mil-yon insanın acılarını tazelediği kaydedildi.

/ Yangon

17.05.2008


 

Kanada yerlilerden özür diliyor

Kanada Başbakanı Stephen Harper, geçen yüzyılda zorla Hıristiyan okullarına alınan ve buralarda zulme uğrayan binlerce yerliden resmen özür dileyecek.

Yerlilerden sorumlu bakan Chuck Strahl, Başbakanın 11 Haziranda mecliste konuşma yaparak özür dileyeceğini açıkladı. Strahl, “Bu okullara alınmış olan binlerce kişi yıllardır resmî özür bekliyor” dedi. 19. yüzyılın sonlarından 1970’lerin başına kadar, on binlerce yerli çocuğu, yatılı okullara zorla alınmış ve asimile edilmek istenmişti.

/ Ottowa

17.05.2008


 

Bisiklet taksiler Avrupa’da yaygınlaşıyor

Avrupa’nın pek çok turistik şehrinde boy gösteren bisiklet taksiler, İsveç’in başşehri Stockholm’de de kullanılmaya başlandı.

Uygulama yaz sonuna kadar sürecek. Yumurta şeklinde olan bisikletlerin arkasında 2 kişilik yer bulunuyor, önde ise tek kişilik bir şoför mahalli var. Bisiklet taksiler, şu an Milano, Paris, Londra gibi şehirlerde faaliyette. 21 vitesi olan taksilerin yokuşlarda zorlanmamaları için bir de motoru bulunuyor. Saatte en fazla 25 kilometre yapabilen bisikletin 15 dakikalık ücreti, kişi başına 40 İsveç Kronu (8 YTL).

/ Stockholm

17.05.2008


 

Aşırı şişmanlar daha sıkıntılı

ABD’de yapılan bir araştırmada, fiziksel sağlık sorunlarına etkisi bilinen obezite (aşırı şişmanlık) ile psikiyatrik rahatsızlıklar arasında da bağlantı kuruldu.

Bir ulusal sağlık araştırmasındaki 40 bin Amerikalının verilerinin değerlendirildiği çalışmada, obez erişkinlerin normal ağırlıktaki erişkinlere göre depresyon, anksiyete ve diğer psikiyatrik rahatsızlıkları geçirme riskinin iki kat daha fazla olduğu ortaya kondu. Çalışmada ayrıca, çok aşırı olmayan şişmanlarda da anksiyete görülme oranının arttığı görüldü. Araştırmacılar, çalışmanın, kilo fazlalığıyla psikiyatrik rahatsızlıklar arasında neden bağlantı bulunduğunu ortaya koyamadığını, ancak bulguların, aşırı kilolularda psikiyatrik rahatsızların daha yaygın olduğuna işaret ettiğini kaydetti.

17.05.2008


 

Obezite, küresel ısınma sebebi!

Küresel ısınmanın sebeplerinden birinin de obezite (aşırı şişmanlık) olduğu bildirildi. London School’dan bir grup bilim adamının yaptığı araştırmaya göre, obezler ve şişman insanların taşınması için daha fazla yakıta, yemeleri için de daha fazla gıdaya ihtiyaç olduğu belirtilerek, insanların giderek şişmanlamasının daha da kötü sorunlara yol açacağı kaydedildi.

Lancet tıp dergisinde yayımlanan araştırmaya katılan bilim adamları Phil Edwards ve Ian Roberts, insanların beden numaralarının büyümesinin gıda kıtlığına ve enerji fiyatlarının yükselmesine sebep olduğunu söyledi. Dünyada en az 400 milyon yetişkinin obez olduğu bildirilirken, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tahminlerine 2015 yılına dek 2.3 milyon kişinin kilosu normalin üzerine çıkacak ve 700 milyondan fazla insan obez olacak.

/ Londra

17.05.2008


 

Küçük otomobil alana benzin bedava

Moskova Belediyesi, az miktarda benzin tüketen küçük otomobil alan şehir sakinlerine 1000 dolar değerinde bedava benzin çeki vereceğini açıkladı.

Moskova Belediyesi Çevre Güvenliği Departmanı Müdürü Leonid Boçin, gazetecilere yaptığı açıklamada; “Motoru 1.2 litre, büyüklüğü 3.5 metreyi geçmeyen araçlara 26 bin ruble (1000 dolar) değerinde özel yakıt kuponları verilecek” dedi. Belediyenin hesaplarına göre, bedava verilecek bu benzin miktarı aracın yıllık harcamasına yetecek.

/ Moskova

17.05.2008


 

NASA’da gergin bekleyiş

NASA’nın uzmanları, yeni Mars fatihi Phoenix (Anka Kuşu) uzay aracının 25 Mayıs’ta Kızıl Gezegen’e “tırnak yedirten” inişinde “korku dolu 7 dakika” yaşamaya hazırlanıyorlar.

NASA’nın Pasadena’daki Jet Motorları Laboratuvarı’ndan proje müdürü Barry Goldstein, Phoenix’in Mars’a inişinin son 14 dakikasında 26 kritik manevra için roketleri ateşleyeceklerini ve görevin tamamlanabilmesi için bunların her birinin başarıyla yerine getirilmesi gerektiğini belirterek, “Ancak son 7 dakika çok zorlu geçecek” diye konuştu. Her şey yolunda giderse 25 Mayıs’ta Mars atmosferine saniyede 5,7 km hızla (saatte 20 bin 800 km) girecek Phoenix Mars Lander’ın Kızıl Gezegen’in kuzey kutbuna başarıyla indiği TSİ 23.53’te doğrulanacak.

/ Pasadena

17.05.2008


 

Da Vinci’nin helikopteri kendi köyünde uçacak

Rönesans’ın çok yönlü dahi bilim adamı ve ressamı Leonardo da Vinci’nin (1452-1519) tasarladığı dünyanın ilk helikopteri, Japon mühendis Gennai Yanagisava tarafından Leonardo’nun doğduğu yer olan İtalya-Floransa yakınındaki Vinci Köyünde 25 Mayıs’ta uçurulacak.

75 yaşındaki Gennai Yanagisava, ‘’Leonardo’nun, dünyada ilk uçurulan helikopterlerden 440 yıl önceki tasarımı için 10 yıl çalıştık. 2 motorlu tek kişilik açık pilot mahalli 75 kiloluk helikopter, 90 dakika boyunca uçabilecek ve 150 metre yükselebilecek.’’ dedi.

/ Tokyo

17.05.2008


 

Mantardan biyoyakıt üretmek mümkün

BİR tür mantarın yakında biyoyakıt üretiminde kullanılabileceği bildirildi.

Fransa’nın Marsilya şehrindeki Akdeniz Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, küf mantarı “trichoderma reeseinin” bitkisel veya etil alkolün (etanol) temel bileşenleri olan basit şekerli bitkileri parçalama özelliğine sahip olduğu, bu sayede yakında biyoyakıt üretiminde kullanılabileceği belirtildi. Makale, “Nature Biotechnology” dergisinin internet sitesinde yayımlandı.

/ Marsilya

17.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler