Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Basra’da da Türk bayrağı dalgalanacak

Türkiye'nin Irak özel temsilcisi Elçi Murat Özçelik, Türkiye'nin Basra'da Başkonsolosluk açmak için adımlar attığını söyledi.

Elçi Özçelik, Irak’ta Salı günü başlayan temaslarını tamamladı. Iraklı yetkililerle, BM’nin özel temsilcisiyle, ABD ve İngiltere’nin Bağdat büyükelçileriyle yaptığı temaslarını A.A muhabirine değerlendiren Özçelik, Irak’ın iç durumunu, güvenlik konularını, terör örgütü PKK’yı, Türkiye ile Irak arasındaki ilişkileri ve Türkiye’nin Basra’da Başkonsolosluk açması konusunu görüştüğünü belirtti. Temaslarının en önemli konularından birini Türkiye’nin Basra’da Başkonsolosluk açması yönünde atılan somut adımların oluşturduğunu ifade eden Özçelik, “Basra Başkonsolosumuz benimle beraber Basra’ya geçerek, orada gerekli çalışmaları yürüttü. Artık bir yerleşkeye sahip olabilmemiz için adımlarımızı atmaya başladık. En kısa zamanda Basra’da Türk bayrağını dalgalandıracağız” dedi. Özçelik, temasları çerçevesinde Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Başbakan Yardımcısı Berham Salih’le görüştüğünü ve PKK terörü konusuyla ilgili Türkiye’nin görüşleri ve beklentilerini, olumlu gelişmeleri not ederek, tekrar kendilerine ilettiklerini söyledi.

Özçelik, görüşmelerinde, iktisadi konuların yanı sıra iki ülke arasında kuruluş çalışmaları başlatılan Stratejik İşbirliği Komisyonu’ndaki ilerlemeleri de el aldıklarını kaydetti. Temaslarında, Irak’ta yapılması planlanan yerel seçimlerin de gündeme geldiğini anlatan Elçi Özçelik, şunları söyledi:

“Önümüzdeki dönemde seçim kanununun geçmesi söz konusu. Yerel seçimlerin Ekim ya da kasımda yapılacağı söyleniyor. Dolayısıyla seçimlerle ilgili gelişmeler bağlamında da BM’nin yapmakta olduğu çalışmaları BM’nin Irak Özel Temsilcisi ile iki kez ele alma imkanımız oldu. Bunun dışında ABD ve İngiltere büyükelçileriyle görüşlerini almak bakımından bir araya geldik. Irak Parlamento Başkanı Mahmud Meşhadani ile birlikte olup parlamentodaki yasama alanındaki gelişmeleri dinleme ve değerlendirme imkanımız oldu. Yerel seçimler bağlamında Türkmen kardeşlerimizin bazı fikirleri var. Kendilerinin Kerkük vilayet meclisindeki çalışmalarla ilgili görüşleri var. Bütün bu konuları ayrıntılı olarak ele alma imkanımız oldu.”

Gündem yoğunlaştıkça ve Irak’ın Türkiye’den beklentileri arttıkça Irak’taki meselelerin çok daha somut, eyleme dönük, daha sık ziyaretlerle takip edilmesi gerektiğini ifade eden Özçelik, Irak’ın Türkiye’den eğitim, diplomatların eğitimi ve askeri işbirliği alanlarında beklenti ve talepleri olduğunu kaydetti.

Ekonomik işbirliğinde de yeni taleplerin olduğunu belirten Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekonomik işbirliğinde yeni talepler var ve özellikle kendi şirketlerimizin de Irak’taki bu olumlu gelişme beklentisiyle burayla işbirliğini arttırma arzuları var. Bu arzuya tekabül eden diğer yabancı şirketlerin de Türk şirketleriyle birlikte Irak’a girme arzuları var.

Bütün bu konular, artık Irak’ta meseleleri çok daha somut, daha eyleme dönük, sık ziyaretlerle takip etmemizi gerektiriyor. Dolayısıyla buraya daha sık gelip bütün yetkililerle yani Irak’ı temsil eden bütün gruplarla görüşmelere devam edeceğim. Kuzeyde de güneyde de her grupla görüşmeye devam edeceğiz. Öyle ümit ediyorum ki, bu çabalarımızla Türkiye, Irak’taki görünürlülüğünü Iraklı kardeşlerimizin beklediği gibi arttıracak ve hakikaten istikrara en fazla katkıda bulunan komşu olarak da bu çabalarının etkisi önümüzdeki dönemde daha fazla olacak” dedi.

Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik’in bugün Türkiye’ye dönmesi bekleniyor.

/ Bağdat

18.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Şimdi de sel tehlikesi

  WASHINGTON, KAPATMA DÂVÂSINA TEPKİ VERMEDİ

  Çin’de kıyamet manzaraları

  Ahlâksızlığa Papa'dan tepki

  Basra’da da Türk bayrağı dalgalanacak

  İngiltere’de, Yahudi aleyhtarlığında artış

  ‘Mahmut Abbas kaçabilir’

  ABD'de, yeni Ermeni tasarısı sunuldu

  Pakistan büyükelçisi serbest bırakıldı