Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Mayıs 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

GENÇLERİN EN VERİMLİ ÇAĞLARI BOŞA GİDİYOR

Ankara Ticaret Odasının (ATO), Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) işgücü istatistikleri veri tabanına dayanarak hazırladığı ''Gençliğin Hali'' raporuna göre, Türkiye'de 4 milyon 422 bin genç eğitim ve üretim dışında. ATO Başkanı Aygün: “Türkiye gençlerinden yararlanamıyor. Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor.”

ATO, Türkiye’de 4 milyon 422 bin gencin eğitim ve üretimin dışında kaldığını belirtti. ATO’nun, “Gençliğin Hâli” Raporuna göre, Türkiye’de 15 ile 24 yaş arasında, 5 milyon 830 bini kız, 5 milyon 441 bini de erkek olmak üzere 11 milyon 271 bin genç bulunuyor. Bu sayının sadece 3 milyon 425 bini çalışıyor, 3 milyon 424 bini öğrenci olduğu için üretime katılmıyor, 4 milyon 422 bin genç ise ne üretimde ne de eğitimde yer alıyor. Rapora göre, her 100 genç erkekten 23’ü çalışma veya eğitim hayatı içinde yer almazken, bu sayı kızlarda 55’e yükseliyor. 5 milyon 830 bin genç kızdan 1 milyon 508 bini eğitimine devam ederken, 1 milyon 140 bini çalışıyor. Atıl kızların sayısı ise 3 milyon 182 bine ulaşıyor. Atıl gençlerin yüzde 72’si kızlardan oluşuyor. Cinsiyetler arasındaki fark yerleşim yerlerinde de görülüyor. Resmî rakamlara göre yoksulların üçte ikisinin yaşadığı kırsal yerleşim yerlerinde yoksulluğu kıracak olan gençler de atıl durumda bulunuyor. Şehirlerde yüzde 37 olan atıllık oranı, kırsal yerleşim yerlerinde, özellikle kızların eğitim dışında kalmaları sebebiyle yüzde 44’e yükseliyor.

GENÇLERİN YARISI EĞİTİM

İMKÂNLARINDAN YOKSUN

“İşgücü“, iş arayanlarla çalışanlardan oluşuyor. Toplam 836 bin işsiz gençle birlikte işgücünde yer alan genç nüfus 4 milyon 261 bin kişi olurken, 7 milyon 10 bin genç işgücü dışında bulunuyor. Gelişmiş ülkelerde gençlerin işgücü dışında olma sebeplerinin başında “eğitim” gelirken, Türkiye için bu durum geçerli değil. AB ülkelerinde gençlerin yüzde 87’si okudukları için işgücü içinde yer almazken, bu oran Türkiye’de yüzde 49 düzeyinde bulunuyor. AB ülkelerinde gençlerin yüzde 13’ü eğitim imkânlarından yararlanamazken, Türkiye’de gençlerin yarıdan fazlası eğitim imkânlarından yoksun olarak işgücü dışında bulunuyor. 4.4 milyon atıl gençten 836 bini iş arıyor. Atıl gençlerin yüzde 14’ünü oluşturan 600 bin işsiz genç, çalışmak istediği halde “umutsuz“ olduğu için iş aramıyor.

ÇALIŞAN GENÇLERİN YÜZDE 62’Sİ KAYIT DIŞI

Yetersız eğitim gençlerin istihdamda istedikleri şekilde yer almasını da etkiliyor. Çalışan gençlerin yüzde 62’si sosyal güvenceden yoksun olarak çalışırken, kayıt dışılık oranı lise altı eğitimlilerde yüzde 73’e çıkıyor. Çalışan gençlerin büyük çoğunluğunun kayıt dışı küçük işletmelerde geçici işlerde çalışması, işten çıkartılmalarını da kolaylaştırıyor. 836 bin iş arayan gençten sadece 296 bini iş piyasasına ilk kez girecek olanlardan, 540 bini de daha önce bir işte çalışırken işsiz kalanlardan oluşuyor.

DÖRTTE BİRİ TARLADA ÇALIŞIYOR

Gençlerın dörtte biri hiçbir kişisel gelir elde etmeden çalışan ve ekonomik katkıları da tam olarak ölçülemeyen kişilerden oluşuyor. Yani çoğunluğu tarlada olmak üzere, kendi işletmelerinde ücretsiz aile işçisi olarak çalışıyor. İstihdam oranlarını yukarı, işsizlik oranlarını ise aşağıya çekerek işgücü piyasasının problemlerini gölgeleyen ücretsiz aile işçiliği, gençlerin atıllık oranlarında da iyileştirici yönde etki yapıyor.

GENÇLERİMİZİN EN VERİMLİ

ÇAĞLARI BOŞA GİDİYOR”

2008 Şubat ayı sonuçlarına göre işsizlerin yüzde 32’sini gençler oluştururken, gençlerdeki işsizlik oranı, toplam işsizlik oranının 9.6 puan üstünde gerçekleşerek yüzde 21.2 olduğunu belirten ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye’nin 4.4 milyon gencine ne iş ne de eğitim imkânı sağlayabildiğini belirterek, “Gençlerimizin en verimli çağları boşa gidiyor. Sadece gençlerin gelecekleri değil, ülkenin de geleceği kararıyor” dedi.

/ ANKARA

19.05.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Merkez sağı asker parçaladı

  GENÇLERİN EN VERİMLİ ÇAĞLARI BOŞA GİDİYOR

  Siyasî istikrar bozulursa reform olmaz

  Dumansız hayat bugün başlıyor

  Uluslararası Bediüzzaman Platformu kuruldu

  “Aydınlarımız dinde cahil”

  TBMM yoğun gündemle çalışacak

  Köksal Toptan: Hedefimiz, gençleri geleceğe hazırlamak

  Şırnak’ta çatışma: 1 şehit

  Danıştay Başkanlığı için seçim yarın

  Mogan, Kızılırmak’la tanıştı

  Gül’den gençlere tavsiye

  Gül’den Aytmatov’a tedavi teklifi

  Türkiye, reform yapma mecburiyetinde

  Hava sıcaklıkları artıyor

  TOKİ’yi eleştiren müteahhitlere cevap

  Ayvacık’ta denizde 24 kaçak yakalandı

  Polisin seken kurşunu bir kişiyi yaraladı

  Türkiye’de 3.5 milyon genç okula kayıtlı değil

  Somali’nin su hasreti bitiyor

  Canlı türlerinin üçte biri yok oldu

  Kızılcık sopası, 5 bin YTL

  Yok böyle bir pratik zekâ

  Microsoft 100 dolarlık laptop projesine katıldı

  Klavye ve fare için mezar yeri aranıyor

  Orman yangınına erken uyarıyla müdahale

  Savaş uçakları hedefi şaşırmayacak