Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Filistinlilere rutin işkence

İsrail’deki İşkence Karşıtı Komite, İsrailli askerlerin, gözaltındaki Filistinlilere rutin olarak kötü muamelede bulunduğunu, ordu ve yasa uygulayıcılarının kötü muameleleri görmezden geldiklerini belirtti.

Komitenin bugün yayımladığı rapor, İsrail askerlerinin arananların yakalanmasıyla ilgili operasyonlar sırasında ve tutuklamalar sonrasında kötü davrandığını bildiren 90 Filistinli’nin ifadesine yer verdi. Rapor, Haziran 2006 ile Ekim 2007 dönemindeki olayları kapsıyor. Söz konusu kötü muamele iddialarının, Filistinlilerin “bağlı” iken ve askerler için herhangi bir risk oluşturmazken yapıldığına da dikkat çekiliyor.

Noam Hofstetter ve Eliahu Abram adlı avukatlarla Dr. Yuval Ginbar tarafından hazırlanan raporda, yakalananların gözaltı merkezlerine taşınırken araçlarda ve gözaltı merkezlerinde kötü muameleye maruz kaldıkları vurgulanıyor.

Raporda, İsrail ve uluslararası yasaların özel koruması altında bulunması gereken küçük yaştakilerin bile kötü muameleye maruz kaldıkları belirtilirken, askerlerin küçüklere özenle muamele etmedikleri ve çeşitli raporların da ortaya koyduğu gibi, onların güçsüzlüklerinden yararlandıkları ifade edildi.

Raporda, İsrail ordusu kötü muamele iddialarını görmezden gelmekle suçlanırken, yasa uygulayıcılarının nadir olarak bunları soruşturduklarına yer verildi. İşkence Karşıtı Komite’nin raporunda, İsrail Savunma Bakanlığı, Kamu Müfettişleri Bürosu ile İsrail parlamentosu da (Knesset) durumu neredeyse tamamen görmezden gelmekle itham edildi. Raporda, İsrail ordusunun 2000 yılından bu yana Batı Şeria’da yürüttüğü operasyonlarda genellikle köpekleri kullandığı belirtilirken, köpeklerin, gözaltındakileri veya tutukluları hem aşağılama hem de korkutma niyetiyle kullanıldığına yer verildi.

Batı Şeria’daki Filistin kentlerinden Nablus’tan Abdullah Nabulsi, raporda yer alan ifadesine göre, Mayıs 2007’de tutuklandığını, elleri ve gözleri bağlı olarak bir kamyonun arkasında yatırıldığını ve askerlerin arkasına büyük bir köpek koyduklarını söyledi. Köpeği uzaklaştırmaları için bağırdığını kaydeden Nabulsi, buna karşın askerlerin güldüğünü ve kendisiyle alay ettiklerini ifade etti.

İşkence Karşıtı Komite’nin Başkanı Dr. İşay Menuhin, askerlerin tutuklulara karşı insanlık dışı davrandıklarını gözlediklerini, Filistinli tutukluların dış dünyadan tümüyle soyutlandıklarını, acımasız muamelelere tabi tutulduklarını ve durumlarından tümüyle habersiz aileleriyle bağlarının da kesildiğini söyledi. Dr. Menuhin, Filistinli tutuklulara kötü muamele olgusunun, “Raporun da ortaya koyduğu gibi çok ciddi boyutlara ulaşmasa da yine de bizi bu tür muameleleri tümüyle ortadan kaldırma çabalarına yöneltmek için yeterince ciddi” dedi.

/ KUDÜS

23.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistinlilere rutin işkence

  İran: İsrail'in saldırı iddiası inandırıcı değil

  Filipinler’i tayfun vurdu

  Kuzey Kore, nükleer tesisini imha ediyor

  Tayland'ta trene silahlı saldırı

  Irak'ın kuzeyinde intihar saldırısı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır