Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Tarihî cezaevi ‘Adalet Müzesi’ oluyor

Tarihî Sinop Cezaevinin kültür kompleksi haline getirilmesi amacıyla 5 yıldır süren master planı kapsamında Deniz Müzesi ve Adalet Müzesi çalışmalarına başlandığı bildirildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Adalet Bakanlığı’nın tarihî cezaevinde Adalet Müzesi oluşturulması projesi kapsamında çalışmalar yürüttüğünü belirterek, projenin tamamlanmasıyla birlikte Türkiye’nin ilk Adalet Müzesi’nin kurulmuş olacağını ifade etti. Hikmet Tosun, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin ilk Adalet Müzesi ile Selçuklu, Osmanlı ve Türk mahkemelerinin ve mahkûmların tasvir edilmesinin planlandığını kaydetti. Tosun, kültür kompleksi kapsamında cezaevinde tarihî dokuya uygun olmayan yaklaşık 30 binanın yıkımına 2 ay içinde başlanacağını söyledi.

Son yıllarda çok sayıda film ve diziye ev sahipliği yapan tarihî Sinop cezaevine ziyaretçi sayısında da büyük artış yaşandığını anlatan Tosun, ‘’Cezaevine günde 15 ile 20 tur otobüsüyle ziyaretçi geliyor. Cezaevine ziyaretçi sayısı filmler ve dizilerin katkısıyla 10 kat arttı’’ dedi. Tosun, 250 dönümlük alana yayılan tarihî Sinop Cezaevine gelecek ziyaretçi sayısının bu yıl 500 bini bulmasını beklediklerini söyledi.

Tosun, Deniz Müzesi ile ilgili yaptığı açıklamada, cezaevinde oluşturulacak Deniz Müzesi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca fizibilite çalışması yapıldığını söyledi. Deniz Müzesinde 20 metrelik Selçuklu takası, toplar ve çapaların yer alacağını kaydeden Tosun, tarihî Rus baskınının da tasvir edileceğini belirtti.

TARİHÎ SİNOP CEZAEVİ

Üç tarafı denizle çevrili tarihî kale duvarlarının içerisinde yer alan cezaevi, Türkiye’nin en eski cezaevlerinden birisi olarak biliniyor. Selçuklu Sultanı İzzettin Keykavus tarafından tersane olarak yaptırılan ve Şehrin dokusunu yansıtan tarihî yapı ilk kez 1568 yılında cezaevi olarak kullanıldı. Aralarında Kırım Hanı Devlet Giray, Nazım Hikmet, Refik Halit Karay, Sebahattin Ali, Zekeriya Sertel, Mustafa Suphi, Burhan Felek’in de bulunduğu birçok ünlü mahkûma ev sahipliği yapan tarihî yapı, 1999’da kapatıldıktan sonra ziyarete açıldı.

/ SİNOP

23.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Darbeye karşı binlerce adım

  HERŞEY FUTBOLDAN İBARET DEĞİL

  Halk bu sistemi artık reddediyor

  Çağa uygun anayasa şart

  Elini öpenler hocalarını hapse mahkûm ediyorlar

  “Ordu’nun dereleri” taştı

  Konya Ovası'nda yağış ''çöl iklimi'' sınırına yaklaştı

  Makedonya’da sünnet şöleni

  Beşinci kıt'ada sıcak bir program

  Tarihî cezaevi ‘Adalet Müzesi’ oluyor

  Kemalistler demokrasiden korkuyor

  Turisti rahatsız eden taksiciye 30 gün ceza

  Kansere karşı karpuz

  Sivrisineklere karşı gambusya balığı

  Bilgisayar oyunları çocuklara zararlı

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır