Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Sigara paraları, ilâç ve kuruyemişe harcanıyor

Türkiye genelinde 19 Mayıs’ta yürürlüğe giren kapalı mekânlarda sigara içmeyi yasaklayan yasanın ardından sigara bırakma eğilimlerinin arttığı, bunun ilâç ve kuruyemiş sektörüne olumlu etki sağladığı belirtildi.

ResmÎ Gazete’de 18 Ocak 2008 tarihinde yayımlanarak 19 Mayıs’ta yürürlüğe giren ‘’Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’’ ile ‘’dumansız hava sahası’’ giderek genişlerken, artık işyerlerinde ve kamuya açık alanlarda rahatlıkla sigara tüketemeyen tiryakiler, çeşitli bırakma yöntemlerini deniyor.

Yasanın ardından özellikle tiryakilerin, eczanelerde satılan nikotin bandı, nikotin sakızı, sigara bıraktırmaya yönelik haplara büyük ilgi gösterdiği bildirildi. Son bir ayda, yurt genelinde sigara alışkınlıklarına karşı ürünlerdeki satışlarda ortalama yüzde 25 artış yaşandığı, ürün bazında nikotin sakızlarında yüzde 40, bantlarda yüzde 37, haplarda ise yüzde 30 oranında artış gerçekleştiği kaydedildi.

ÇEREZCİLERİN DE YÜZÜ GÜLDÜ

Sigara yasağının ardından ilâç sektörüyle aynı oranda etkilenen kuruyemiş sektöründe de satışların yüzde 25 arttığı bildirildi.

Merkezi Mersin’in Tarsus ilçesinde bulunan ve yılda ortalama 10 bin ton çerez üretimi yapan Ateşler Kuruyemiş Gıda Sanayi AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Ateş, yasağın sektörü ilk bir ayda olumlu şekilde etkilediğini ancak, satışlardaki gerçek yükselişin 2009 yılının ardından yaşanmasının beklendiğini söyledi.

Ateş, sigara kullanımını bırakan kişilerin, bir uğraş olarak özellikle çekirdek tüketimine ağırlık verdiğini, bunun de sektörü canlandırdığını ifade etti. Ateş, sigara yasağının yeni başladığı döneme Avrupa Futbol Şampiyonasının denk geldiğini hatırlatarak, ‘’Şampiyonayı izlerken strese giren tiryaki taraftar, sigara kullanamadığı için daha çok kuruyemiş tüketiyor. Özellikle milli maç geceleri satışları katlıyoruz’’ dedi.

25.06.2008


Beyaz kiraz reçeli bir başka

Büyük bölümü ihraç edilen beyaz kirazın üretim merkezi durumundaki Konya’nın Ereğli ilçesinde, Tarım Müdürlüğü ve Ereğli Kiraz Üreticileri Birliği, beyaz kirazı, reçelini yaparak tanıtmaya çalışıyor.

Ereğli Tarım Müdürü Özkan Özgüven, ilçede üretilen beyaz kirazın, ilçe ve ülke ekonomisine ciddî katkılar sağladığını ifade ederek, ‘’Ülkenin toplam beyaz kiraz üretiminin önemli bölümü Ereğli’de gerçekleşiyor. Ancak bu kirazlar uç ürün (tam mamul) hale getirilmeden satılıyor. Biz, Ereğli ile özdeşleşen bölge kirazını uç ürün haline getirerek pazarlamak istiyoruz’’ dedi.

Özgüven, ‘’Ereğli Kiraz Üreticileri Birliği ile beraber bu düşüncemizi pratiğe dönüştürmek için ilk etapta 2 bin kavanoz beyaz kiraz reçeli yaptırdık. Daha sonra da bu reçelleri, bölgemizdeki kiraz ihracatı yapan firmalara, özel sektör temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluşlarına dağıttık. Piyasada birçok ürünün reçeli var. Biz, beyaz kirazın da eşsiz lezzet ve aromasıyla bu profilde olmasını istiyoruz. Çünkü, ürettiğimiz beyaz kiraz reçelinin tadına bakanların çoğu, bugüne kadar tattıkları en güzel reçel olduğunu belirtti.’’

/ Konya

25.06.2008


Hızla yaşlanıyoruz

EGE Üniversitesi Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiçek Fadıloğlu, ‘’Ülkemizde yaşlı nüfus oranının 2010 yılında yüzde 7.1, 2030 yılında yüzde 15 olması beklenmektedir’’ dedi.

Prof. Dr. Fadıloğlu, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada yaşlı nüfusun toplam nüfusa oranının arttığını belirterek, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre en yaşlı nüfusa sahip bölgenin yüzde 11.1’le Avrupa olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Fadıloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ‘’Ülkemizde yıllara göre artış gösteren yaşlı nüfus oranlarına baktığımızda Türkiye, 1985 yılında genç toplum iken, 1998-2005 yılında olgun toplum olarak değerlendirilmiştir ve 2010 yılı tahminlerine göre yüzde 7.1 oranı ile yaşlı toplum olarak nitelendirilecektir. Bu durumda yaşlılık sadece yaşlıları ilgilendiren bir sorun olmaktan çıkıp, toplumsal bir sorun haline gelmiştir.’’ Dünyada 629 milyon olan 60 ve üstü yaşlı nüfusun, 2050’de 2 milyara ulaşacağının tahmin edildiğini belirten Prof. Dr. Fadıloğlu, Avrupa kıtasında yaşlı nüfus oranının ise 2025 yılına kadar yüzde 28’e varmasının beklendiğini bildirdi.

/ İzmir

25.06.2008


Açıköğretimde erken mezuniyet fırsatı

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Açık İlköğretim’de ve Açık Lise’deki başarılı öğrencilere erken mezun olabilme imkânı verileceğini bildirdi.

Açık İlköğretim Okulunun 10. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Başkent Öğretmenevi’nde mezuniyet töreni düzenlendi. İlköğretim çağı dışında her yaş grubundan öğrencilerin biraraya geldiği törene katılan Çelik, konuşmasına “Saygıdeğer öğrencilerimiz... Öğrencilerimiz deyince birçok arkadaşımızın yüzünde tebessüm görüyorum. Yaş 50 de olsa 60 da olsa öğrenmenin sınırı yoktur” diyerek başladı. Yaygın eğitimde, “Her yerde, her zaman ve herkese eğitim” sloganını benimsediklerini ifade eden Çelik, herhangi bir nedenle ilköğretimi bitiremeyenlerin, yaşları kaç olursa olsun Açık İlköğretim’den mezun olma imkanı bulduklarını, hatta Açık Lise’ye ve üniversiteye devam edebileceklerini anlattı.

Açıköğretime yönelik çalışmalarını anlatan Çelik, illerdeki “işlevsiz hale gelmiş eğitim araçları merkezlerinin” kapatılarak, tüm halk eğitim merkezlerinin Açık İlköğretim ve Açık Lise irtibat bürosu haline getirildiğini kaydetti. Şu anda 935 irtibat bürosunun hizmet verdiğini ifade eden Çelik, bu rakamın 978’e çıkarılacağını bildirdi. Açık İlköğretime ve Açık Lise’ye kayıt yaptırmak isteyenlere bir müjde vermek istediğini belirten Çelik, şöyle konuştu:

“Açık ilköğretim, ilköğretimin ikinci kademesini yanı 6, 7 ve 8’inci sınıfı içine alıyor ve 3 yılda bitirme zorunluluğu var. Açık Lise ise diğer liseler gibi 4 yılda bitirilecek bir lise türü. Örgün öğretim gibi okula devam mecburiyeti söz konusu değil. Sınıf geçme değil, ders geçme esası var. Bir öğrenci bu dersleri 4 yılda verebilir, diğer öğrenci 5 yılda, 5.5 yılda verebilir. Ama bir öğrenci çok gayret gösteriyorsa, ‘Açık Lise’yi ben 2 yılda bitiririm’ diyorsa veya ‘Açık İlköğretim’i 3 yılda değil de 1.5 yılda, 2 yılda bitireceğim’ diyorsa, onlara da bu imkânı hazırlıyoruz. Buna onay vereceğiz.”

Çelik, böylece “geriden gelen insanlara hızlanarak, daha yüksek tempoda bu yolu katetmelerini sağlayacakları” belirtti. KİTAPLAR ÜCRETSİZ Çelik, gelecek yıl Açık İlköğretim ve Açık Lise kitaplarını da öğrencilere ücretsiz dağıtacaklarını belirterek, “Böylelikle hiçbir engel kalmamış olacak. Bir kalem, bir silgi varsa bu iş için yeter. Çünkü size önlük, forma mecburiyeti de yok. Elbiseden de yırtıyorsunuz. Dolayısıyla Açık İlköğretim belki sıfır masrafla gerçekleştirilebilecek olan bir eğitim olacak” dedi.

/ Ankara

25.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf
© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır