Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ruslar değil, ilgisizlik yıkıyor

2011 Üniversitelerarası Kış Oyunları’nın yapılacağı Palandöken Dağı’na devlet ilk etapta 200 milyon YTL bütçeden ödenek ayırırken, aynı dağda bulunan ve yıkılmaya terk edilen Palandöken Tabyaları ise ilgisizlikten yıkılıyor.

Kış oyunlarının yapılacağı Palandöken Dağı’nda altyapı çalışmalarında sona yaklaşılırken Osmanlı- Rus Harbi (93 Harbi) öncesinde Erzurum’u Rus istilasına karşı korumak ve Tekman Boğazı’ndan gelebilecek Rus saldırılarını püskürtmek amacıyla Palandöken Dağı’nın 2 bin 980 rakımlı zirvesine yaptırılan üzeri toprakla örtülü Palandöken Tabyası’ndaki yılların ilgisizliği görenleri derinden üzüyor. Bakımsızlıktan kısmen yıkılan ve ilgisizlikten dolayı tarihe karışmak üzere olan Palandöken Tabyaları’nın 2011 öncesinde restore ettirilerek tarihe ve kültüre yeniden kazandırılması istendi.

Erzurum’da yakın bir tarihte başta Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu olmak üzere çok sayıda üst düzey bürokratın katılımı ile 2011 Erzurum Üniversiade Hazırlık ve Düzenleme Kurulu Toplantısı yapılması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz’ın da katılacağı toplantıda Palandöken Tabyası’nın da master planına alınması istendi. Erzurum Kalkınma Vakfı(ERVAK) Eski Başkanı ve Avukat Necati Bölükbaşı, Palandöken Tabyası’nın 2011 öncesinde restore edilerek, hizmete sokulmasını istedi. 2011 Kış Oyunları için dünyanın hemen hemen her ülkesinden sporcuların Erzurum’a geleceğinin altını çizen Bölükbaşı, bu sporculara şehrin en önemli kültür ve tarihi eserlerinden Mecidiye, Aziziye ve Palandöken Tabyaları’nın gezdirilmesini istedi. Başta Valilik, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi ile Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Müdürlüğü’nü göreve davet eden Bölükbaşı, “Geçmişini bilmeyen, sahiplenmeyen toplumlar geleceği tayin edemezler. Erzurum’un Ruslara karşı korunmasında ve savunulmasında önemli yeri bulunan Palandöken Tabyası’nın restorasyon edilmesi için 2011 Üniversiade büyük bir şans. Bütçeden yaklaşık 200 milyon YTL Üniversite Kış Oyunları için ayrıldı. Bu paranın bir kısmıyla ecdat yadigarı, ata yadigarı eserlerimizden Palandöken Tabyaları restore edilebilir. İçler acısı durumda, öksüz bırakılan tabyalara acilen sahip çıkılıp bu tarihi eserler ayağa kaldırılmalı. Palandöken Master Planı içerisinde yer alan ve Dağ’ın zirvesinde bulunan Palandöken Tabyası restore edilip yeniden ayağa kaldırılmalı” diye konuştu.

Elazığ’dan Erzurum’a tatil için gelen Abdullah Orhan ise, kültürel amaçlı gezi için çıktığı Palandöken Tabyaları’nda karşılaştığı olumsuz manzaradan utanç duyduğunu söyledi. Orhan, 2011 Kış Oyunları öncesi Tabyalara sahip çıkılıp buranın yeniden restore edilmesini isteyerek, “Tabyaların restore edilerek 2011 öncesinde yerli ve yabancı turizme kazandırılmasını istiyorum” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Palandöken Tabyası’nın kaderine terk edilmesi basına yansımıştı. Konuya ilişkin haberin yayınlanmasının ardından dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Palandöken Tabyası’na sahip çıkıp, restorasyonunu yaptıracağını ifade etmişti. Yine dönemin Valisi Celalettin Güvenç, beraberinde milletvekilleriyle Palandöken Tabyası’na çıkmış ve gereğinin yapılacağını belirterek, “Tabyaları turizme kazandırmak ve gelecek nesillere için gerekli çalışmaları başlatacağız” demişti. 19 yüzyıl Askeri Mimari eserlerinden olan ve savunma amaçlı yaptırılan Palandöken Tabyası, Rus istilasına karşı yaptırılmıştı. Tabyaları yazın koyun güden çobanların hayvanlarını yağmurdan korumak için ağıl olarak kullanıldığı da söyleniyor.

/ Erzurum

26.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Ruslar değil, ilgisizlik yıkıyor

  RUHRİSTANBUL

  ABD’deki Türkçe kursu ilk mezunlarını verdi

  “Şehirde Yaşama” bir sanattır

  “Geleceğin sineması”nda son tarih: 2 Aralık

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır