Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 27 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Gençler tarihî mirasa sahip çıkıyor

CUMHURİYET Üniversitesi (CÜ) Toplum Gönüllüleri Kulübü üyesi öğrencilerin başlattığı proje kapsamında, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihî Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın bulunduğu Sivas’ın Divriği ilçesinde faaliyetler düzenlenecek.

Faaliyetlerle ilçedeki kültürel mirasın tanıtılması ve bu mirasa sahip çıkılması hedefleniyor.

CÜ Toplum Gönüllüleri Kulübünce, başta Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olmak üzere çok sayıda kültürel mirasın bulunduğu Divriği ilçesinde kültürel mirasa sahip çıkılması, tanıtılması, ilçe halkına bunları gelecek nesillere aktarmaları konusunda destek olunması, ilçedeki genç ve çocuklarla bu konuda eğitimler ve atölye çalışmaları gerçekleştirilerek sahiplenme bilinci oluşturulması amacıyla ‘’kültürel miras’’ konulu Divriği Dönemsel Yaz Projesi hazırlandı. Proje kapsamında, kulüp üyesi öğrenciler ve Türkiye’nin çeşitli illerinden gelecek toplum gönüllüsü gençler tarafından 4-25 Ağustos 2008’de ilçede sportif, kültürel, sosyal alanlarda çeşitli faaliyetler ve eğitim çalışmaları yapılacak.

Zekâ geliştirici oyunlar, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’ndaki motiflerle ilgili resim çalışması, sözlü tarih çalışmaları, Divriği anketleri, tarihî eserlere yönelik fotoğraf yarışması, yöresel yemek yarışması gibi çok sayıda faaliyete yer verilmesi planlanıyor.

Proje koordinatörü üniversite öğrencisi Recep Ali Adıgüzel, kulüp olarak çeşitli sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bunlardan dönem içerisinde yaptıkları projelerin yanı sıra yaz döneminde gerçekleştirdikleri projeler olduğunu ifade eden Adıgüzel, ‘’Bunlara dönemsel proje diyoruz. Şu anda Divriği Dönemsel Yaz Projesi’ni yapmaya karar verdik’’ dedi.

Divriği’nin UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihî Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın bulunduğu bir ilçe olduğunu hatırlatan Adıgüzel, bu eserin yeterince tanıtılmadığını düşündüklerini belirtti.

Geçen yıl da bu proje kapsamında ilçede çeşitli faaliyetler yaptıklarını ifade eden Adıgüzel, ‘’Bu yıl da daha çok kültürel miras üzerine etkinlikler yapmaya karar verdik. Bu etkinliklerde yine çocuklar, halk ve esnafı daha aktif kullanmaya çalışacağız ve kültürel miras üzerine çeşitli etkinlikler yapacağız’’ diye konuştu.

Projeyle ilçede bu kültürel mirasa sahip çıkılmasını, tanıtımının yapılmasını ve halk tarafından daha iyi değerlendirilmesini amaçladıklarını ifade eden Adıgüzel, ilçe halkının kültürel mirası koruması, benimsemesi ve ekonomik anlamda bu mirastan daha iyi faydalanabilmesi için çeşitli eğitim ve aktiviteler yapacaklarını bildirdi.

ULU CAMİ’NİN MOTİFLERİNİ

ÇİZECEKLER

Öğrencilerden Mehmet Akif Güneş ise proje kapsamında Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen gençlerin yaklaşık 20 gün boyunca ilçedeki halk ve gençlerle beraber aktiviteleri sürdüreceğini söyledi.

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası konusunda da çocuklarla çalışma yapmayı planladıklarını ifade eden Güneş, şunları kaydetti:

‘’Eserdeki motifleri çocuklarla kara kalem resim çalışması şeklinde yapmayı ve onların içinden en güzel 3’ünü seramiğe bastırarak çocuklara hediye etmeyi düşünüyoruz. Bu bağlamda çocukların motiflere ilgisini arttırmak ve kendi değerlerini biraz daha fazla tanımalarını hedefliyoruz.’’

Güneş, çocuklara çevre bilincini anlatmak adına çevre temizliği, pet şişelerden heykel çalışması yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

/ Divriği

27.06.2008


 

Tarihî Palu Köprüsünde restorasyon

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğünce onarım işi ihale edilen köprüde öncelikle 8 kemerden 4’ü, köprüden yaklaşık 200 metre ileride oluşturulan bent aracılığıyla su akımından arındırıldı.

Suyun, Murat Nehri Köprüsünün diğer 4 ayağının altından geçmesi sağlandı.

İhaleyi alan Özbay Şirketi yetkilisi Şahin Boran, köprünün restorasyon çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Çalışmalarda öncelikle köprü altından geçen suyun tahliyesine başladıklarını ifade eden Boran, ‘’Doğu kısmındaki 4 kemerin altını boşalttık. Su, batıdaki 4 kemerin altından geçmeye başladı. Bu 4 kemer ve köprünün ayakları temelden başlanarak aslına uygun restore edilecek. Tüm köprünün restorasyon işleminin bir yılda bitirilmesi planlanıyor’’ dedi.

İlçede çok sayıda bulunan tarihî ve kültürel varlıklardan biri olan eski Palu Köprüsü de Murat Nehri üzerinde bulunuyor. İpek Yolu güzergâhındaki tarihî köprü, döneminde kuzeydoğu-güney bağlantısını sağlıyordu.

1960 yılında çıkan yangında tahta kısımları yandığı için kullanılamaz hale gelen ve 1996 yılında onarılan 4 metre eninde 160 metre uzunluğundaki tarihî köprü, şu anda eski ayakları üzerine dökülen beton ve eklenen çelik kirişlerle hizmet veriyor.

Osmanlı döneminde de birçok kez onarılan köprünün başına kaymakamlık tarafından konulan tabelâda, köprünün, Bağdat Seferi’ne çıkan 4. Murat tarafından yeniden yapıldığı yazıyor.

Bir başka tabelâda ise köprüyü geçerken padişahın söylediği öne sürülen ‘’Emreyledi Cenâb-ı Hadi, Gümüş Köprüyle Geçtik Muradı’’ sözü yer alıyor.

/ Palu

27.06.2008


 

Anadolu motifli kurs

KONYA’NIN Cihanbeyli ilçesinde yöre kültürünün yaşatılması ve bölgeye ekonomik girdi sağlanması amacıyla açılacak merkezde Selçuk Üniversitesi (SÜ) tarafından kilim kursu verilecek.

SÜ Selçuklu Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Cihanbeyli’de Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu, Cihanbeyli Ziraat Odası, Jandarma Komutanlığı ve özel sektör işbirliğiyle yöre kültürünün yaşatılması, bölgeye ekonomik girdi sağlanması amacıyla proje hazırladığını söyledi. Küçükdağ, ‘’Bazı aileler, eğitim öğretim döneminde ekonomik gelir elde etme adına çocuklarıyla başka kentlere geçici göç yapıyor. Bu proje, okul çağındaki çocukların eğitim-öğretimden yoksun kalmamaları için yörede halka yönelik ekonomik girdi sağlayacak, çocukların eğitimini almalarına imkan tanıyacak’’ dedi.

/ Konya

27.06.2008


 

Gümüşhane’nin tarihî gün yüzünde

ATATÜRK Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyeleri tarafından 6 yıldır sürdürülen çalışmalar sonucu Gümüşhane’nin tarihî dokusu ortaya çıkarıldı.

Yrd. Doç. Dr. Süleyman Çiğdem, 2002 yılında aynı üniversiteden Doç. Dr. Hüseyin Yurttaş, Doç. Dr. Haldun Özkan ve Yrd. Doç. Dr. Nurettin Öztürk’le birlikte Yüzey Araştırmalar Projesi kapsamında ilk aşamada Gümüşhane’nin eski çağ tarihi ile arkeolojisi ve sanat tarihini bir bütün olarak incelemeye aldıklarını söyledi. Çiğdem, yaptıkları bilimsel çalışmada Gümüşhane ve çevresinde yer alan arkeolojik eserler ve kültür varlıklara ilişkin elde ettikleri bulgulara ‘’Gümüşhane Bölgesinin Tarihi ve Arkeoloji Araştırmaları’’ adlı yeni yayımlanan kitabında yer verdiğini söyledi.

27.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır