"Gerçekten" haber verir 29 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

MEDRESE, TARİHî MİRASA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma, Bizans gibi medeniyetlerin bıraktığı tarihî mirasa ev sahipliği yapıyor.

KÜTAHYA’DA yaklaşık 700 yıl önce inşa edilen Vacidiye Medresesi, 1965 yılından bu yana Frig, Roma, Bizans gibi medeniyetlerin bıraktığı tarihî mirasa ev sahipliği yapıyor.

Kütahya Müze Müdürü Metin Türktüzün, tarih öncesi ve eski çağlardan kalma maddî kültür ürünlerinin sergilendiği Arkeoloji Müzelerinin, medeniyetlerin geçmişine ışık tuttuğunu söyledi.

Germiyanoğlu beylerinden Umur bin Savcı’nın, Alaşehir’deki gayrimüslim erkeklerden topladığı cizye ile 1314 yılında yaptırdığı Vacidiye Medresesi’nin 1965’te Kütahya Arkeoloji Müzesi’ne dönüştürüldüğünü belirten Türktüzün, bu yapının 1999’da restore edildiğini bildirdi.

Medrese binasının ilginç özellikler taşıdığına işaret eden Türktüzün, şöyle konuştu:

‘’Bu yapı, kesme taştan inşa edilmiş ve portali, Beylikler dönemi san'atının özelliklerini gösteriyor. Cam kubbeli aydınlık orta mekâna kapıları açılan 9 küçük odası var. Medresede gök bilimleri ile ilgilenen Molla Abdülvacid’in uzun süre ders verdiği ve buraya defnedildiği biliniyor. Bu nedenle Vacidiye Medresesi olarak isimlendirilmiş. Müzede korunan bir usturlap da bu bilgiyi destekliyor.’’

Türktüzün, müzede Geç Miyosen dönemden başlayarak Paleolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar olan kültür ve tabiat varlıklarının müzede sergilendiğini anlattı.

Çeşitli fosillerle başlayan zaman yolculuğunun paleolitik taş baltalarla devam ettiğini belirten Türktüzün, müzede tunçtan çanak ve çömlekler, mızrak uçları, Friglerden kalma güvercin ve tavuk şeklindeki oyuncaklar ile antik çağın çengelli iğneleri olan fibulaların yer aldığını bildirdi.

/ Kütahya

29.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Tozlu sayfalardaki projeler

  MEDRESE, TARİHî MİRASA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

  Asırlık bina “sergi ve san'at merkezi” olacak

  Şanlıurfa’da sinema günleri

  Haydarpaşa’da Uğurlu bir konser

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır