"Gerçekten" haber verir 10 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye, Bosna halkını yalnız bırakmayacak

BOSNALILAR, SREBRENİTSA KATLİAMININ YAŞANDIĞI 11 TEMMUZ'UN YILDÖNÜMÜNDE 10 BİNE YAKIN ŞEHİDİNİ DUÂLARLA ANMAYA HAZIRLANIYOR.

BOSNALILAR, Srebrenitsa katliamının yaşandığı 11 Temmuzun 13. yıldönümünde 10 bine yakın şehidini dualarla anmaya hazırlanıyor. Her sene farklı toplu mezarlardan çıkarılarak kimliği tespit edilen insanların cesetleri de yine törenle şehitliğe defnedilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.

Anma törenlerine Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu katılıyor. Kanal 24, TGRT Haber, TV Net, Ülke TV, TV 5, Dost TV ve Hilal TV, İHH aracılığıyla anma törenlerini canlı yayınla izleyicilerine sunacak. TRT de özel program yapacak.

TÜRK HALKI, BOSNA'NIN YANINDA

Türk halkı, 13 yıldan beri acılarını paylaştığı Bosna halkının yanında yer almaya devam ediyor. Yarın Srebrenitsa’da düzenlenecek şehitleri anma törenine Türkiye’den birçok sivil toplum kuruluşu katılıyor. TRT ve birçok televizyon kanalı da anma törenini canlı yayınla izleyicilerine sunacak. Sırp saldırganlar, 13 yıl önce Srebrenitsa’da büyük bir acının yaşanmasına yol açtılar. 1992 Martında başlayan Bosna Savaşı’ndan üç yıl sonra, savaş tam bitti denilen bir zaman dilinimde bölgede Hollandalı BM Barış Gücü askerlerinin bulunmasına rağmen 1995 yılı Temmuzunda Srebrenitsa’da büyük bir insanlık ayıbı yaşandı. Bosna’nın doğusunda bulunan ve nispeten daha izole bir bölgede bulunan Srebrenitsa’nın savaş öncesinde %75’i Müslüman Boşnak olmak üzere 24 bin civarı nüfusu bulunmaktaydı. BM’nin “Korunaklı Bölge” olarak ilan ettiği altı bölgeden (Saraybosna, Bihaç, Gorajde, Zepa, Srebrinitsa, Tuzla) biri olan Srebrenitsa’nın bu özelliğinden dolayı komşu bölgelerden de bölgeye mülteci akını yaşanmış ve katliam öncesinde 45 bine yakın bir nüfus Srebrenitsa’da toplanmıştı.

ABD’nin katliamdan bir ay öncesinde istihbarat bilgisi olarak haberdar olduğu, Ratko Mladiç’e bağlı 10 binden fazla çetniğin (aşırı Sırp milliyetçileri) bölgeye doğru hareket ettiklerinin bilinmesi ve katliamın bir hafta kadar devam etmesine rağmen Batılı ülkeler tarafından herhangi bir müdahalenin yapılmamış olması hâlâ cevap bekleyen sorulardan. Radovan Karadziç ve Ratko Mladiç gibi Srebrenitsa katliamının baş sorumluları ise savaşın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen hâlâ bulunabilmiş değil. Geçtiğimiz sene Lahey Adalet Divanı tarafından Bosna’daki katliamların soykırım olduğu kabul edilmiş ve fakat katliamdan Sırbistan’ın sorumlu tutulamayacağı karara bağlanmıştı.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN SONRAKİ EN

BÜYÜK KATLİAM

BM’NİN en üst mercileri tarafından “BM sizi koruyacaktır denilen” ve bu şekilde her türlü silahtan arındırılan Srebrenitsa kurbanları, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da insanlığa karşı işlenen en büyük suç olarak nitelendirilen katliamda katledildiler. Toplu mezarlar ise katliamdan çok sonra ortaya çıkarılmaya başlandı.

Katliamın üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen yaşanan acılar her geçen gün tazeliğini koruyor. Srebrenitsa’da gözyaşları dinmek bilmiyor. Bosnalılar, Avrupa’nın göbeğinde maruz kaldıkları katliamda binlerce evladını kaybetti. Toplu katliamlar gerçekleştiren Sırplar, kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak farklı toplu mezarlara buldozerlerle gömdü.

ŞEHİTLERİNİ ANACAKLAR

11 Temmuz’da Srebrenitsa Katliamı’nda hunharca öldürülen 10 bine yakın Boşnak, düzenlenen törenlerle anılacak. Ayrıca farklı toplu mezarlarda bulunarak kimliği yeni tespit edilen şehitlerin defin törenleri gerçekleştirilecek. Katliamda hayatını kaybedenler dualarla anılacak. Ayrıca binlerce kişinin katılımıyla bir yürüyüş gerçekleştirilecek. Acılar yeniden tazelenecek, gözyaşları sel olup akacak.

ANMA TÖRENİ CANLI YAYINLANACAK

Törenler için Türkiye’den de çok sayıda katılım var. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla duyarlı vatandaşlar, Bosna’ya gitmek için uçaklardaki yerlerini ayarladı. Öyle ki Balkan ülkelerine giden uçaklarda biletlerin tükendiği ifade ediliyor.

İHH İnsani Yardım Vakfı ile TRT de Bosna’ya gidemeyen vatandaşların anma törenlerini izlemesi için bölgeden canlı yayın yapacak. İHH’nın 11 Temmuz Cuma saat 15.00 ile 17.30 saatleri arasında yapacağı “Srebrenitsa Özel” canlı yayın programı Kanal 24, TGRT Haber, TV Net, Ülke TV, TV 5, Dost TV ve Hilal TV tarafından yayınlanacak. Ayrıca isteyen diğer televizyon kanallarına da frekans verilerek anma törenini canlı yayınlamaları sağlanacak.

TRT INT ve TRT TÜRK Televizyonları da Srebrenitsa Soykırımının 13. yıldönümünde 24 saat sürecek bir yayın yapacak. Srebrenitsa’da yapılacak törenlerin ve orada yapılacak açıkoturumun da yer alacağı yayınlarda; stüdyo konukları ile söyleşiler, telefon bağlantıları, soykırımla ilgili yerli ve yabancı belgeseller ve dramalar yer alacak.

SEDAT SERDAR / İstanbul

10.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, Bosna halkını yalnız bırakmayacak

  ABD’nin gönül kazanmaya zamanı yok

  Irak’a red cevabı

  İsrail Filistin’i rahat bırakmıyor

  Sarkozy'e sert tepki

  OPEC 1.2 trilyon dolar kazanacak

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör