"Gerçekten" haber verir 14 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Pazarda vurgun var

TÜRKİYE Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye’de üretilen 40 milyon ton sebze ve meyvenin sadece 9 milyon tonunun hallere girdiğini ve kayıt altına alındığını belirterek, ‘’31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes... bu bir faciadır’’ dedi.

Yetkin, İçkale Oteli’nde düzenlediği basın toplantısında, TZD tarafından hazırlanan ‘’Sebze Meyve Raporu’’nu açıkladı. Türkiye’nin 2005 yılında 43 milyon ton olan sebze meyve üretiminin 2007 yılı itibariyle 40 milyon tona gerilediğini anlatan Yetkin, üretim azalırken ihracatın arttığını, bunun; yeni tesis edilen meyve bahçeleri dünya standartlarını yakalayıp üretimlerini dış piyasalara yönlendirirken, geleneksel meyve sebze üreticilerinin kuraklık, artan girdi fiyatları gibi rekabeti zorlaştıran şartlara ayak uyduramayarak üretimden ve piyasadan çekildikleri anlamına geldiğini söyledi. Yetkin, ‘’Yani sebze meyve üretiminde de bir tekelleşme olmuş, bir üst yapı oluşmuştur’’ dedi.

Sebze ve meyve üretiminde kimyasal ilaç ve gübre kalıntısı sorununa da değinen Yetkin, domates, biber ve patlıcanın hasat sürelerinin çok kısa olduğuna işaret etti ve bu ürünlere etkisi uzun süreli olan ilaçlar kullanılmaması gerektiğini belirtti. Türkiye’de birim alanda kullanılan ilâç oranının Yunanistan’ın 10’da biri kadar olduğunu vurgulayan Yetkin, asıl sorunun etki süresi kısa ve uzun ilâçların karıştırılarak kullanılması olduğunu kaydetti. Yetkin, sorunun çözümü için 2009 yılından itibaren tarım ilâçlarının reçeteyle verilmesine yönelik bir çalışma yapıldığını hatırlattı. Kuraklık ve yüksek maliyetin üretimde en önemli sorunlar olduğunu ifade eden Yetkin, ülkede son yıllarda artan kuraklığın yanı sıra girdi maliyetlerinde görülen ve genel enflasyonun 4-5 kat üstüne çıkan artışların bu sektörün güçlüklerini daha da arttırdığını ve üretim düzeyini aşağı çektiğini söyledi.

HAZİNENİN KAYBI 5 MİLYAR DOLAR

TOPTANCI hallerinin işlevlerini yerine getiremediğini, bu hallerin kuruluşunda yetki karmaşası yaşandığını belirten Yetkin, şunları kaydetti: ‘’Hallerin denetlenmesi konusunda da en büyük engellerden birisi yetki karmaşasıdır. Haller Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve belediyeler arasında bir yetki karmaşasının içine çekilmiş bulunmaktadır. Türkiye’de üretilen toplam 40 milyon ton sebze meyvenin yalnızca 9 milyon tonu hallere girmekte ve kayıt altına alınmaktadır. 31 milyon ton sebze ve meyve illegal yollarla tüketicinin önüne geliyorsa pes...bu bir faciadır.’’

Yetkin, sebze ve meyvenin genel ortalama satış fiyatı 1 YTL kabul edildiğinde, kayıt dışı işlem gören 31 milyon ton sebze meyvenin satış değerinin 31 milyar YTL ettiğini ve bu rakamın 25 milyar dolara denk geldiğini söyledi. Yetkin, bu rakam üzerinden tahsil edilemeyen KDV, stopaj, gelir ve kurumlar vergisi hesaplandığında Hazinenin yıllık kaybının 5 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti.

TARLADAN PAZARA FİYAT 4 KAT ARTIYOR

ÜRÜN fiyatının tarladan pazara gelinceye kadar yaklaşık 4 kat arttığına işaret eden Yetkin, ‘’Türkiye’de haksız bir düzen var. Ülkede üreten insan hep zarar eder, tüketen insan ise hep kazıklanır, pahalıya yer’’ dedi. Bu ayın ilk haftasında Antalya halinde bir gözlem yaptıklarını belirten Yetkin, ürününü 25 YKr’den satan bir üreticinin aynı ürünü yine Antalya’daki bir süpermarketten ancak 100 YKr’ye alabildiğini söyledi.

/ ANKARA

14.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Pazarda vurgun var

  Belirsizlik ekonomiyi tıkıyor

  “Ekonomik olağan hal” ilân edimeli

  ABD’li şirket, Karadeniz’de petrol aramak istiyor

  Bu yıl, 296 milyon YTL enerji desteği verilecek

  Dünya madencileri Türkiye’de buluşacak

  Doğuya termik santral müjdesi

  Sayısız faydası olan maden suyuna rağbet artıyor

  Yargıtay: Bankalar kredi kartı ücreti alamaz

  İslam Expo fuarına büyük ilgi gösteriliyor

  Avro yükselince İngiliz tatilciler Türkiye’ye yöneldi

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör