"Gerçekten" haber verir 18 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

YUMUŞAMA SİNYALLERİ VE ZEYTİN DALI

Tahran ve Washington yönetimleri, özellikle son dönemde birbirlerine karşı "tehdit dili”ni kullanmaya devam etseler de siyaset, ekonomi, kültür-sanat, spor ve bilim gibi birçok alanda işbirliği yaparak ve yumuşama sinyalleri vererek karşı tarafa "zeytin dalı" uzatıyorlar.

30 YIL SONRA DİPLOMATİK İLİŞKİ

İran'la yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişkisi olmayan ABD'nin, ilk kez Tahran'da Büyükelçiliğin bir alt seviyesi olan "diplomatik misyon" açmayı planladığını ilân etmesi ve İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın buna olumlu yaklaşacaklarını söylemesi bu sinyallerin en sonuncusu.

İRAN-ABD ARASINDA SICAK RÜZGÂRLAR

İRAN ve ABD’nin siyaset, ekonomi, kültür-sanat, spor ve bilim alanlarındaki işbirliği ve yakınlaşması, taraflar arasındaki buzların erimeye başlaması olarak yorumlanıyor. Tahran ve Washington yönetimleri, özellikle son dönemlerde birbirlerine karşı “tehdit dilini” kullansa da birçok alanda işbirliği yapıyor ve yumuşama sinyalleri vererek karşı tarafa “zeytin dalı” uzatıyor.

İran’a karşı sert söylemlerde bulunmasına ve en ağır yaptırım kararları aldırmasına rağmen Başkan George W. Bush döneminde, ABD ve İran arasındaki buzların erimesine işaret eden çok sayıda “ilkler” mevcut.

ABD, İran ile müzakereler için “uranyum zenginleştirilmesinin durdurulması ön şartından” ilk kez vazgeçti.

ABD, İran ve AB arasında 19 Temmuz’da Cenevre’de yapılacak nükleer müzakerelere resmi olarak ilk kez üst düzey diplomat olan William Burns’un da katılacağını açıkladı. İran ile yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişkisi olmayan Beyaz Saray, ilk kez Tahran’da Büyükelçiliğin bir alt seviyesi olan “menfaat bürosu” açmayı planladığını ilan etti. ABD, ekonomik ablukaya aldığı ve her türlü ticareti yasakladığı İran’a, Bush döneminde 10 kat artış oranıyla 546 milyon dolar tutarında ihracat yaptı. Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, İran ile ön şartsız doğrudan müzakerenin mümkün olabileceğini bildirdi. Amerikan Ulusal Basketbol Ligi (NBA), yaz turnuvasına katılması için ilk kez İran Millî Olimpik Basketbol Takımı’nı davet etti.

ABD sinemalarında gösterilen İran filmlerindeki artış ve film festivallerinde İran filmlerinin ödüllendirilmesi de kültür-sanattaki yakınlaşmaya delil olarak gösteriliyor.

En son olarak da Amerikan Oftalmoloji Akademisi, İranlı bilim adamı Muhsin Azermina’yı, oftalmoloji (göz bilimi) alanındaki çalışmalarından dolayı “akademik prestij ödülü”ne layık gördü.

Washington yönetiminin, birçok alanda İran’a karşı politika değişikliğine gitmesi Tahran yönetiminin benzer adımları atmasına yol açtı. İran makamları da, ABD ile arasındaki buzları eriten açıklamalarda bulundu. İran, ABD ile aracısız, ön şartsız ve doğrudan müzakerelere hazır olduğunu bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ABD’nin Tahran’da diplomatik temsilcilik açma isteğine olumlu yaklaşacaklarını söyledi.

Ahmedinejad’ın, Başkan Bush ile doğrudan görüşme talebi ve seçimler sonrası Beyaz Saray’ın yeni sahibi ile de sorunları tartışabileceğini açıklaması, Tahran’ın söylemlerinde ciddi olduğu şeklinde yorumlanıyor. İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak için 3. kez ABD’ye gideceğini açıkladı. Ahmedinejad, geçen yılki BM Genel Kurulu toplantısı için gittiği New York’ta 11 Eylül terör saldırısında ölenler için yapılan anıtı ziyaret edip, çelenk koymak istemiş, ancak güvenlik gerekçesiyle bu isteğe olumlu cevap verilmemişti. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, İran ve ABD arasında doğrudan uçuşlar için öneride bulunduklarını bildirdi. İran Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozeri de, ABD’nin İran’daki enerji sektöründe yatırım yapmasının önünde engel olmadığını söyledi.

İran ve ABD arasında özellikle son dönemde şiddetlenen “savaş rüzgârlarının” aslında “buzları eritmeye” yönelik olup olmadığını ise zaman gösterecek.

/ Tahran

18.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Afganistan’da sivil katliamı

  YUMUŞAMA SİNYALLERİ VE ZEYTİN DALI

  Patani'de ateşkes sağlandı

  Enver İbrahim hastaneye kaldırıldı

  Ankara, dış trafiğin odağında

  Papa, tv ve internet tehlikesine parmak bastı

  Muttaki, Ankara öncesi Şam’da

  Hariri, Bağdat’ı ziyaret etti

  Kaddafi’nin oğlu da, babasını aratmıyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör