"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Benzin satışı düştü, taşıt sayısı arttı

Artan ham petrol fiyatlarının yanı sıra yüksek vergi oranları sebebiyle dünyanın en pahalı benzinini tüketen ülkelerden biri olan Türkiye’de yılın ilk 5 ayında benzin satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 10 düştü.

Buna karşılık Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,4 artışla 386 bin 933 taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Uluslar arası piyasalarda yılın başında 100 dolar seviyelerinde olan ham petrolün varil fiyatı Temmuz’da 140 dolara kadar ulaştı. Yılın başında litresi 3,10 YTL seviyelerinde olan 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,61 YTL düzeyine kadar yükseldi. Yılbaşından bu yana benzinlerde 10 defa zam yapıldı, 4 kez de indirim gördü.

Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 1 milyon 139 bin 308 metreküp benzin (95 oktan kurşunsuz, 97 oktan ve üzeri kurşunsuz, katkılı kurşunsuz benzinler), 5 milyon 995 bin 325 metreküp motorin satıldı. 2007 yılının ilk beş ayında 1 milyon 263 bin 281 metreküp benzin, 5 milyon 833 bin 529 metreküp de motorin satılmıştı. Artan benzin fiyatları ve benzin satışlarını azaltsa da Türk halkı taşıt almaya devam ediyor. TÜİK verilerine göre, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde 386 bin 933 adet taşıtın trafiğe kaydı yapıldı. Akaryakıttaki yüksek vergileri eleştiren sektör temsilcileri, ‘’kaçak akaryakıtçılar bu fırsatları değerlendiriyorlar. Sektörde istikrar için, akaryakıt fiyatları makul seviyeye çekilmeli’’ diye konuştular. Kurşunsuz benzin 8 YKr ucuzladı Petrol ürünlerinde yapılan fiyat ayarlamaları sonucu dağıtım şirketleri, 95 oktan kurşunsuz benzinin fiyatını 8 YKr düşürdü. Yeni ayarlamayla Ankara ve İzmir’de 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı 3,61 YTL’den 3,53 YTL’ye, İstanbul’da ise 3,62 YTL’den 3,54 YTL’ye geriledi.

/ Ankara

20.07.2008


 

Türkiye’de, 3-4 hava yolu şirketi kalır

PEGASUS Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, yakıt fiyatlarındaki her 10 dolar farkın sektöre 300 milyon dolar ilâve fatura getirdiğini ve bunun da toplamda 1,8 milyar dolar ilâve yük anlamına geldiğini kaydetti.

Ali Sabancı, şu anda sektörü etkileyen belirleyici faktörün yakıt fiyatları olduğunu, Türkiye’de yılda 18-19 hava yolu şirketinin toplam 3 milyon ton yakıt harcadığını kaydetti. Yakıt fiyatlarındaki her 10 dolarlık fiyat farkının sektöre 300 milyon dolar ilâve fatura getirdiğine dikkat çeken Sabancı, şöyle devam etti: “Bu, toplamda 1 milyar 800 milyon dolarlık ilâve masraf getiriyor. Söz konusu ilâve masrafın yarısı THY’nin, yarısı diğerlerinin... Maliyetin yarısını misafirlere yansıtırsan, kalan yarısı için bir yerlerden para bulman lâzım. Buradan yola çıkarak diyorum ki; yaz sezonu biter bitmez artık Kasım ayından itibaren sektörde yeniden konsolidasyon eforları başlamak zorunda. Kartlar bu sektörde yeniden dağıtılacak. Hava yolu sektöründeki rekabete ilişkin de Sabancı, “Benim tahminim önümüzdeki 2-3 yılda Türkiye’de 3 tane veya 4 tane hava yolu şirketi kalır. Çünkü bu iş Türkiye’de daha fazla sermaye, daha fazla plan isteyen, verimliliğe önem veren şirketlerde kalacak. (2 tane uçağım var) diye hava yolu işi yapılamayacak. 3-4 tanesinin içinde tabiî ki THY ile uzantıları olur, Pegasus olur. Aslan payı yine THY’de olur, ancak bizden başka bir tane daha olur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

/ İstanbul

20.07.2008


 

KEY ödemeleri 28 Temmuz’da

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ilgili Kanunu Cumhurbaşkanı’nın onaylaması halinde Konut Edindirme Yardımı (KEY) ödemelerine 28 Temmuz’da başlayacaklarını söyledi.

Çağlar, KEY ödemelerine ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. KEY ödemeleriyle ilgili yasanın Mecliste kabul edilmesinin ardından Hazine ve Ziraat Bankasının hazırlıklarını tamamladığını ve 8.5 milyon hak sahibinin bilgilerinin kendilerine geldiğini bildirdi. Ödeme şekli ve tutarlarıyla ilgili bilgi veren Çağlar, 8.5 milyon kişiye toplam 2.8 milyar YTL ödeneceğini söyledi. Çağlar, en yüksek ödeme tutarının 1,391 YTL olduğunu belirterek, 1 YTL alacağı olan hak sahibinin de bulunduğunu ifade etti. Ödeme dilimlerine göre en çok hak sahibini 0-50 YTL arasında alacağı olanların oluşturduğunu belirten Çağlar, bu dilimde 3 milyon 800 bin kişinin bulunduğunu kaydetti. Çağlar 1 milyon ve üzerinde alacağı olanların sayısının ise 1 milyon 145 bin olduğunu söyledi. 2 milyon 922 bin kişi 50 ile 500 YTL arasında, 972 bin kişi de 500 ile 1.000 YTL arasında konut edindirme yardımı parası alacak. 1000 YTL ve üzerinde alacağı olanlara kredi imkânı sağlayacaklarını kaydeden Çağlar, ödeme için bütün hak sahipleri adına hesap açılacağını ifade ederek, hak sahibinin alacağını kimlik bilgileri ve vatandaşlık numarasıyla herhangi bir şubeden alabileceğini söyledi.

20.07.2008


 

Üzüm, 80 YKr ile 1 YTL arasında değişen fiyatla satılıyor

Mersin’in Silifke ilçesinde üretilen üzüm 80 YKr ile 1 YTL arasında değişen fiyatlardan satılıyor.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, Göksu Vadisi köyleri olan Keben, Sabak, Karakaya, Kargıcak ve Gündüzler’de hasadına başlanan üzümün, yüksek kalite ve rekolteyle üreticilerin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Kilosu 80 YKr ile 1 YTL arasında değişen fiyatlardan alıcı bulan üzümün 20 bin dönüm alanda üretildiğini belirten Can, bu sezon 20 bin ton üzüm hasadının yapılacağını ifade etti. Can, hasadın Eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

/ Silifke

20.07.2008


 

TMO, spekülatörlere izin vermeyecek

TOPRAK Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, üretici lehine işleyen bir piyasa söz konusu olduğu için henüz müdahale fiyatı açıklamaya gerek görülmediğini, ‘’piyasanın üretici lehine işlediği bir süreçte fiyat açıklamamanın da bir müdahale yöntemi olduğunu’’ belirtirken, üretici mağduriyetinin hissedildiği noktada kesinlikle müdahale fiyatı açıklanacağını bildirdi.

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, yaptığı açıklamada, hububat piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirirken, tarım ürünleri konusunda ‘’felâket senaryoları’’ çizenleri, ‘’piyasaların kilitlenmesine ve fiyat artışlarının yaşanmasına neden oldukları’’ gerekçesi ile uyardı. Kemaloğlu, hasat sezonunda kesinlikle ekmeklik buğday ithalatı yapılmadığını, sadece 45 bin ton makarnalık buğday için bağlantı yapıldığını ifade etti. En son 22 Mayıs tarihinde mısır ithalat ettiklerini dile getiren Kemaloğlu, mısır ithalini üretimin tüketimi karşılamaması, arpa üretiminin azlığı yem sanayicilerinin ekmeklik buğdaya yönelmemesi için yaptıklarını kaydetti.

Son günlerde buğday, pirinç, mercimek gibi ürünlerde felâket senaryoları çizildiğini, Ramazan ayında fiyatların artacağının söylendiğini anlatan Kemaloğlu, böyle açıklamaların piyasayı kilitlediğini sebep olduğunu vurguladı. Kurumun, 31 bin ton pirinç ve 15 bin ton mercimek ithalatı yaptığını ilâve bağlantıların da devam edeceğini ifade eden Kemaloğlu, stok yaparak aşırı para kazanmak isteyenlerin pirinç stoklarının elinde kaldığına işaret etti.

Kemaloğlu, ithal edilen pirinç ve mercimeğin uygun fiyatla piyasaya sürüleceğini, tüketiciye aşırı fiyat yansımaması için gerekenler yapılmaya devam edileceğini belirtirken, bütün tarafları sağduyu ile hareket etmeye çağırdı.

20.07.2008


 

FAO: Tahıl üretimi bu yıl artacak

BM'YE bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), dünyada tahıl üretiminin bu yıl rekor düzeyde artacağının tahmin edildiğini, ancak uluslar arası tahıl fiyatlarının büyük ihtimalle yüksekliğini koruyacağını bildirdi.

Merkezi Roma’da bulunan örgüt, 2008 tahıl üretiminin geçen yıla oranla yüzde 2.8 artarak bugüne kadarki fazla miktar olan 2.18 milyar tona ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti.

FAO’nun tahminlerine göre, tahıl üretimindeki artışın büyük bölümü, geçen yıla göre yüzde 8.3 artışla 858 milyon ton ürün beklenen buğdayda olacak. Pirinç üretiminde de geçen yılki iyi mahsulün biraz daha fazlası bekleniyor. Tahıl üretiminin dünya çapında daha fazla buğday ekilmesine bağlı olarak arttığını belirten FAO, ancak ABD’de mısır stok azlığının önde gelen tahıl ürünlerinin fiyatlarının yüksek kalmasına sebep olduğunu kaydetti. Mısır ihracat fiyatlarının son haftalarda yeni tırmanışlara geçtiği, tahıl fiyatlarının ise hala geçen yıla göre yüzde 40 daha pahalı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar da artan tahıl üretiminin, spekülas-yonlar ve piyasa başarısızlıklarıyla ilgili olduğunu ifade ettikleri yüksek fiyatlara önemli bir etkisinin olmayacağını kaydediyorlar. FAO’nun raporunda ayrıca, çoğu Afrika’da olmak üzere 34 ülkede, büyük oranda çatışmalar ve olumsuz hava şartlarına bağlı olarak gıda sıkıntısının hâlâ ciddî boyutta olduğu belirtildi.

/ Roma

20.07.2008


 

35 il, 210 ilçede çiftçiye kuraklık ödemesi

BU yıl ilkbahar döneminde yaşanan kuraklıktan zarar gören çiftçilere hibe niteliğinde nakdi destek verilecek, ayrıca tarımsal kredi borçları da vade tarihinden itibaren bir yıl süreyle ertelenecek.

Kuraklık sebebiyle zarar gören çiftçilere nakdi desteğin hibe olarak verilmesi ve bu çiftçilerin Ziraat Bankası’na ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan tarımsal kredi borçlarının ertelenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Resmî Gazete’nin yayınlanarak yürürlüğe girdi. 2008 yılı ilkbahar dönemindeki kuraklık sebebiyle yapılacak ödemelerden, belirlenen 35 il ve ilçelerde bu Karar kapsamındaki ürünleri yüzde 30 ve üzeri zarar gördüğü ililçe hasar tesbit komisyonlarınca belirlenen Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı çiftçiler yararlanabilecek. Bu çiftçilere sertifikalı tohumluk ihtiyacının karşılanması amacıyla, kaybettikleri ürün miktarına karşılık gelen alan için, dekar başına buğdayda 22 YTL, arpada 13 YTL, mercimekte 22 YTL, nohutta 30 YTL, fiğ, burçak ve mürdümükte 24 YTL kuraklık desteği ödenecek. Kuraklık desteğinden yararlanmak isteyen çiftçiler, bir ay içinde ÇKS bilgilerini güncelleyerek Bakanlık ililçe müdürlüklerine dilekçe ile başvuracaklar.

20.07.2008


 

SGK prim borcu olan esnafa kredi müjdesi

EMEKLİLİĞİNİ hak etmiş ancak SSK veya BağKur’a olan prim borçlarını ödeyemeyecek durumdaki esnaf ve sanatkara Ziraat Bankası kredi veriyor.

Kredi için son başvuru tarihi 28 Temmuz. Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, BağKur ve SSK prim borçlarının yeniden yapılandırılması için Maliye Bakanı ve Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan nezdinde uzun soluklu çalışma yaptıklarını belirtti. Birsen, bu çalışmalar sonucu uygulamaya koyulan yasayla birikmiş prim borçlarında yüzde 85’lere varan indirimler elde edildiğini vurguladı. Birsen, şöyle konuştu: “Bu durum zorda olan esnaf ve sanatkârımıza bir nefes alma imkânı sağlamıştır. Bu çalışmamızı devam ettirerek esnaf ve sanatkârımız için bir müjdeli sonuç daha elde ettik. Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) ve Ziraat Bankası ile yoğun görüşmelerimiz sayesinde, emekliliğini hak etmiş, ancak prim borcu bulunan esnaf ve sanatkârımız için de emekli aylıklarından mahsup edilmek üzere kredi imkânı sağladık. Gününü doldurmuş olan esnaf ve sanatkârımız 28 Temmuza kadar Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne ve Birliğimize başvurdukları takdirde hem aftan hem de kredi imkânından yararlanabileceklerdir.”

20.07.2008


 

THY, bütün ticarî havaalanlarına uçabilecek

TÜRK Hava Yolları (THY) pilotları, montajı sonbaharda yapılacak gelişmiş uçuş simülatörü sayesinde bütün ticarî havaalanlarına uçabilecek.

THY yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Kanadalı Mechtronix (MSI) tarafından üretilen ve montajı sonbaharda yapılacak JARSTD 3A simülatör sayesinde Boeing 737800 uçaklarının kokpit ortamı birebir oluşturulabilecek. Simülatör sayesinde aletle veya görerek uçuş şartlarında, istenilen ticarî bütün havaalanlarına uçuş planlanabilecek ve uçuşta yaşanabilecek bütün acil uygulamalar ve usuller hava aracı sistemleri ile tam uyumlu olarak uygulanabilecek. Jet uçuşu ile birlikte FMS (uçuş yönetim sistemi), EFIS (elektronik uçuş aletleri sistemleri), performans ve hız eğitimleri de verilebilecek. Ayrıca montajı yapıldıktan sonra aynı cihaza çok az masrafla AIRBUS 320 uçağı da programlanabilecek.

20.07.2008


 

Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı kuruldu

64 yıllık tarihi boyunca sadece gıda ürünleri değil, aynı zamanda bilgi, tecrübe ve teknoloji de üreten Ülker, bugüne kadar oluşturduğu “gıda hafızasını”, kurucusu Sabri Ülker’in adını taşıyan Gıda Araştırmaları Enstitüsü’ne aktaracak.

Enstitü projelerini “Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı” aracılığı ile yürütecek. 1.5 milyon YTL sermaye ile kurulan Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı’nın amacı, “Türk toplumunun daha sağlıklı ve daha gelişmiş bir yapıya doğru ilerlemesi için; gıda ürünlerindeki sürekli gelişmeler ışığında toplumun iyi beslenme ve sağlık konusundaki anlayışını geliştirmek” olarak belirlendi. Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı, bu amaç doğrultusunda gıda pazar ve piyasasına ilişkin araştırmalar yapacak ve yaptıracak, çevre bilincini geliştirmek ve gelişmesine destek olmak amacıyla faaliyet gösterecek. Vakıf, bilim, kültür ve sosyal bilimler alanında yapılan çalışmalara yardımcı olacak ve bu çalışmaları daha yaygın hale getirmek, her düzeyde eğitim faaliyetlerini yapmak ve desteklemek, kültür sanat ve spor alanlarında her türlü çalışmalarda bulunmak için çalışacak.

Yeni Asya / İstanbul

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır