"Gerçekten" haber verir 20 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Mutfağı gibi, dili de zengin

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin resmî internet sitesinden derlenen bilgilere göre, Gaziantep ağzında alfabedeki harflerle gösterilen bütün seslerin değişime uğradığına dair örnekler bulunabiliyor.

Gaziantep ağzıyla bazı kelimelerin telâffuzu şu şekilde:

*Bayat: Boyat

*Bahane: Mahana

*Kurcalamak: Kurdalamak

*Çorak: Şorak

*Dut ağacı: Tut ağacı

*Yemek: Yimek

*Ufak: Uvak

*Gırtlak: Hırtlak

*Değil: Del

*Çim: Çem

*Jandarma: Cenderme

*Kar: Gar

*Lezzet: Nezzet

*Komşu: Konşu *Nem: Lem

*Kova: Kuva

*Kerpeten: Kelpeten

*Sikke: Zigge

*Şalgam: Çelem

*Dokunmak: Dohanmak

İSİMLER

Gaziantep’te başka bölgelerde pek kullanılmayan isimlere de rastlanabiliyor. Bu isimler erkeklerde Bozan, Höggeş, Höggülü, Şıhlı, Ballı, Duran, Hanifi, Muslu, Nahsen, Apo, Abdo, kadınlarda ise Penbe, Habba, Yumma, Güldene, Hamma, Hamha, Beşire, Döne, Döndü şeklinde olabiliyor.

Hem erkeğe, hem de kadına verilen isimler arasında ise Durdu ve Güllü isimleri yer alıyor.

GAZİANTEP HALKI AĞZINDAN GÜNDELİK HAYAT

Gündelik hayatta karşılaştığımız bazı olayların niteliği ilginç olmasa da her yörenin kendine özgü anlatımları, olayı ilginç kılabiliyor. Çeşitli araştırmalara, filmlere ve hikâyelere konu olmuş ve tarihin hemen her döneminde yaşanan kaynana-gelin çekişmesi ise Gaziantep ağzıyla tebessümle dinlenebiliyor.

Gaziantep’te iki kaynananın dertleşmesi, Gaziantep ağzıyla şöyle derlenmiş:

*Gerili serili (rahat rahat) gassın (kalsın) şimdiki gelinler. Ne iş biliyler, ne aş. Biz kaynanamızın urgu sura (önü sıra) kül turap (kul kurban) olurduk.

*Bizinki bi küfde (köfte) edip urguna gömey (önümüze koymuyor). Ben payıma olan doran avrada şiş çahıla (kendi hesabıma oğlan doğuran kadına şiş çakılsın). Kele bu olanar nen avrat azlı oluylar (bu oğlanlar kadın ağzına bakan oluyorlar)? Gelinin eteni bi nal söledim, iki nal söledim, bakdım dinnemey, ipini üsdüne addım (kendi haline bıraktım).

*Ben beni gaynna sandım da ‘öten kele gelin’ dedim, ‘kak acı bi hedik vurda Allebene gedek’ dedim. Ne dese benin bacım ‘ba sahreyn (piknik) gere yok. Gönün isteyse sen get’.

*Bi şeyi yapma dedin mi angeslek yapar (kasten aksini yapar).

/ Gaziantep

20.07.2008


 

KONYA HÖYÜK ZENGİNİ

YAKLAŞIK 9 bin yıllık Çatalhöyük ve 10 bin yıllık Boncuklu Höyük kazılarının yapıldığı Konya’da 350 höyük bulunduğu bildirildi.

Konya’nın Çumra ilçesi sınırları içindeki Çatalhöyük’te kazısında görevli arkeolog Gülay Sert, Türkiye kültür varlıklarının bulgularının, envanterinin çıkarılması amacıyla yapılan Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri (TAY) Projesi kapsamında Konya ve Batı Karadeniz’de birçok araştırma yaptığını söyledi.

Konya ve çevresini azimle köy köy gezdiğini ve höyükleri tesbit ettiğini vurgulayan Sert, ‘’Konya, bir höyük zengini. Bölgede 350 höyük bulunuyor ve bunlardan sadece birkaçında kazı çalışmaları var. Diğerleri barındırdığı hazinesiyle öylece bekliyor’’ dedi.

9 bin yıllık Çatalhöyük kazılarında elde edilen bulguların, Türkiye arkeolojisi ve dünya tarihi açısından büyük önem taşıdığını ifade eden Sert, şunları kaydetti:

‘’9 bin yıl öncesine ait duvar resimleri, çeşitli figürlerle süslü kap ve mühürler binlerce yıl öncesinin yaşamı hakkında bilgi veriyor. Yerleşim düzenleri, yaşam şekilleri, hayvanların evcilleştirmesine yönelik inanılmaz bulgular var. Karatay ilçesindeki Boncuklu Höyük de 10 bin yıllık geçmişe sahip. Boncuklu Höyük, fazla u-zakta olmayan Çatalhöyük’ten bin yıl daha eski, ancak kültürleri arasındaki bağ bazı izlerle görülebiliyor. Halen kazı çalışmaları sürüyor. 9 ve 10 bin yıl öncesine ait daha birçok buluntu ortaya çıkarılacak ve bize geçmişe ait yeni fikirler verecek.’’

20.07.2008


 

Başarılı öğretmenlerin ödülü Bosna gezisi

ZEYTİNBURNU Belediyesi, ilçedeki en başarılı okulların müdür ve öğretmenlerini Bosna gezisiyle ödüllendirdi.

Saraybosna, Mostar, Poçitel, Blagay, Srebrenitsa’yı gezen öğretmenler, Bosna’ya hayran kaldıklarını ifade ettiler. Geçtiğimiz dönem okullardaki başarı oranını yükseltmek ve şiddet olaylarını önlemek için Zeytinburnu Belediyesi’nce ilçe çapında düzenlenen “Zeytinburnu Centilmenlik ve Başarı Ödülleri”nde birincilik kazanan Atatürk İlköğretim Okulu ve Kırımlı İsmail Rüştü Olcay Lisesi Müdür ve öğretmenleri, başarılarının karşılığı olarak 2 gün Bosna gezisi ile ödüllendirildiler. Saraybosna, Mostar, Poçitel, Blagay, Srebrenitsa’yı gezen öğretmenler, yeni eğitim döneminde “centilmenlik ve başarı için” daha çok çalışacaklarını söylediler. Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, “İlk defa ilçemizde düzenlenen bu ödül programında amacımız, okulları lokal başarılar yerine genel başarıya yönlendirmekti. Amacımıza ulaştık. Öğretmenlerimiz elbirliği yapıp okullarını şampiyon yaptılar” dedi.

20.07.2008


 

Turistlere folklor gösterisi

HALKOYUNLARI uzmanı bir grup turist, Edirne’nin Havsa ilçesine bağlı Musulça köyünde, ‘’Deve Oyunu’’ adı verilen oyunu izleyerek, davul zurna eşliğinde eğlendi.

Edirne Halk Oyunları Tiyatro Eğitimi Kültür Araştırma Gençlik ve Spor Kulübü’nün (HOTEAD) davetlisi olarak, Edirne’ye gelen 17 ülkeden halkoyunları uzmanları, Musulça köyünde halkı eğlendirmek için yapılan ‘’Deve oyununu’’ izledi. Turistler, oyun öncesinde, köy sakinleri tarafından ikram edilen lokma (hamur kızartması) ve ayranın tadına baktı. Köy meydanında davul zurna eşliğinde kağnı arabası ve deve maketiyle bir grubun sergilediği oyunu dikkatle izleyen turistler, ayrıntıları da fotoğraf makineleri ve kamaralarıyla görüntüledi. Oyunun sonunda davul zurnacıya bahşiş veren turistler, oyun havalarına eşlik etti. Gruptaki Japon turistler, davul zurna eşliğinde eğlendi. Turistler daha sonra köy sakinlerinin yaşadığı evleri ve köy kahvehanesini ziyaret etti.

20.07.2008


 

Devam filmleri sezonu

SİNEMA dünyasının merakla beklenen gişe rekortmenliğine aday dev yapımları, 2009 yılında birbiri ardına seyirciyle buluşacak.

Kate DiCamillo’nun aynı adlı kitabından uyarlanan ve kocaman kulakları olan fare ‘’Despereaux’’un maceralarını anlatan ‘’The Tale of Despereaux’’ adlı film, 23 Ocakta vizyona girecek.

Televizyonun efsane bilim kurgu dizisi ‘’Uzay Yolu/Star Trek’’in 11. sinema filmi, 29 Şubatta vizyona girecek.

Hollywood tarihinin en uzun ömürlü serilerinden olan ‘’Uzay Yolu/Star Trek’’, bugüne kadar gösterime sunulan 10 sinema filmiyle 1 milyar doların üzerinde gişe hasılatı elde etti.

‘’300 Spartalı’’nın yönetmeni Zack Snyder’in yeni filmi ‘’Watchmen’’, 6 Martta izleyicilerin beğenisine sunulacak.

Konusu 1985 yılında geçen filmde, ABD ile Sovyetler Birliği arasında başlayan savaşta bir grup eski süper kahramanın serüvenleri konu ediliyor.

Hasılat rekorları kıran ‘’Transformers’’ın ikinci serisi, 26 Haziranda vizyona girecek.

Buz devrinin 3 sevimli kahramanı ‘’Manny’’, ‘’Sid’’ ve ‘’Diego’’nun eriyen buzların arasından çıkıp dünyanın keyfini sürmesinin neşeli öyküsünü anlatan ‘’Buz Devri’’ serisinin üçüncü filmi, 1 Temmuzda vizyona girecek. ‘’Buz Devri 2: Erimeye Başlıyor’’ filmindeki yönetmenlik görevine devam eden Carlos Saldanha imzası taşıyan filmin kahramanlarını Queen Latifah, John Leguizamo, Chris Wedge, Ray Romano, Denis Leary ve Sean William Scott seslendirdi.

2009 yılında vizyona girmesi beklenen bir diğer yapım ise çocukluğunu 1980’li yıllarda geçirenlerin unutamadığı sevimli mavi yaratıklar ‘’Şirinler’’ olacak. Animasyonun film haklarını alan yapımcı Jordan Kerner, filmi, gişe rekortmeni animasyon ‘’Shrek’’in ikinci ve üçüncüsünün senaryolarını yazan David Stim ile David Weiss’e teslim etti.

‘’Şirinler’’, 1958 yılında ‘’Peyo’’ olarak da tanınan Belçikalı çizer Pierre Culliford tarafından yapıldı. Televizyon ekranlarında 1981’de gösterilmeye başlanan ve 1990’a kadar küçük seyirciyle buluşan ‘’Şirinler’’in orijinal ismi ‘’Schtroumpfs’’ idi.

İlki 2005’te yapılan animasyon film ‘’Madagascar’’ın ikincisinin 2009 yılının ilk ayında vizyona girmesi bekleniyor. ‘’Madagascar: Escape 2 Afrika’’ isimli filmin kahramanları New York hayvanat bahçesi hayvanları aslan ‘’Alex’’, zürafa ‘’Melman’’, zebra ‘’Marty’’ ve su aygırı ‘’Gloria’’nın maceraları, yeni filmde kaldıkları yerden devam edecek.

İlk filmdeki seslendirme ekibi Ben Stiller, Chris Rock, David Schimmer ve Jada Pinkett Smith de animasyonun kahramanlarını seslendirmeye devam edecek. Yönetmenliğini Eric Darnell ve Tom McGrath’ın yapacağı filmin yapımcılığını yine Mireille Soria üstlendi.

20.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır