"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

BARIŞ İÇİN ZAMAN VAR

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, 2008 sonuna kadar İsrail-Filistin barış anlaşmasına varmak için hâlâ zaman olduğunu söyledi.

Avustralya ziyaretinde basın toplantısı düzenleyen Rice, Kasım 2007’de Annapolis’te başlayan son tur görüşmelerin “tarafların aralarındaki anlaşmazlığı nihayet sona erdirmeleri için temelleri attığını” belirtti. Rice, “Annapolis çerçevesinde yıl sonuna kadar anlaşmaya varmak için hâlâ zaman var ve biz bu amaca ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Rice, 30 Temmuz’da Washington’da İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ve Filistinli müzakereci Ahmed Kurey’in katılacağı bir görüşme düzenlemeyi planlıyor. Rice, İsrail ile Filistinliler arasındaki en ciddî müzakerelerin Oslo’da yapıldığını ve hiç kimsenin bundan haberdar olmadığını hatırlatarak, Washington’da yapılacak görüşmelerin ayrıntılarının gizli kalmasını istediklerini söyledi.

RİCE'IN BAŞINA ÖDÜL KONDU

Öte yandan Yeni Zelandalı öğrenciler, ülkelerini ziyaret edecek ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın başına yakalanması için para koydular. Auckland Üniversitesi Öğrenci Derneği, Irak’ın işgali dolayısıyla protesto etmek istedikleri Rice’ı ziyareti sırasında “tutuklayana” 5 bin Yeni Zelanda doları ödül verileceğini bildirdi. Öğrenci derneği başkanı David Do, “Bu aslında sembolik bir protesto, kendisinin dışişleri bakanı olarak Irak’la ilgili tutumu ve terör şüphelilerine işkence edilmesine izin vermesinden dolayı yapılan bir protesto” dedi.

Do, öğrencilerin bunun yanı sıra Cenevre sözleşmelerini ihlâl ettiği gerekçesiyle Rice’ın tutuklanması için polise resmen başvurmayı planladıklarını söyledi.

/ Sydney

26.07.2008


 

“Radikal Batı, İran’a şantaj yapıyor”

İRAN Uzmanlar Meclisi ve Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Ali Ekber Haşimi Rafsancani, nükleer sorunun ancak “kayıtsız şartsız müzakerelerle” çözülebileceğini söyledi.

Rafsancani, Tahran Üniversitesi bahçesindeki cuma hutbesinde, İran’ın nükleer enerji faaliyetlerine ve Batı ile yürütülen nükleer müzakereler konusuna değindi. Her ülkenin nükleer enerji elde etme hakkının uluslararası yasalarca teminat altına alındığını hatırlatan Rafsancani, “İran halkı, nükleer enerjiyi vazgeçilemez bir hak olarak görüyor ve bunun elinden alınmasına izin vermeyecek” ifadesini kullandı. Batının iddialarının aksine nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğunu belirten Rafsancani, “Nükleer silah peşinde değiliz, buna dinimiz ve mektebimiz izin vermiyor” dedi.

Rafsancani, şunları söyledi: “Nükleer enerji sorunu, İran’ın mazlumiyeti ve Batılıların zorbalığı gösterisine dönüştü. İran, bugün nükleer enerjide kendi imkânları ve kabiliyetleriyle bu merhaleye ulaştı, ancak radikal Batılılar, bu şartlarda İran aleyhine şantaja başvuruyor. Onlar bilmeli ki, sorunlar korkutma ve tehditle değil, müzakereyle halledilir.”

Rafsancani, müzakereler için şartların uygun olduğunu ve İran’ın ilgili taraflarla müzakerelere devam edeceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan İran, nükleer enerji faaliyetleri konusunda Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ile işbirliğine devam edileceğini bildirdi.

İran’ın UAEK’daki daimi temsilcisi Ali Asker Sultaniye, “Batılı bazı basın organlarının iddialarının aksine, UAEK ile işbirliğimiz artarak devam ediyor” dedi. Sultaniye, UAEK Başkanı Muhammed El Baradei ile İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Gulam Rıza Ağazade arasındaki son görüşmeyi, “yapıcı ve yararlı” olarak değerlendirdi.

/ Tahran

26.07.2008


 

Arjantin’de diktatör generale ömür boyu hapis

ARJANTİN'DE 1976-83 yılları arasındaki askerî diktatörlük döneminin (kirli savaş) ordu komutanı Luciano Benjamin Menendez, 4 eylemcinin kaçırılması, işkence edilmesi ve öldürülmesi suçlarından ömür boyu hapis cezası aldı.

Cordoba şehrindeki üç üyeli mahkemenin aldığı karardan sonra dâvâ sebebiyle ev hapsinde tutulan 81 yaşındaki Menendez’in cezaevine nakledileceği bildirildi. Mahkeme dışında bekleyen yüzlerce kişi kararın okunmasının ardından sevinç gösterilerinde bulundu.

/ Buenos Aires

26.07.2008


 

Çin’de cami çöktü

ÇİN'İN kuzeybatısındaki Çinghay eyaletinde cami inşaatının çökmesi sonucu 8 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Şinhua haber ajansı, Şiuciacuang köyündeki cami inşaatının destek kalaslarının devrilmesi sonucu çöktüğünü ve ölenler arasında inşaat alanında oynayan 8 yaşında bir erkek çocuğunun bulunduğunu belirtti. Nüfusunun çoğunluğunu Hui milliyetinden Çin Müslümanlarının oluşturduğu bölgedeki cami inşaatının geçen yılın Mayıs ayında başladığı ve bitme aşamasına geldiği bildirildi.

/ Pekin

26.07.2008


 

BM’den, terörle mücadele talebi

TÜRKİYE'NİN de aralarında bulunduğu 5 ülkeden oluşan grup, BM’nin küresel çapta terörizmle mücadeleyi düzenleyecek bir kurum ya da program oluşturması teklifinde bulundu.

İsviçre’nin liderliğinde oluşturulan ve Türkiye, Kosta Rika, Japonya, Slovakya’nın da destek verdiği teklif, BM’nin, hükümetlerin terörizmle mücadele yetkililerine, bu işbirliği sürecinde, insan haklarının korunmasını da sağlayacak yeni standartlar belirlemeleri yolunda yardımcı olmasını da içeriyor. İsviçre’nin BM temsilciliğinin liderliğinde Kasım ayında oluşturulan panel, ABD’nin yürüttüğü “teröre karşı savaşın” ve 15 üyeli BM Güvenlik Konseyinin çabalarının ötesine geçecek bir küresel işbirliği yapılması çağrısında bulunuyor. İsviçre’nin BM Büyükelçisi Peter Maurer, BM’nin “odağı, ‘teröre karşı savaştan’ daha kapsamlı bir yola çevirmesi gerektiğini” söyledi.

26.07.2008


 

Trablus’ta, kanlı mezhep çatışması

LÜBNAN'IN ikinci büyük kenti Trablus’da Sünnîlerle Aleviler arasındaki çatışmalarda ölenlerin sayısının 3’e yükseldiği bildirildi.

Hastane kaynakları, Sünnilerin Bab Tibbane semtiyle Alevilerin yaşadığı Cebel Muhsin semtlerinde tarafların birbirlerine makineli silâhlarla ateş açtığını, el bombalarının da kullanıldığını, çatışmalarda 17 kişinin yaralandığını söyledi. Lübnan’ın kuzeyindeki Trablus kentinde hükümet yanlısı Sünnîler ile Suriye yanlısı Aleviler arasında zaman zaman çıkan çatışmalarda iki ay içinde ölenlerin sayısı da 16’ya yükseldi.

/ Beyrut

26.07.2008


 

Rodos yanıyor

YUNANİSTAN'IN Rodos Adası’nda Salı günü çıkan orman yangını hala kontrol altına alınamadı.

Yunan basın-yayın organları, Rodos’un batısındaki “Agios İsidoros” dağlık alanında, kuru otların yakılması sırasında çıkan ve güney kesimlere yayılarak çam ormanına sıçrayan yangının söndürülmesi için, yüzlerce itfaiyeci ile gönüllünün görev yaptığını, İtalya ile Fransa’nın bölgeye toplam 4 itfaiye uçağı göndermelerinin beklendiğini duyurdu. Basın-yayın organları, bölgede esen şiddetli rüzgârların söndürme çalışmalarını zorlaştırdığını, binlerce dönüm arazinin ise kül olduğunu kaydetti.

/ Atina

26.07.2008


 

Libya ve İtalya, tazminat anlaşması yapacak

LİBYA lideri Muammer Kaddafi’nin oğlu Seyfül İslam, Libya ile İtalya’nın, sömürge döneminde ülkesinde yapılan yanlışların tazmini için yakında milyarları bulacak bir anlaşma imzalayacağını söyledi.

Muammer Kaddafi’nin halefi sayılan Seyfül İslam, başşehir Trablusgarp’da üst düzey yetkililere yaptığı açıklamada, “Birkaç hafta içinde Libya sömürge döneminin tazminatı için İtalya ile bir anlaşma imzalayacak. Bu anlaşmanın miktarı milyarları bulur” dedi.

/ Trablusgarp

26.07.2008


 

Karaciç Viyana’da da çalışmış

AVUSTURYA'DA yayımlanan bir gazete savaş suçlusu olarak aranırken Sırbistan’ın başşehri Belgrad’da yakalanan Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç’in Viyana’da da çalıştığını yazdı.

Kurier gazetesi, evli bir çifte dayandırdığı haberinde, kendisini “Pera” diye tanıtan Karaciç’in Avusturya’nın başşehri Viyana’da Sırpların yaşadığı evlerde hastalara baktığını belirtti. Kurier, Karaciç’in Viyana’daki Sırpların evlerinde yaşadığını, ancak bir evde en fazla 3 gün kaldığını bildirdi.

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır