"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

ALTERNATİF SAĞLIK

Alternatifler çoklu tercihleri hatırlatıyor. Birbirinin muadili yerine ikame olacak şekil de anlaşılabilir.

Alternatif Tıp deyiminde ifade edilmek istenilen maksat, tedavide halk ilâçlarının kullanımı olarak anlaşılıyor. Veya ilâç kullanılmadan tedavi gibi… Ayrıca diyet ve egzersiz programlarını da alternatif anlamında kullananlar var.

Bu alternatif tıp meselesinde sanki doktorlara biraz haksızlık yapılıyor …

Doktorların beslenme ve diyet tavsiyelerinde alternatif tıpta kullanılan tabiî yiyecekler, sebze, meyve, yeşillik yenilmesi ısrarla tavsiye ediliyor.

Amerika’da mesleğini icra eden ünlü kalp doktoru Prof. Dr. Mehmet Öz, televizyonda yayınlanan bir röportajında, hareket, egzersiz ve bitkilerin etkileri üzerinde çok ısrarla durmuştu.

Tıbbın alternatifi, yine tıbbî metotlardır. Sağlığın alternatifi sağlıksızlıktır. Yani hastalıktır. Alternatif sağlık terimi külliyen yanlış bir deyim. Sağlığın alternatifi yoktur.

Alternatif tıp, yine tıp konusunun içinde yer almaktadır. Son zamanlar zayıflama için birtakım bitkilerin reklâmları baharatçıların, aktarların vitrin camlarında büyük afişler olarak yer alıyor.

“Zekâ konusunda falan falan yağ geldi.” “Bilmem şu hastalıklara şu bitkiler.” Daha niceleri…

Hiç şüphe yoktur ki, halk ilâçları doğru kullanımı ile bir çok hastalığın hem tedavisinde, hem de sağlığın korunmasında en sağlıklı yöntemlerdir. Bu alternatif tıp değil, tıbbın kendi alanı içindedir.

Garip bir dünyada yaşıyoruz. Bir tarafta Tv’den açlıktan insanların perişanlığını izliyoruz, bir tarafta ise damak zevkinin esiri olmuş, yedikleri başının belâsı olmuş kilolar…

Diğer taraftan, dehanın yüzde doksan dokuzu çalışmak iken “omega 3” yağı ile süper zekâ olmayı bekleyen hazırcılar…

İnsanlar, hem yiyecekler, hem de kilo almayacaklar. Öğrenciler omega 3 balık yağı ile okuma, yazma ile uğraşmadan dereceye girecekler. Ohhh. Suyundan da olsun….

Hazcılık duygusu tembelliğin bir tezahürüdür. Yan gelip yatanların yamuk ruh halidir.

Beden ve zihin aktivitesi her türlü sağlık probleminde en önemli formüldür.

Beden hareket halinde olursa kaslar kalbe destek olan yedek pompa görevi yapmaktadırlar. Akciğer fazla körükleme yaptığında kanın temizlenmesi daha iyi olur. Kan oksijen bakımından zengin olur. Kan dolaşımı iyi olur, bütün damarlar açık olursa, özellikle uç noktalardaki kılcal damarlar açık olduğunda hücrelerin atık maddeleri daha iyi temizlenir.

Oksijen bakımından zengin olan kan demir oranı en yüksek olan kan demektir. Kandaki demir oksijeni daha iyi tuttuğu için beynin de en büyük harcaması oksijen olduğundan beyin gerekli enerjiyi alabilir. Beynin diğer temel ihtiyaç maddesi glikozdur. Yani glikoz ve glikoz ihtiva eden meyvelerdir.

Beyin yeterli oksijeni ve glikozu demir ihtiva eden sebze ve meyvelerden alabiliyor.

Kanın deveranında ise hareketle daha iyi akışkanlık sağlanıyor. Sebze ve meyveler yağ ve kolesterolü düşürüyor, hareket yağları yakıyor kan akışkanlık katsayısı (vizikozite) artıyor. Sarımsak, ceviz, zeytin yağı kan ve damar sistemi için çok faydalı olduğunu ilgili bütün doktorlar her vesile ile söylüyorlar zaten. Neresi alternatif bunun.

İşte alternatif tıp dedikleri alternatifi olmayan, hekimlerin ısrarlı tavsiyeleridir.

Hastalık önce beyinde, zihinde ve düşüncede başlıyor, tembellik besliyor. Doktorlara yüzü kalmayanlar da alternatif çareler arıyorlar.

Nasrettin Hoca’nın karanlık ahırda kaybettiği iğnesini dışarıda araması gibi, doktorlara yüzü kalmayanlar alternatif diye sağlığı başka yerlerde arıyorlar.

Sağlık nerede kaybedilmişse korunmasına da oradan başlamak gerekir.

Dursun SİVRİ

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  ALTERNATİF SAĞLIK

  Ya sabır!

  İşe alınmanın püf noktaları

  YASEM AJANDASI 26 TEMMUZ 2008/29

  YASEM İLETİŞİM

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır