"Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Savaş yerine diplomasi

ABD’nin eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Nick Burns, İran konusunda diplomasi yolunun tüketilmesi gerektiğini, bunun için diplomatik ve jeopolitik alanın bulunduğunu belirterek, şu an askerî bir çatışmanın kaçınılmaz olmadığını kaydetti.

ABD’nin eski Dışişleri Bakan Yardımcılarından Nick Burns, İran konusunda diplomasi yolunun tüketilmesi gerektiğini, bunun için diplomatik ve jeopolitik alanın bulunduğunu belirterek, şu an askerî bir çatışmanın kaçınılmaz olmadığını kaydetti. Burns, Woodrow Wilson Merkezi (WWC) adlı düşünce kuruluşunun düzenlediği panelde ABD’nin Orta Doğu politikasını değerlendiren bir konuşma yaptı.

Konuşmasında İran konusuna değinen Burns, “İran konusunda diplomasi zamanıdır. Bunun için de diplomatik ve jeopolitik alan mevcuttur. Bence şu an askerî bir çatışma ne kaçınılmazdır ne de arzulanan bir şeydir.

Kanımca ABD ve diğer ülkeler diplomasi yolunu tüketmeli” diye konuştu. Bu çerçevede İran ve ABD arasında hükümet dışı ilişkilerin geliştirilmesinin öneminin de altını çizen Burns, “iki ülkenin vatandaşları engellerin bazılarını ortadan kaldırabilirler” diye konuştu. Burns, konuşmasında iki ülke ilişkileri açısından geçmişten çok, geleceğe bakmanın da daha iyi olacağını anlattı.

İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda diplomasi ile birlikte yaptırımların da güçlendirilmesinin önemine değinen Burns, “eğer dünya gerçekten bir askeri çatışmadan kaçınmak istiyorsa, yaptırımlar daha güçlü olmalı” dedi. Burns, ABD’nin de Avrupa ülkeleriyle birlikte yaptırımlar üzerine yoğunlaştığını anlattı. Burns, İran hükümetinin kendi halkının çıkarına davranmadığını düşündüğünü belirterek, Orta Doğu’da “böylesi sorun çıkaran ve şiddeti cesaretlendiren” bir hükümetin göz ardı edilemeyeceğini savundu. Eski Bakan Yardımcısı, bu çerçevede ABD başkanlık seçimleri sürecinde iki başkan adayının da dış politika gündemleri açısından İran konusuna önem verdiklerinin görüldüğünü dile getirdi. ABD’nin küresel politikasının daha önce hiç olmadığı kadar Orta Doğu odaklı olduğuna dikkat çeken Burns, geçmişte ABD dış politikasının odağında Avrupa’nın olduğunu ancak şimdi dış politika açısından Orta Doğu ve Güney Asya’nın öneminin arttığını anlattı. İsrailFilistin sorunu konusunda ABD’nin barış sürecindeki rolüne de değinen Burns, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın sorunla ilgili iki temel konuyu, İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarını koruma konusunun temel bir yükümlülük olduğunu ve bir Filistin devleti kurulmasına yardım edilmesinin önemini dikkate alarak övülmeyi hak ettiğini belirtti. Burns, bu çerçevede bir sonraki ABD hükümetinin İsrail-Filistin sorunu konusunda sıfırdan başlamamış olacağını da sözlerine ekledi. Beyrut Amerikan Üniversitesi öğretim üyesi ve WWC kamu siyaseti araştırmacısı Rami Khouri de panelde yaptığı konuşmada, Bush yönetiminin Orta Doğu’da bıraktığı mirasın genel olarak olumsuz olduğunu belirterek, öncelikle bölge halkı için ve tüm dünya için bu dönemin daha sorunlu, daha şiddet dolu ve istikrarsız bir hale geldiğini söyledi. 11 Eylül’ün ABD yönetimi tarafından yanlış yorumlandığını savunan Khouri, “terörizm bir belirtiyken sorunların nedeniymiş gibi yorumlandı” diye konuştu.

/ Washington

01.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Savaş yerine diplomasi

  Olmert sonunda pes etti

  Enver İbrahim’den siyasete ilk adım

  Sadr’dan hükümete anlaşma uyarısı

  6 eşli adam gözaltına alındı

  Bush, Irak’ta zaferini kutluyor!

  Bağlantısızlardan İran’a destek

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır