"Gerçekten" haber verir 01 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Olmert sonunda pes etti

İSRAİL Başbakanı Ehud Olmert’in, Kadima partisinin ön seçimlerinde liderlik için yeniden aday olmayacağını ve daha sonra istifa edeceğini açıklamasının ardından, Olmert’in kendi partisinden çalışma arkadaşı Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz, “Olmert doğru kararı verdi” dedi.

Kadima partisi liderlik adayları arasında ön sırada gösterilen Mofaz, Olmert’in açıklamasını “cesur bir karar” olarak nitelendirdi.

Mofaz, “Bu karar, kendi kişisel krizine rağmen, devlet için en iyi şeyin ne olduğunu görebildiğini kanıtlıyor. Kendisi bu zor dönemeçte doğru kararı vermiştir” şeklinde konuştu. Açıklamadan sonra erken seçimin kaçınılmaz olduğu ve bir an önce yapılması gerektiği yolunda çağrılar da arttı. Likud partisinden Parlamento (Knesset) üyesi Yuval Steinitz ise Olmert’in açıklamasının, kurulalı daha birkaç yıl olan Kadima partisinin sonu anlamına geldiğini savundu. Steinitz, “Şimdi ortaya çıkan durumun tek çözümü erken seçimdir. Kadima ön seçimlerini yapacak diye daha fazla beklemek, İsrail’e daha çok zarar verecektir” diye konuştu.

Aynı partiden milletvekili Reuven Rivlin de Olmert’in bu karara aylar önce varması gerektiği görüşünü dile getirdi. Rivlin, “Olmert’in iktidarda geçirdiği süre gürültülü patırtılı bir dönem ve bir yönetim komedisi olarak anımsanacaktır” dedi.

Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi milletvekili Yitzak Aharonovitç ise Olmert’in yaptığı açıklamanın “topu halkın eline verdiğine” işaret ederek, artık seçimlerden kaçınmanın mümkün olmadığını kaydetti. Aharonovitç, “Demokratik bir ülkede başbakan istifa ettiğinde, ulus liderini seçer” diye konuştu.

Knesset’in kadın üyesi Limor Livnat da ön seçimlerin hemen ardından Olmert’in yeni genel seçim çağrısı yapması gerektiğini belirtti.

Livnat, Kadima’da liderliğe seçilecek adaylardan hiçbirinin istikrarlı ve iş yapabilecek bir hükümeti bir araya getiremeyeceği görüşünü savundu. Sağdaki Ulusal Birlik partisi milletvekili Zvi Hendel ise başbakanın doğru bir karar verdiğini vurgulayarak, Olmert’in suçsuzluğunu kanıtlayabileceği umudunu dile getirdi. Olmert’in açıklamasına bir tepki de halihazırda Mısır’ın arabuluculuğuyla İsrail hükümetiyle ateşkes anlaşmasına varan Hamas’tan geldi.

Hamas sözcülerinden Sami Ebu Zühri, Olmert’ın kararını “kendileri için bir zafer” olarak nitelendirdi.

Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığından yapılan açıklamaya göre de Filistin lideri Mahmud Abbas, Olmert’in kararını “İsrail’in iç meselesi” olarak değerlendirdi.

İsrail’in Kanal 10 televizyonunun yayımladığı bir anketin sonuçları, halkın yüzde 77’sinin, Olmert’in Başbakanlık görevi sırasındaki performansından hoşnut olmadığını ortaya koydu.

/ Kudüs

01.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Savaş yerine diplomasi

  Olmert sonunda pes etti

  Enver İbrahim’den siyasete ilk adım

  Sadr’dan hükümete anlaşma uyarısı

  6 eşli adam gözaltına alındı

  Bush, Irak’ta zaferini kutluyor!

  Bağlantısızlardan İran’a destek

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır