"Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Sanayi üretim artışı dibe vurdu

Sanayi üretiminde Mayıs ayında başlayan yavaşlama Haziran ayında da sürdü. Üretimde 0.8 artış göstererek yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Bu arada Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak enerji fiyatlarına yapılan zamların sanayicinin belini büktüğünü söyledi.

SANAYİ üretimi Haziran’da yüzde 0.8 arttı ve yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Ekonomistler, sanayi üretiminde son çeyrekten itibaren toparlanma bekliyor. Sanayi üretiminde Mayıs ayında başlayan yavaşlama Haziran’da da sürdü ve üretim artışı yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, sanayi üretimi Haziran’da yüzde 0.8’le beklentilerin çok altında artış gösterdi. Üretim artışı madencilik sektöründe yüzde 20.3, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 4.5 olarak belirlendi. İmalat sanayi sektöründe ise üretim yüzde 0.4 oranında geriledi. Haziran ayında en yüksek üretim artışı yüzde 26.6 ile b.y.s elektrikli makine cihazları imalatında görüldü. Onu yüzde 24 ile büro, muhasebe bilgi işlem makineleri imalatı ve yüzde 15.9 ile taşıt araçları ve karoseri imalatı izledi.

ALTI AYLIK ÜRETİM ARTIŞI YÜZDE 4.9

2008 yılının altı aylık ortalaması geçen yılın aynı dönemi ortalaması ile karşılaştırıldığında, toplam sanayi sektörü endeksinin yüzde 4.9 artış göstererek 141.4’ten 148.3’e çıktığı belirlendi. Altı aylık dönemlere göre madencilik sektörü endeksi yüzde 8.9 artarak 99.5’ten 108.4’e, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.4 artarak 140.2’den 146.4’e, elektrik, gaz ve su sektörü endeksi ise yüzde 7.8 artarak 178.8’den 192.8’e çıktı.

/ Ankara

09.08.2008


 

Economist’ten reform uyarısı

ECONOMİST dergisi, reform yapılmaması durumunda kapatma dâvâsı sonrasında oluşan güvenin kısa süreli olabileceği uyarısını yaptı.

Economist dergisi, Türkiye’de AKP’ye karşı açılan dâvânın sonuçlanmasının ardından yaşanan gelişmelere yer verdi. “Fırtına sonrası” başlıklı makalede, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ekonomik güvene yardımcı olduğuna dikkat çekildi. Dergi, reform yapılmaması durumunda bu güvenin kısa süreli olabileceği uyarısında bulundu. Ekonomik istikrar açısından hükümetin kendisinin daha büyük bir risk oluşturabileceğini vurgulayan Economist, son rektör atamalarını bu kapsamda değerlendirdi.

Dergi, bazı kesimlerin de hükümetin Mart’ta yapılacak yerel seçimler nedeniyle, popülist bir ekonomi politikası uygulayabileceğinden kaygı duyduğunu kaydetti. Makalede şu ifadeler yer aldı: “Birçok kişi hükümetin ekonomik popülizme kayabileceğinden kuşkulu. Merkez Bankası’nın enflasyonu tek haneli rakamlarda tutmaya çabaladığı bir sırada, güneydoğu bölgelerine yönelik 12 milyar dolarlık bir yatırım paketi açıklandı.”

09.08.2008


 

Şeker özelleştirmesine yargı freni

ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanı Metin Kilci, Danıştay İdarî Dâvâ Daireleri Kurulunun, şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle ilgili ÖYK (Özelleştirme Yüksek Kurulu) kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini bildirdi.

Kilci, “Şimdi o kararın gerekçesindeki hususları dikkate alarak, yeni bir ÖYK kararı hazırlanıyor. Bu ay içinde, şeker özelleştirmelerini başlatacağız” dedi. Metin Kilci, Türkiye Şeker Fabrikalarına ait toplam 25 fabrikanın, 6 ayrı portföy grubu olarak özelleştirileceğini söyledi. Grupları oluştururken coğrafî kriterlerin, yani fabrikaların birbirlerine olan yakınlıklarının ve kotaların birleştirilebilir olup olmadığının dikkate alındığını bildiren Kilci, “Yakın aralıklarla başladıktan sonra, 6 ay içinde bütün şeker fabrikalarının ihalelerini başlatmış olacağız” diye konuştu. Kilci, şeker fabrikalarıyla yerli ve yabancı yatırımcıların ilgilendiğini belirterek, amaçlarının şeker sektörünün rasyonelleşmesi

olduğunu kaydetti.

MİLLÎ PİYANGO’DA, İHALE SÜRECİ BAŞLIYOR

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Millî Piyango’nun özelleştirilmesiyle ilgili kanunun Resmî Gazete’de yayınlandığını hatırlatarak, “Önümüzdeki birkaç hafta içinde ihale sürecine başlarız” dedi. Millî Piyango’da süre ve yöntem konusunun henüz kesinleşmediğini belirten Kilci, ancak, devrin imtiyaz sözleşmesi niteliğinde olacağını ve peşin ödeme öngörüldüğünü, sürenin de henüz kesinleşmemekle birlikte 10 yıl civarında olacağını söyledi.

KÖPRÜ, OTOYOL İHALESİ 2009’A SARKABİLİR

Kilci, köprü ve otoyol özelleştirmesiyle ilgili ihale ve devir işlemlerinın 2009 yılına sarkabileceğini kaydetti. Şu ana kadar gerçekleştirilen elektrik dağıtım özelleştirmelerinin pilot uygulama niteliğinde olduğunu ifade eden Kilci, 2009 yılında büyük ölçüde dağıtım özelleştirmelerinin tamamlanacağını kaydetti.

09.08.2008


 

Boydak: Zamlar sanayicinin belini büktü

KAYSERİ Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, sanayicinin de bir dayanma noktası olduğunu belirterek, enerji fiyatlarına yapılan zamların üretimi olumsuz etkilediğini bildirdi.

Son olarak doğal gaz fiyatlarına yapılan zammın sanayicinin belini büktüğünü belirten Boydak, “Sanayicinin de bir dayanma noktası var. Şu anda yapılan zamla birlikte üretim maliyetleri çok ciddî mânâda arttı. Özellikle enerjiye doğal gaza bağlı sektörlerde büyük bir rekabet zorluğu ortaya çıktı” dedi. Hükümetin, artık siyasî belirsizliğin de ortadan kalkmasıyla beraber yeni nesil reformlara ağırlık vermesinin zamanının geldiğini kaydeden Boydak, vadeli ithalat konusunda hâlâ bir adım atılmadığına dikkat çekti. Reel sektörün bir darboğazdan geçtiğini, bir taraftan iç piyasada durgunluk diğer taraftan da maliyetlerdeki aşırı yükselişin sanayicileri zorladığını belirten Boydak, SSK işçi paylarındaki 5 puanlık iyileştirmenin vakit geçirilmeden hemen yapılması gerektiğine dikkat çekti. Türkiye’nin KOBİ’lerle birlikte kalkınacağını, KOBİ’lere son dönemde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan destekler geldiğini, ancak, bu desteklerin biraz daha hızlanması hususunda beklentiler olduğunu kaydeden Boydak, “Türkiye’de teşvik politikalarının yeniden gözden geçirilerek sanayide ilerlemiş Kayseri gibi illere daha fazla teşvik verilmesi konusu ön plana çıkıyor, dünyadaki trend de bu yönde. İllerin uzmanlık alanlarına göre değerlendirilmesinin doğru olacak.”

/ Kayseri

09.08.2008


 

Çağrı Hipermarket 15. şubesini açtı

ÇAĞRI Hipermarket 15. şubesini Şirinevler Üç Evler Mahallesi Mahmutbey Caddesi’nde hizmete açtı.

“Her semte bir Çağrı” sloganıyla yola çıkan Çağrı Hipermarket, 2008 yılı içerisinde şubelerine yeni halkalar eklemeye devam ediyor. Çağrı Hipermarket 15. şubesini Şirinevler Üç Evler Mahallesi Mahmutbey Caddesi’nde dün düzenlediği törenle hizmete açtı. 1.900 metrekare bir alana sahip şube, 8 kasa ve 65 personel ve 100 araçlık otoparkıyla müşterilerine hizmet verecek. Açılışta bir konuşma yapan Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kara, Çağrı Hipermarket’in kuruluşunun 10. yılında açılış faaliyetlerinin süreceğini belirterek, “2008 yılında kuruluşumuzun 10. yılını kutluyoruz. Kuruluşumuzun 10. yılında İstanbul’un iki yakasında varlığımızı sürdürerek Asya’dan Avrupa’ya alışveriş köprüsü kuruyoruz. İstanbul’da Her Semte bir Çağrı sloganımızla hareket ederek, 2008 yılında yatırımlarımız devam edecek ve İstanbullulara ekonomik alış veriş imkanını sunmaya devam edeceğiz. ” dedi. Açılışa Çağrı Hipermarket Yönetim Kurulu Üyeleri, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

Ümit Kızıltepe / İstanbul

09.08.2008


 

Karpuz üreticileri sıkıntılı

ÖDEMİŞLİ karpuz üreticileri, ürün fiyatının düşük olmasından yakınıyor.

İzmir’in Kiraz ilçesine bağlı Karaburç Köyünde kurulan karpuz pazarında satış yapan üreticiler, karpuz fiyatının düşük olması sebebiyle maliyetleri kurtaramadıklarını belirtti. Karpuz üreticisi İsmail Hakkı Katırcı (49), karpuzun kilogramının 8 yıl önce 15-20 YKr olduğunu ifade ederek, ‘’Karpuzun kilogramı yine 15-17 YKr arasında ama mazot, gübre, elektrik aldı başını gidiyor. Ektiğimizin hayrını göremi-yoruz, masrafımızı karşılayamıyoruz’’ dedi. Üreticilerden Tahsin Tan (49) da ‘’çiftçinin battığını’’ öne sürerek, gübre fiyatlarının yükseldiğini ve artık çiftçinin kaybedecek hiçbir şeyi olmadığını söyledi. Mallarının ipoteklendiğini kaydeden Tan, ‘’1 dönüm yerin 750 YTL maliyeti var, 300-400 YTL kazanç var. Bankaya borçlarımız ertelensin, gübre ucuzlasın’’ diye konuştu.

09.08.2008


 

Benzin tüketimi yüzde 10 azaldı

PETROL Sanayi Derneği raporuna göre, yılın ilk yarısında toplam motorin pazarı yüzde 1.6 artış gösterirken, benzin tüketimi yüzde 9.7 geriledi.

Petrol Sanayi Derneği (PETDER), 2008 yılının ilk altı ayına ait sektör raporunu yayınladı. Rapora göre, 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde resmî ve kayıtlı motorin türlerinin toplam tüketimi, 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 1.6 artarak, yaklaşık 7.35 milyon metreküpe ulaştı. Raporda, 2006 ve 2007 yıllarında yüzde 89 aralığında büyüyen motorin piyasasında bu yılki büyümede yaşanan gerileme, 10 numara yağ adı altında yapılan kayıt dışı faaliyetlere ve yüksek petrol fiyatlarına bağlandı. İlk yarıda toplam benzin tüketimi (95, 98 ve üzeri oktanlı kurşunsuz benzinler ve katkılı kurşunsuz benzin), 2007 yılı aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 9.7 oranında azalarak, yaklaşık 1.40 milyon metreküp olarak gerçekleşti. 2008 yılı Ocak-Haziran döneminde, benzinler, motorinler ve gazyağından oluşan toplam beyaz ürün tüketimi ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,4 oranında azalarak, yaklaşık 8,76 milyon metreküp oldu. Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Otogaz tüketimi de 2007 yılının aynı dönemine göre yüzde 5.7 oranında artarak 964 bin ton seviyesine ulaştı. Bu dönemde, benzinler, motorinler ve LPG Otogaz’ın toplamı olarak ifade edilen toplam otomotiv yakıtları tüketimi, 2007 yılı ilk altı ayına göre yüzde 0.4 oranında artarak 8.27 milyon ton olarak gerçekleşti. Raporda, 2008 yılının ilk yarısında sektör büyüklüğünün DE, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 27.3 oranında artarak 27.5 milyar YTL’ye ulaştığı kaydedildi.

09.08.2008


 

SPK: Dâvânın maliyeti, 6 milyar dolar

4,5 ay süren AKP kapatma dâvâsı süreci, hisse senedi piyasasında 6 milyar dolarlık maliyet oluşturdu.

SPK Başkanı Erol, dava sonrasında 1.1 milyar dolarlık net çıkış olduğunu, gelmesi beklenen 5 milyar doların da gelmediğini açıkladı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, bir televizyon proğramında AKP’ye açılan kapatma dâvâsının sermaye piyasalarına etkisini değerlendirdi. Erol, dâvânın açıldığı 14 Mart’tan sonra hisse senedi piyasasında yaşanan gelişmeleri anlattı. Erol, şunları söyledi: “1.1 milyar dolarlık bir çıkış olduğunu görüyoruz. Bunun da üçte birlik kısmı sadece Mart ayı içerisinde oldu. Biz 2008’in de en az 2007’ye benzemesini bekliyorduk. Dolayısıyla 2007 gibi bir 5 milyar dolarlık gelmesini beklediğimiz ama gelmeyen bir hisse senedi yatırımı var. İkisini topladığımız zaman 6 milyar doların üzerinde bir kayıpla geldiğimizi söyleyebiliriz.” Erol, sürecin halka arzları da etkilediğini belirtti. 2008 başında 19 halka arz başvurusu yapıldığını belirten Erol, yedisinin iptal olduğunu söyledi.

09.08.2008


 

Dolar yükseldi, petrol ve altın geriledi

ABD Doları, avro ve diğer para birimleri karşısında son beş ayın en yüksek düzeyine ulaştı.

Avrupa Merkez Bankasının faizleri değiştirmemesi ve ekonomik büyümenin yavaşlayacağını açıklaması sebebiyle, avro, 1,5195 dolar düzeyine geriledi. Petrolün varil fiyatı da, 119,60 dolar düzeyine indi. Altın da petrol gibi geriledi. Altının onsu, son yedi haftanın en düşük düzeyi olan 870,25 dolar düzeyine geriledi. Uzmanlar, altındaki bir diğer direnç noktasının 850 dolar olduğunu vurguluyorlar.

09.08.2008


 

Bursa’dan meyve-sebze ihracatı arttı

TARIMA dayalı sanayinin önemli merkezlerinden Bursa’dan yapılan meyvesebze mamulleri ihracatı, yılın ilk 7 ayında yüzde 16,6 oranında artarak, 104 milyon 494 bin dolara ulaştı.

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kayıtlarına göre, Temmuz ayında yüzde 57’lik artışla 16 milyon 871 bin doları bulan ihracat, geçen yılın aynı ayında 10 milyon 714 bin dolarda kalmıştı. Ocak-Temmuz döneminde ise yüzde 16,6 oranında artarak 104 milyon 494 bin dolara yükselen meyve-sebze mamulleri ihracatı, geçen yılın aynı döneminde 89 milyon 591 bin dolar olarak gerçekleşmişti. Bu dönemde, 56 ülke ve özerk bölgenin yanı sıra 4 serbest bölgeye ihracat yapıldı. Almanya, 21 milyon 420 bin dolar ile ilk sırada yer alırken, bu ülkeyi İngiltere, Hollanda, Fransa, Belçika ve ABD izledi.

09.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır