"Gerçekten" haber verir 09 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kariyer

ZİHİN TUTULMASI

KIYMETLİ Bursalı bir işadamı olan Eyüp Otman Beyefendi, “Kariyer” sayfasındaki yazılarıma neden devam etmediğimi sordu. Ben de “Zihin Tutulması”na dûçar olduğumu ve bu yüzden birkaç haftadır yazı yazmadığımı söylemiştim. Kendisi, “Sizin yazılarınızı muhasebecilerimle birlikte okuyoruz,” diyerek sağ olsun bizi motive ettiler.

Bu “Zihin Tutulması” da nereden çıktı diye sorarsanız, “kul” olmanın sırlarından biri olduğunu söyleyebilirim. Yani, insan cüz'î bir irade ve meyille bir şeyi yapmaya sadece karar veriyor, ama eylemleri yapan kendisi değildir. Eylemleri yaratan Allah’tır. Bizim zihnî melekelerimizin tasarlayıcısı ve çalıştırıcısı O’dur. Nitekim bir trafik kazasında hafızası silinen bir insanın eski hafızasını geri getirme gücü yoktur. Hafızayı tekrar formatlayacak olan da O’dur. Eğer benim zihinsel melekelerimi silecek olursa, benim düşünecek, tasarlayacak, okuyacak ve anlayacak; anladığımı yazacak neyim olabilir ki?

Bütün bunları derken, aklıma ünlü san'atçı Perihan Savaş’ın bir trafik kazasında içler acısı bir vaziyet alan kocası Yılmaz Zafer geldi. Önceleri oldukça zeki, yakışıklı ve becerikli olan Yılmaz Zafer, bir trafik kazası geçirince bütün bu özelliklerden mahrum olmuştu. Haberlerde, onunla ilgili oldukça ibretlik manzaralar izlemiş ve insanın ne kadar aciz olduğunu düşünmüştüm. Ancak, Perihan Savaş kocasını o halde terk etmemiş, bir çocuk gibi üzerine titremişti. İşin o tarafı da takdire şayan bir davranış biçimiydi.

Bu bağlamda, insan olarak hepimiz kendimizi bir otokontrole tabi tutmalı ve rektefe ameliyeleri yapmalıyız. Yani, benim aklımı, zihnimi, düşünce dünyamı, hafızamı vs hassalarımı veren Yüce Yaratıcıdır. O koskoca güneşi, ayla perdelediği gibi, benim zihnimi de perdeler ve ben hiçbir şeyi düşünemez olurum. Zihin tutulması, güneş tutulması gibi bir şeydir bu bağlamda. Zihnimi ve zihinsel melekelerimi “zihin tutulması” ile tutmuştu Yüce Yaratan. Yazamaz olmuştum. Aklıma hiçbir şey gelmez olmuştu. Şunu iyi anladım ki, zihnimi donatan ve açan O olduğu gibi, atıl hale getiren ve tutan da O’dur.

Biz sadece cüz'î bir meyil gösteriyoruz ve beynimizin işlem merkezleri, akson ve dentritleri muhteşem bir sistemle çalıştırılıyor. Beynimizde, bir kelimenin yazılması için, binlerce işlem yapılıyor ve ben bu işlemlerin mahiyetinin künhüne vakıf değilim. Beynimin daha ne kadarlık kısmını kullandığımı dahi bilmiyorum. Yani yapan ben değilim. Yapan da yaratan da O…

İnsan olarak haddimizi bu çerçevede değerlendirmeliyiz. Yani, bir cüz'î iradeyle pozitif veya negatif şeylerin olmasını arzu ediyoruz; meylimizi o yönde istimal ediyoruz. Gerisini yapmak bizim işimiz değil. Beynimizdeki sistemleri ve karmaşık işlemleri hatasız bir şekilde işleten Yüce Yaratıcıdır. Narsislerin boğulduğu nokta burasıdır. Her şeyi kendileri yapıyor zannediyorlar. Enaniyetlerinin ve süper egolarının istiklâliyetini ilân ediyorlar. İrtibatsız bir irade gücü ile her şeyi hallettiklerini zannediyorlar. Oysa, Yılmaz Zafer vak'asında olduğu gibi, ellerinden çıktığında geri getiremiyorlar. Demek ki, veren de O; alan da O…

Bu mülâhazalarla, tekrar sizinle buluşmaktan büyük memnuniyet duymaktayım. İnşallah benim Rabbimin izni çerçevesinde O’nun verdiği zihinsel melekelerimi işleterek size faydalı olmaya çalışacağım. Dursun Sivri Ağabeyimin dediği gibi, sorumluluk duygusuyla hareket ederek, insanlara faydalı olmayı prensip haline getirmeye çalışacağım. Sizin eleştirileri ve takviyeleriyle olgunlaşmaya ve fikir, bilgi, dayanışma gibi değerleri birbirimizle paylaşma zevkini tatmaya çalışacağım.

Tekrar sizlere merhaba demek istiyorum.

Saygılarımla..

Dr. Kenan ÖREN

09.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  MERAK TAHRİKİ VE TATİL

  Geri bildirim (Feed Back)

  ZİHİN TUTULMASI

  Hiç değişmeyen mekanizmamız

  Diyarbakırspor'u Erzik kurtardı

  Pekin 2008'de bugün 9 sporcumuz yarışıyor

  Beşiktaş'ta ödemeler düzenli yapılıyor

  G.Saray'da akşam maç, sabah idman

  Adalet Bakanı Şahin oyunların açılışını izledi

  Avustralya evsahibi Çinlilerden şikâyetçi

  Dopingli Rus atlet evine gönderildi

  Nazmi Avluca Pekin'den sonra millî takımı bırakıyor

  Beşiktaş'ta 2 İbrahim için af baskısı artıyor

  Dünya Şampiyonu İsmet Atlı'nın eşi vefat etti

  F.Bahçeli Newlin Türk Basketbol Millî Takımında

  Mersin'de sentetik atletizm pisti tamamlanıyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır