"Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Putin vuruyor, Bush bakıyor

Pekin’de bulunan ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey, Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesinin “tehlikeli ve orantısız” olduğunu söyledi.

Rusya, BM’den Gürcistan’ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya yakınındaki gözlemcilerini çekmesini istedi.

Gürcistan İçişleri Bakanı sözcüsü Şota Utiaşvili, Rusya’nın BM’den Abhazya ile sınır şehri Zugdidi arasındaki gözlemcilerini çekmesini istediğini belirtti.

Bu arada, Gürcistan Parlamento Başkanı David Bakradze, Rusya’nın Gürcistan’ın batısına saldırmaya hazırlandığını söyledi.

Bakradze, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, bilgiyi doğruladıklarını ve Rusların birkaç saat içinde Zugdidi’ye saldırmayı planladıklarını belirtti.

Parlamento Başkanı, Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili’nin ülkenin savunmasını bizzat yönettiğini belirterek, “Düşmana Gürcistan’ı işgal etme şansı vermeyelim” diye konuştu.

Öte yandan, Pekin’de bulunan ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı James Jeffrey, Rusya’nın Gürcistan’a müdahalesinin “tehlikeli ve orantısız” olduğunu söyledi.

Durum sebebiyle alarma geçtiklerini belirten Jeffrey, Rusya’nın Gürcistan’da kara saldırıları düzenlediği haberleri doğruysa, bunun ABD için “çok, çok endişe verici” olacağını belirtti. İngiliz hükümeti de, Gürcistan’daki vatandaşlarının acil olarak ülkeden ayrılmasını tavsiye etti. İngiltere Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Gürcistan’daki İngiliz vatandaşlarına, “eğer kalmalarını gerektiren acil bir durum yoksa” en kısa zamanda ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, vatandaşların “bazı uçak seferleri sürüyorken ve henüz sınırlar açıkken” ülkeyi terk etmelerinin önerildiği belirtildi.

/ Tiflis - Pekin - Londra

11.08.2008


 

RUSLAR TAKVİYE BİRLİKLER GÖNDERİYOR

Gürcistan birlikleri Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya’dan çekildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, birliklerin Güney Osetya’dan “tamamen çekildiğini” söyledi. Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya’nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi.

Gürcü Rustavi 2 televizyonu, Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’ye Roki tünelinden çok sayıda Rus tankı, ağır teçhizat ve binlerce askerin girmekte olduğunu duyurdu. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü de Rus ordusunun Tshinvali’d6e denetimi ele geçirdiğini açıkladı. Bu arada, Rus donanmasına ait savaş gemilerinin Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarını ablukaya aldığı bildirildi.

Rus donanmasından bir kaynak, Rusya’nın İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, gemilere, Gürcistan’a “silâh ve askerî donanım girmesini engelleme emri” verildiğini söyledi. Rusya, Batı ülkeleri ve Ukrayna’yı, Gürcistan’a silâh sağlamakla suçluyor. Bu arada, Rusya askerî yetkilileri, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya’dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı. Güney Osetya’daki Rus barış gücü birliklerinin komutan yardımcısı Vladimir İvanov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “Barış gücü karakolları, Gürcü askerleri ile topçu ve zırhlı birlikleri varlığını tesbit etti. Gürcistan Güney Osetya’dan askerlerini çekmedi” dedi.

Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, askerlerinin Güney Osetya’dan “tamamen çekildiğini” açıklamıştı. Gürcistan’ın Yeniden Bütünleşme Bakanı Temur Yakobaşvili ise Gürcü askerlerinin Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’yi terk ettiklerini söylemişti. Öte yandan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya sınırındaki Ergneti Köyünü ziyaret etti. Reuters muhabiri, Saakaşvili’nin ayrılıkçı bölgenin başşehri Tshinvali’nin birkaç kilometre güneyindeki köye yaptığı ziyaret sırasında köylülerle sohbet ettiğini bildirdi. Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya’nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi. Gürcistan’daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nden sonuç alınamazken, Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan’ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı. Çurkin, ‘’ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Bütün bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir’’ dedi.

Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya’ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar sebebiyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya’nın birliklerini Güney Osetya’dan çekmeyi reddetmesi sebebiyle ‘’ateşkes çağrısı’’ içeren bir açıklama metni hazırlanamadı. Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ‘’Gürcistan güçleri Güney Osetya’dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli’’ dedi.

Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya’ya müdahalelerini, NATO’nun 1999’da Kosova’ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya’da ‘’soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını’’ söyledi.

/ Tiflis

11.08.2008


 

Abhazya, ikinci cephe açtı

Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerinden Abhazya’nın lideri Sergey Bağapş, askerî seferberlik ilân etti. Bağapş, yayımladığı kararnameyle, askerî birlikleri en yüksek alarm durumuna getirdi ve bazı ihtiyatları askere çağırdı.

Kodori Vadisi’ne bin kişilik bir askerî birlik gönderdiğini kaydeden Abhaz lideri, askerî birlikleri takviye için ihtiyatları askere çağırdığını söyledi. Bağaşp, gazetecilere yaptığı açıklamada, Abhazya birliklerinin Kodori Vadisi’nin kuzey bölümündeki Gürcistan birliklerini bölgeden atmak amacıyla hareket edeceklerini belirterek, “Bağımsız olarak hareket etmeye, düzeni sağlamaya ve Gürcistan tarafından bir direniş olursa daha da ileri gitmeye hazırız” dedi.

/ SUHUMİ

11.08.2008


 

Batı, sadece izliyor

AB, Rusya’nın askerî operasyonlarını sürdürmesinin Moskova ve AB ilişkilerini etkileyebileceği uyarısında bulundu. AB dönem başkanı olması sebebiyle Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Rusya’nın askerî operasyonlarını sürdürmesi halinde Moskova ve AB ilişkilerinin etkilenebileceği belirtildi.

Açıklamada, AB’nin Gürcistan’ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duyduğu dile getirilirken, Rusya’ya Gürcistan’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme çağrısında bulunuldu. Gürcistan’daki son gelişmelerden “çok derin kaygı duyulduğunun” belirtildiği açıklamada, Gürcistan’ın ateşkes teklifinden memnuniyet duyulduğu ve Rusya’dan ateşkesi hemen kabul etmesinin beklendiği vurgulandı. Açıklamada, AB’nin sivillerin ölmesinden, halkın çektiği acılardan, evini terk etmek zorunda kalanların sayısının artmasından ve maddî hasarlardan endişe duyduğu, halk için insanî yardımlara katkıda bulunmaya hazır olduğu kaydedildi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Gürcistan’ın ayrılıkçı Güney Osetya bölgesindeki çatışmaların “Avrupa kapılarında şiddetin tırmandığı” anlamına geldiğini ve bu çatışmaların Balkanlar’ı yerle bir eden çatışmaları hatırlattığını söyledi. Gürcistan ile Rusya arasında arabuluculuk yapmak üzere bu akşam bölgeye gitmesi beklenen Kouchner, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “Avrupa kapılarında kabul edilemez olan şiddetin tırmanışıyla karşı karşıyayız” dedi.

/ Brüksel

11.08.2008


 

‘Rusya’nın amacı Gürcistan’ı NATO’dan uzak tutmak’

Üst düzeyde bir Amerikalı yetkili, ‘’Rusya’nın Gürcistan’ı NATO dışında tutmak istediği için, bu ülkenin çatışma içinde kalmasının bir yolunu aradığını’’ öne sürdü.

Adı açıklanmayan yetkili gazetecilere bilgi verirken, Rusya’nın, Gürcistan’ın NATO’ya katılımını güçleştirmek amacıyla, ‘’bu ülkeyi zayıf ve istikrarsız halde tutmayı amaçladığını’’ belirtti. ABD ve onun NATO’lu müttefiklerinin, Rusya-Gürcistan çatışmasının içine çekilmeyeceklerini kaydeden yetkili, ‘’bu oldukça lokal bir çatışma. Bir bölgesel çatışma tehlikesi görmüyoruz’’ dedi.

/ Washington

11.08.2008


 

Filistin’de, Mahmut Derviş yası

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, geçirdiği kalp ameliyatından sonra dün ABD’de ölen Filistin’in ulusal şairi Mahmud Derviş için Filistin topraklarında 3 gün süreyle yas ilân etti.

Abbas, yaptığı açıklamada, Derviş’in ölümünü, “Filistin halkı, Arap ve İslâm dünyasına, barış ve özgürlük seven herkese Filistin’in yıldızının kaybolduğu haberini vermek, yüreğime ve ruhuma büyük bir acı vermektedir” sözleriyle duyurdu. Derviş’i “Filistin’in yıldızı, Filistin gençliğinin baş simgesi ve süvarilerin süvarisi” olarak niteleyen Abbas, Filistin’in yeni kültür projesinin mimarı ve Filistin aşığı büyük şair Derviş’in yerinin ancak onun şiirlerini, yazılarını ve düşüncelerini benimseyen, bir bütün olarak taşıyacak Filistinli öğrencilerin doldurabileceğini kaydetti. Gazze’deki fiili Hamas hükümeti de Derviş’in ölümü sebebiyle Gazze’de bir yas evi açılmasını kararlaştırdı. Gazze’deki Kültür Bakanlığı, Derviş’in ölümünü büyük üzüntüyle karşıladıklarını belirten bir açıklama yaptı, Filistin halkına baş sağlığı diledi. Yas evi, bu sabahtan itibaren Kültür Bakanlığı binasında açıldı. Derviş’in naaşının Salı günü Ramallah’ta olması bekleniyor. Öte yandan, İsrail’in Jerusalem Post gazetesi, Devriş’in ölümüyle ilgili haberinde, 2000 yılında dönemin İsrail Eğitim Bakanı Yossi Sarid’in Derviş’in şiirlerinin İsrail lise eğitim müfredatına alınması teklifinde bulunduğunu, ancak Başbakan Ehud Barak’ın İsrail’in buna henüz hazır olmadığını belirterek, teklifi reddettiğini hatırlattı.

/ Kudüs

11.08.2008


 

NATO zirvesi 9-10 Ekim’de Budapeşte’de

NATO zirvesinin 9-10 Ekim tarihlerinde Macaristan’ın başşehri Budapeşte’de düzenleneceği bildirildi.

Macaristan Savunma Bakanlığının açıklamasında, zirveye 26 üye ülkenin yanı sıra Hırvatistan ve Arnavutluk savunma bakanlarının katılacağı ifade edildi. Ana gündem maddesinin NATO’nun Afganistan’daki rolü olacağı belirtilen toplantılar, Budapeşte’deki Marriott Hotel’de yapılacak.

/ BUDAPEŞTE

11.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır