"Gerçekten" haber verir 13 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Suriye’de evinizde hissedin

Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Suriye, son yıllarda çok sayıda Türk vatandaşı tarafından ziyaret ediliyor. Türkler, Suriye'de adeta kendilerini evlerinde hissediyorlar.

Surİye’nİn başşehri Şam diğer adıyla ‘’Damascus’’ ya da Arapça söylenişiyle ‘’Dimeşk’’, ‘’Dünyanın en eski başşehri’’ sloganıyla, çeşitli milletlerden turistleri ağırlıyor. Şam’ı en çok Türkler, Fransızlar, İspanyollar, İtalyanlar, Almanlar ve Japonlar ziyaret ediyor. Milattan Önce 2000 yılında kurulan Şam, insan yerleşiminin kesintisiz sürdüğü, dünyanın en eski başşehirlerinden biri olmanın yanı sıra, Osmanlı, Roma ve İslâm mimarisinin izlerini de yaşatmaya devam ediyor.

Sadece Şam’da 120 civarında Osmanlı eseri bulunuyor. Bunlar arasında en ünlüleri, Hamidiye Çarşısı, Hicaz Demiryolu İstasyonu ve Süleymaniye Külliyesi...

İSTANBUL’DAKİ KAPALIÇARŞI GİBİ

Osmanlı Padişahlarından Sultan Abdülhamid Han tarafından 1863 yılında Şam’da yaptırılan Hamidiye Çarşısı yapı olarak İstanbul’daki Kapalıçarşı’yı andırıyor. Hamidiye Çarşısı, Türklerin yanı sıra, her milletten turistin başlıca uğrak yerleri arasında bulunuyor. Türk turistler bu çarşıdan daha çok ipek kumaş, kadın giysileri, çeyizlik ve turistik eşya satın alıyor. Yaklaşık bir kilometre uzunluğundaki çarşıda, Suriye parasının yanı sıra, YTL ve Amerikan dolarıyla da alış veriş yapılabiliyor. Bazı satıcılar Türk olduğunu anladıkları turistlere Türkçe, ‘’Hoşgeldin’’, ‘’Nasılsın?’’ diye seslenerek, dükkânlarına dâvet ediyor.

HİCAZ DEMİRYOLU

Türk turistlerin mutlaka görmek istedikleri turistik yapılardan birisi de Hicaz Demiryolu İstasyonu... Bugün bile hayata geçirilmek için çaba sarf edilen Hicaz Demiryolu Projesi’ni ilk olarak Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid ortaya attı ve gerçekleştirdi.

ŞAM’IN EN ESKİ VE GÖRKEMLİ CAMİSİ: EMEVİYE

Turistlerin Şam’da mutlaka gördükleri bir başka eser de Emeviye Camisi. Şehrin en büyük, en eski ve görkemli camisine girişte, görevli Türklerden ücret almıyor. Hıristiyan turistler ise camiyi, ücret ödeyerek gezebiliyor. Kıyafeti uygun olmayan kadın ziyaretçiler ise 5 Suriye Lirası’na kiraladıkları kapüşonlu uzun kıyafeti giyerek camiyi ziyaret edebiliyor. Kilise olarak kullanılmaktayken Şam’ın Müslümanlar tarafından fethedilmesinden sonra, 705 yılında Emevi Halifesi Velid bin Abdülmelik tarafından bir kısmı camiye çevrilen bina, sonradan yapılan tadilatlarla genişletildi.

Bazı rivayetlere göre Hz. İsa’nın kıyamete yakın yeryüzüne ineceği ‘’Beyaz Minare’’nin yanı sıra, camide Yahya Peygamber’in kabriyle İmam Hüseyin’in Kerbelâ’da Yezid’in adamları tarafından kesilen ve Şam’a getirilen başının defnedildiği bir bölüm yer alıyor.

İLK ŞEHİT TÜRK HAVACILARI

Emeviye Camisi’nin hemen yanında tarihteki büyük komutanlardan Selahaddin Eyyubi’nin Türbesi bulunuyor. Türbenin avlusunda, 1914 yılında Filistin’de uçakları düşen ve ilk Türk Hava Şehitleri olan Fethi Bey, Sadık Bey ve Nuri Bey’in mezarları da Türkler tarafından mutlaka ziyaret ediliyor.

MİMAR SİNAN’IN KALFALIK DÖNEMİ ESERİ

Suriye seyahatine çıkan Türk turistlerin Şam’daki gezdikleri eserler arasında Osmanlı mimarisinin güzel örneklerinden biri olan Süleymaniye Külliyesi de yer alıyor. Külliye, 1554 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Mimar Sinan’a yaptırıldı. Yalın ve abartısız bir iç mimarî düzene sahip olan ve Mimar Sinan’ın ‘’Kalfalık eserlerimden biridir’’ dediği külliyede, Türk ve diğer yabancı turistler için hediyelik eşya satan küçük dükkânlar bulunuyor. Külliye içinde, 1926 yılında İtalya’da ölen son Osmanlı Padişahı Sultan Vahdettin ile son dönem Osmanlı padişahlarının torunlarından bazılarının mezarları da yer alıyor.

“HALEP’E BİR İKİ”

Suriye’nin Türk sınırına en yakın şehri Halep’e Antakya’nın Cilvegözü ve Kilis’teki Öncüpınar sınır kapılarından ulaşmak çok kolay.

Gaziantep ve Antakya’dan Halep’e günübirlik turlara 50-80 YTL ödeyerek gidilebileceği gibi, her iki sınır kapısından Türk ya da Suriyeli taksiciler tarafından, sıkı bir pazarlıkla 50-60 YTL’ye gitmek bile mümkün.

Türk sınırlarına yaklaşık 60 kilometre mesafede bulunan Halep, aynı zamanda Suriye’nin ikinci büyük, sanayi ve ticaret merkezi... Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip Halep’te, sokakta, çarşıda, hemen her yerde Türkçe konuşanlara rastlanıyor. Halep’teki, büyük bölümü Osmanlı döneminden kalan çarşı, pazar, han ve bedestenler, İstanbul ya da Bursa’daki han ve bedestenlere çok benziyor. Türkiye’den Halep’e turistik ya da ticarî amaçlı giden Türkler, YTL, dolar ya da Suriye lirası kullanarak, ipek kumaşlar, gümüş takılar, kıyafetler, sedef kakmalı hediyelik eşya satın alarak dönüyor.

Halep’teki belli başlı çarşılarda Türkçe, Ermenice ya da Fransızca konuşabilen satıcılar, en fazla Türk turistlere ilgi gösteriyor. Halep’in en eski ve ünlü camisi olan, Osmanlı döneminde birçok kez tamir edilen Zekeriya Camii’nde Yahya Peygamber’in babası Zekeriya Peygamber’in Türbesi de Türkler tarafından ziyaret ediliyor. Türk turistlerin en çok vakit geçirdikleri yer ise sokaklarının uzunluğunun 10 kilometreden fazla olduğu söylenen Halep Kapalı Çarşısı... Çarşı içindeki çok sayıda kervansaray halen dükkân ve imalathane olarak kullanılıyor.

YEMEK KÜLTÜRÜ

Suriye’de, zengin Arap mutfağı turistlerin ilgisini çekiyor. Türk mutfağına çok benzeyen Suriye mutfağında lokantalar, ‘’Halep Kebabı’’ adıyla Adana Kebaba benzer ızgara yemekler sunuyor. Marketlerde de Türk bisküvi ve şekerlemelerin yanı sıra, Türkiye’de üretilen bir çok ürün de yerini alıyor.

FOTO: Umut YAVUZ / Halep-Şam

13.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  GÜL: Barış ve istikrardan yanayız

  Tersane ölümleri tedbirsizlikten

  Tuzla, her şeyiyle ölüm kokuyor

  Şehitlere son görev

  Yaralı Yüzbaşı Tankül, Ankara’ya gönderildi

  Şehit Kurmay Yarbay geçici görevle gelmişti

  Terörün son çırpınışları

  Sarıyazı köylüleri: Büyük üzüntü içindeyiz

  Ergenekoncular “terör seti” oluşturacaktı

  Kuva-yı Milliye’ciler Atatürk üzerinden çıkar sağlamış

  İşçi sayısı katlanarak artıyor

  Tersanelerin kapatılma sebepleri ortaya çıktı

  Tersanelerde en çok rastlanan eksiklikler

  Yangınzedelerin yaraları sarılıyor

  Yıldırım düştü, çıkan yangında 7 ev yandı

  Van’da modern yanık merkezi açıldı

  İSKİ’YE ait boru patladı, evleri su bastı

  Ankara’da su tüketiminde rekor artış

  17 ve 30 Ağustos’ta Vatan Caddesi trafiğe kapatılacak

  Otopark kapasitesi en yüksek il İstanbul

  İşletmelerin sigara mağduriyeti giderilecek

  Cumhuriyet yazarı Öcalan hayranı!

  Yüzbaşı’nın evinde gergin bekleyiş

  Cumhurbaşkanı’nın desteğiyle okullu oldu

  Öğrenciye aşırı burs verilmesi yanlış

  Trafikte bilânço ağır

  Sınır ötesi bayramlaşmada değişiklik

  Konya’ya, bisikletli toplu taşıma teklifi

  Suriye’de evinizde hissedin

  YouTube özgürlüğüne kavuşuyor

  Ezandan etkilendi, Müslüman oldu

  Florida Müslümanları sosyalleşiyor

  Bir çocuk, dünyanın en büyük uçağını indirdi

  78 yaşında askere çağrıldı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır