"Gerçekten" haber verir 21 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hayvancılığımız politikasızlık kurbanı

Suluova Besiciler Kooperatifi Başkanı İdris Yavuz,”Hayvancılık ayrı bir başlık altında millî bir politika haline getirilmelidir” dedi.

Suluova’nın 1954 yılında şeker fabrikasının temellerinin atılmasıyla birlikte kurulan 40 bin civarındaki nüfusunun üçte ikisinin tarım ve hayvancılıkla uğraşan bir ilçe olduğuna dikkat çeken İdris Yavuz, şunları kaydetti: “Ülkemizin nüfusu 1990 yılından bu yana yüzde 27 artış gösterirken hayvan sayısı varlığı tam tersine azalmıştır. 1990 yılında toplam hayvan varlığı 65 bin baş iken bugün 43 bin başa düşerek yüzde 34’lük bir azalma göstermiştir. Bugün Afrika ülkeleri de dahil olmak üzere dünyada ki karkas ortalaması 250 kg iken Türkiye de ki karkas ortalaması 180 kg’dır. Bugün ülkemizde besi giderek azalmakta olup yaptığımız araştırmalarda Suluovamız da ki ve diğer bölgelerimizde ki besici kardeşlerim tekrar hayvan alamamaktadır.”

HAYVAN YEMİNDE KDV DÜŞÜRÜLSÜN

Hayvancılığın gelişmesi için gerekli teşviklerin sağlanmasını isteyen Yavuz, yem de uygulanan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi gerektiğini kaydetti. İdris Yavuz, şöyle devam etti: ”2001 yılına kadar tarım ve hayvancılığın yanında olan çiftçi dostu Ziraat Bankası 2001 yılındaki krizin sorumlusu olarak çiftçilerimizi görmüş olacak ki; o yıldan itibaren besiciler fişlenmiş ve üreticiye adeta sırt çevrilmiş durumdadır. Bu mânâda; derhal kefilliklerin kaldırılması, sorunlu kredilerin mutabakat sağlanarak çözümlenmesi ve böylelikle sosyal barışın sağlanması gerekmektedir. Kefiller kefaletlerinden dolayı kredi alamamaktadırlar. Kefillerin kredi almalarının sağlanması, ipotek sisteminin uygulanarak kefil sisteminin iptal edilmesi şarttır.”

HER İLDE CANLI HAYVAN

BORSALARI KURULSUN

Başkan Yavuz, Türkiye’de hayvanclıkla uğraşan vatandaşların büyük sıkıntı içinde olduğunu belirterek, çözüm tekliflerini şöyle sıraladı: Hayvancık ayrı bir başlık altında millî bir politika haline getirilmelidir. Kârlılık ve verimliliğin arttırılması için; bölge şartlarına, iklimine, toprak yapısına, Türkiye de ki hastalık şartlarına ve ahır yapılarına göre uygun hayvan ırklarının ıslâh edilmesi ve geliştirilmesi şarttır. Canlı hayvan borsalarının derhal her ilde kurulması sağlanmalıdır. Borsaların kurulması ile birlikte üretim artarken, haksız rekabet ortadan kalkacak fiyat istikran sağlanacak, böylelikle kaçakçılığın ve kayıt dışının önüne geçilecektir.

Bekir Anar / Suluova

21.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Hayvancılığımız politikasızlık kurbanı

  Yabancıların taşınmazları 64 bin 629’a ulaştı

  Ramazan paketi raflardaki yerini aldı

  “Petrol fiyatları 80 dolara düşer”

  Çağrı Hipermarket, 16. şubesini Fikirtepe'de açtı

  Bahçıvan, Gülüm’le süt pazarında

  TPAO, Pervari’de petrol arayacak

  Ardahan’a bal paketleme tesisi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır