"Gerçekten" haber verir 22 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bankaların düşük faiz oyunu

BANKALARIN son dönemde çıkardığı düşük faiz oranlı bireysel kredilerde, ‘’komisyon’’ ve ‘’masraf’’ adı altında yapılan kesintiler, yüksek faizli krediye yakın ödeme gerektiriyor.

Bankalar tüketicilerin ihtiyaçlarına göre her geçen gün yeni bireysel kredi çeşitleri sunuyor. Bankalar arasındaki rekabet ise son dönemde enflasyonun da altında faiz oranına sahip kredilerin gündeme gelmesine neden oldu. Ancak, söz konusu düşük faiz oranlarına sahip krediler alınırken, tüketicilerin ‘’komisyon’’ ve ‘’masraf’’ adı altında yapılan kesintilere dikkat etmesi gerekiyor. Bankalar düşük faiz oranının neden olduğu gelir kaybını, krediyi verirken gerçekleştirdikleri kesintileri artırarak telafi etme yoluna gidiyor.

KOMİSYON BİR KAÇ KAT ARTIYOR

Örneğin, bir bankanın verdiği bireysel ihtiyaç kredisi kapsamında alınacak 5 bin YTL’lik bir kredide yüzde 1,69 oranındaki faiz tercih edilirse, ödenecek komisyon, dosya ve sigorta masrafları 200 YTL civarında oluyor. Ancak, aynı kredinin 0,53’lük faiz oranıyla alınması halinde, söz konusu komisyon ve masraflar, 500 YTL’yi buluyor. Böylece toplamda geri ödenen miktar, yüksek faizli seçenekle aynı seviyeye gelmiş oluyor.

Bir diğer banka ise ‘’İndirimli İhtiyaç Kredisi’’ adıyla sunduğu kredide, 12 ay vadede yüzde 1,71 oranında faize yüzde 1 komisyon kesintisi yaparken, yüzde 1,17 oranındaki faizde ise kesintiyi yüzde 5’e çıkarıyor. Bankadan 12 ay vadeyle 5 bin YTL’lik kredi alınması halinde, yüzde 1,71 faiz oranında yaklaşık 230 YTL, 1,17 faiz oranında ise yaklaşık 460 YTL kesinti gerçekleştiriliyor.

22.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Bankaların düşük faiz oyunu

  İslâm ülkeleri gümrük vergisini yüzde 10'a düşürecek

  Cepte ilk numara başarıyla taşındı

  İzmir Limanı’ndaki sıkışıklığın faturası ekonomiye

  'Rent a car' değil 'rent a motor' dönemi

  “Kümesteki kaz gibi yolunuyoruz”

  Rus denetimi ihracatçıyı vurdu

  Emtia fiyatlarının düşmesi ekonomileri etkileyecek

  Gürcistan’a ihracat durdu

  TESK, esnafın sorunlarını TBMM’ye sunacak

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır