"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

“Sahte cennet”e TOBB isyanı

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Değerli YTL kimin işine yarıyor?” diye sorarak, “Sanayicinin işine yaramıyor. Turizmcinin işine yaramıyor. Onun haricinde herkes memnun. Ama bu sahte cennet. Bunu geçmişte yaşadık. Bu sahte cenneti normal hale getirebilmek için, enflasyon belli bir oranda artıyorsa, ya girdi maliyetlerimizin düşmesi, ya da dövizin belli oranda artması lâzım” dedi.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, turizmde işlerin iyi olduğunu ama yatırımcıların kâr edemediğini, bunda en önemli faktörlerden birisinin değerli YTL ve düşük kur olduğunu söyledi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) Ağustos ayı olağan meclis toplantısında yaptığı konuşmada, ülke genelinde yatırım teşviklerinin yüzde 4 oranında azalırken, Antalya’da yatırım teşviklerinin yüzde 116 oranında arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, bu başarıya rağmen, turizmdeki en önemli sorunun ‘’kâr edememe sorunu’’ olduğunu, kâr olmazsa yatırım olmayacağını ve yeni istihdam alanları açılamayacağını kaydetti.

Turizm sektöründe karlılığın artması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: “İş var, kâr yok. Petrol fiyatlarının artmasıyla beraber uçuş maliyetleri de arttı. Bu bütün dünyada böyle. Öteki taraftan en büyük sorunlarımızdan biri değerli YTL ve düşük kur. Bu, bizim rekabet gücümüzü azaltıyor. Ülkede enflasyon var. Tekrar çift haneli enflasyona döndük, ama her ne hikmetse, bir türlü anlayamadığımız şekilde değerli YTL her gün daha da değerleniyor. Değerli YTL kimin işine yarıyor? Herkesin işine yarıyor. Değerli YTL kimsenin işine yaramıyor. Sanayicinin işine yaramıyor. Turizmcinin işine yaramıyor. Onun haricinde herkes memnun. Ama bu sahte cennet. Bunu geçmişte yaşadık. Bu sahte cenneti normal hale getirebilmek için, enflasyon belli bir oranda artıyorsa, ya girdi maliyetlerimizin düşmesi, ya da dövizin belli oranda artması lazım.’’ Değerli YTL ve düşük kurun sıkıntısını herkesin bildiğini de bildiren Hisarcıklıoğlu, ‘’Bunun sıkıntısı, yüksek cari açık riskidir. Bunu herkes kabullenmiş durumda. En son başbakan yardımcımız yüksek cari açık riskine karşı ne yapılabilir diye herkesin fikrini soruyor’’ dedi.

Düşük kurun veya değerli YTL’nin başlıca sorunu olan cari açığı finanse etmek için her türlü şartlara katlanıldığına değinen Hisarcıklıoğlu, ‘’Bunun maliyeti size, unutmayın. Onun için kârlar minimize oldu. Girdilerimiz en az enflasyon oranında artıyor, ama kârımız artmıyor. Kârımız artmayınca eskiyen otellerimizi nasıl yenileyeceğiz?’’ diye konuştu.

28.08.2008


 

TÜİK’in açlık sınırına tepki

DİSK Gaziantep Bölge Başkanı Nihat Bencan, Türkiye İstatistik Kurumunun açlık sınırı açıklamasına tepki göstererek, “Açlık sınırının 255 YTL olduğunu tesbit eden görevlilere ben 255 YTL daha vererek bir ay Gaziantep’t

DİSK Gaziantep Bölge Başkanı Nihat Bencan, ‘’Açlık sınırının 255 YTL olduğunu tespit eden görevlilere ben 255 YTL daha vererek bir ay Gaziantep’te yaşamalarını teklif ediyorum’’ dedi. Bencan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye’de açlık sınırının 255 YTL olduğunu açıkladığını, bu rakamın, birçok sendika ve kuruluşun yaptığı araştırmalar sonucu ortaya çıkardığı rakamla arasında çok büyük uçurumlar olduğunu söyledi. Bencan, bunun, Hükümetin toplu görüşmelerin devam ettiği bugünlerde, çalışanlara düşük ücret vermenin kılıfını aradığını ve kendi memurlarıyla kamuoyunu tatmin etmeye çalıştığını öne sürdü. 4 kişilik bir ailenin bir ay boyunca ancak simit yemesi durumunda 255 YTL harcayacağını ifade eden Bencan, ‘’Hangi kriterlerle bu rakam elde edilmiş merak ediyoruz. Bunu devletin yetkililerinin özellikle ilgili bakanın açıklaması gerekir. Dünyanın neresine giderseniz gidin açıklanan bu rakamla 4 kişinin geçinmesi mümkün değildir. Ben bu rakamı açıklayan yetkililere 255 YTL vererek, Gaziantep’te bu rakamla yaşamalarını teklif ediyorum.’’

Çağlayan: Bu parayla geçinilir diyemem

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırı rakamlarına ilişkin olarak, ‘’kuşkusuz böyle bir parayla ben de kalkıp geçinilebilir diye bir şey söyleyemem’’ dedi. ‘’TÜİK’in açıkladığı açlık sınırı hesabını nasıl karşılıyorsunuz?’’ şeklindeki soru üzerine Çağlayan, ‘’Kuşkusuz böyle bir parayla ben de kalkıp geçinilebilir diye bir şey söyleyemem’’ dedi. Çağlayan, bu rakamın ilk defa ortaya çıkan bir rakam olmadığını yinelerken, yaşam seviyesinin ve kalitesinin artırılması ile ilgili çalışmaların bulunduğunu da söyledi.

28.08.2008


 

Bakan da savunamadı

nTÜİK’in 255 YTL’lik açlık sınırını Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan da savunamadı. Çağlayan, “Kuşkusuz böyle bir parayla ben de kalkıp geçinilebilir diye birşey söyleyemem” dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, TÜİK tarafından açıklanan açlık sınırı rakamlarına ilişkin olarak, ‘’kuşkusuz böyle bir parayla ben de kalkıp geçinilebilir diye bir şey söyleyemem’’ dedi. ‘’TÜİK’in açıkladığı açlık sınırı hesabını nasıl karşılıyorsunuz?’’ şeklindeki soru üzerine Çağlayan, ‘’Kuşkusuz böyle bir parayla ben de kalkıp geçinilebilir diye bir şey söyleyemem’’ dedi. Çağlayan, bu rakamın ilk defa ortaya çıkan bir rakam olmadığını yinelerken, yaşam seviyesinin ve kalitesinin artırılması ile ilgili çalışmaların bulunduğunu da söyledi.

28.08.2008


 

TL’ye geçiş 1 Ocak’ta

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren paradan “yeni” ibaresinin kaldırılacağını ve yeniden “Türk Lirası”na geçileceğini bildirdi.

MERKEZ Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren paradan ‘’yeni’’ ibaresinin kaldırılacağını ve yeniden ‘’Türk Lirası’’na geçileceğini bildirdi. Yılmaz, ‘’Yeni Türk Lirası’ndan Türk Lirası’na Geçiş Tanıtım Kampanyası’’yla ilgili Bankanın İdare Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Yeni paranın daha güvenli ve farklı özelliklere sahip olacağını vurgulayan Yılmaz, YTL’den TL’ye dönüşüm sürecinin 1 yıl olacağını ve 2009 yılı boyunca TL ve YTL banknotlarının birlikte kullanılacağını bildirdi. Yılmaz, bu süre boyunca para değişiminin de tüm banka şubelerinden yapılabileceğini kaydetti. Durmuş Yılmaz, yeni banknotların tanıtımı için düzenlenen kampanyanın sloganının ‘’Türk lirası Geliyor, Paramız Yenileniyor’’ olarak belirlendiğini kaydederek, tanıtımın bu sloganla tüm radyo, TV’lerde ve internette yapılacağını söyledi.

28.08.2008


 

MÜSİAD’dan gazetemize nezaket ziyareti

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), gazetemize bir nezaket ziyaretinde bulundu.

MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Komisyonu Başkanı Nureddin Nebati ve MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Dönmez’den oluşan MÜSİAD heyeti, gazetemiz imtiyaz sahibi Mehmet Kutlular ve Yeni Asya Medya Grup Genel Müdürü Recep Taşcı’yı ziyaret etti. Ziyarette, MÜSİAD’ın çıkarmış olduğu yayınlardan Kutlular’a hediye eden Develioğlu, bu yıl ikincisini düzenledikleri Bilgi Teknolojileri Proje Yarışmasının (BİLTRONİK) kamuoyuna duyurulması konusunda destek istedi. Genç dahileri teşvik etmek, ticari ve endüstriyel fayda sağlayabilecek projelerin Türk ekonomisine kazandırılmasını sağlamak amacıyla yarışmayı düzenlediklerini belirten Develioğlu, Biltronik 2008’e başvuruların 16 Haziran’da başladığını, üniversitelere devam eden lisans veya lisans üstü öğrenciler ile yeni mezun olmuş olan üniversite öğrencilerinin, yarışmaya 28 Kasım’a kadar başvuruda bulunabileceğini bildirdi. Yarışmada birinciye 20 bin YTL ve dizüstü bilgisayar, ikinciye 15 bin ve üçüncüye 10 bin YTL ödül verileceğini dile getiren Develioğlu, ayrıca 2 bin 500 YTL Teşvik Ödülü, KOSGEB’den de 4 bin YTL Yeni Girişimci İş Kurma Desteği sağlanacağını kaydetti. Genel Müdür Recep Taşcı da yarışmanın kamuya duyurulması konusunda ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi.

28.08.2008


 

Ramazan, gıdacılar için bir ikramiye

ÇAĞRI Hipermarket Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Kara, Ramazan ayı’nın gıda ve perakende dünyası için bir ikramiye olduğunu vurguladı.

Ramazan ayı’nın kumanya satışları açısından çok yoğun geçtiğini bildiren Ahmet Kara, “Ramazan dolayısıyla ciddi bir artış gözlemlemekteyiz. Gıda dünyası açısından Ramazan ayı bir ikramiyedir” dedi. Arz talep dengesine bağlı olarak Ramazan’ın ilk haftasında bazı ürünlerde kısmî artışlar olabileceğini belirten Kara şunları söyledi; “Ramazan ayı Türkiye’de hareketli geçmektedir. Tabii arz talep dengesini de dikkate almak gerekiyor. Örneğin, Ramazan’ın ilk günü sebze ve meyvede talep patlamasından kaynaklanan kısmî fiyat oynamaları olabilir, ancak bu ilk hafta sonunda tekrar eski rakamlara geri çekilir.” Ramazan’a özel kumanya paketlerinde kaliteli, güvenilir ürünleri, ekonomik fiyatlarla tüketiciye sunacaklarını ifade eden Ahmet Kara, bu yıl kâr marjlarını minimize ederek, hayır yolculuğuna katkı sağlayacaklarını belirtti. Adrese teslim şeklinde hizmet vereceklerini bildiren Kara, “Bunu yaparken de tüm şubelerden ve genel merkezden adrese teslim şeklinde hizmet vereceğiz. Bu yıl kumanya konusunda yoğun bir talep bekliyoruz ” diye konuştu.

Yeni Asya / İstanbul

28.08.2008


 

Türk-İş'ten emeklilik uyarısı

TÜRK-İŞ, emekliliğini hak eden işçilerin, 1 Ekimden sonra emekli olmaları halinde aylıkları düşeceği endişesiyle emekli olmamaları için teşkilatını uyardı.

Türk-İş, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bir yazı yazarak, işçilerin, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun emekli aylığı bağlama oranına ilişkin hükmünün yürürlüğe gireceği 1 Ekimden sonrası için ‘’yaşadıkları endişeye’’ ilişkin bilgi istedi. Kurumun, Türk-İş’e gönderdiği cevapta, kanunun yürürlük tarihinden sonra bağlanacak aylıkların hesaplanmasında, kanunun yürürlük tarihine kadarki hizmetler mülga kanun hükümlerine; kanunun yürürlük tarihinden sonraki hizmetler ise 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre hesaplanacak ve aylıklar karma sistemle belirleneceği belirtildi. SGK’nın cevabında, ‘’Bu şekilde kanunun yürürlük tarihinden önceki sigortalı hizmetleri, prime esas kazançların güncellenmesi ve aylık bağlama oranının uygulanması yönünden önceki kanun hükümlerine göre hesaplanacak olup, aylık hesaplama yöntemi açısından müktesep haklar korunduğu gibi mevcut sisteme göre daha az aylık bağlanması gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır’’ denildi. Türk-İş yönetimi, SGK’nın bu cevabını teşkilatına bir genelgeyle duyurdu.

28.08.2008


 

ASKON: Tekstilde kapsamlı dönüşüm şart

ANADOLU Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, tekstil için düşünülen özel teşviği, kapsamlı bir dönüşüm için fırsat olarak değerlendirme becerisini göstermek gerektiğini belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada, halen ihracatın “çok önemli” bir kısmının, 25 milyar dolarının ve istihdamın 2,5 milyonunun tekstil üzerinden sağlandığını, AB’ye yapılan ihracatın yüzde 70’inin tekstille gerçekleştirildiğini, bunun da aynı zamanda bu işi iyi yaptıklarının bir ispatı olduğunu ifade eden Koca, şunları kaydetti: “Şimdi yeni düşünce, Türkiye içerisinde bir Çin oluşturma düşüncesidir. Buna bir şey demiyoruz. Doğu ve Güney Doğu’ya kaydırılabilir. Bu atraksiyonu tekstilde dönüşüm için de bir fırsata çevirmek gerekir. Yani akıllı tekstil, teknik tekstil konusunda ön yatırımlar yapılmalıdır. Üniversitesi gelişkin olan şehirlerde ileri tekstil laboratuvarları kurmak gerekir. Nano tekstil konusuna girmemiz gerekir.”

Yeni Asya / İstanbul

28.08.2008


 

Yıllık ihracat 129 milyar dolara ulaştı

DIŞ Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdürü Ali Boğa, Türkiye’nin yıllık ihracatının 129 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Boğa, Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur’u ziyaretinde, düşük döviz kuru, girdi maliyetlerinin yüksekliği ve diğer sorunlara rağmen, ihracatı bugünkü seviyesine taşıyan ihracatçıları içtenlikle kutladığını ifade etti. ‘’Türkiye’nin yıllık ihracatı 129 milyar dolara ulaştı’’ diyen Boğa, Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 21’ini gerçekleştiren ve ihracat büyüklüğü açısından ihracatçı birlikleri arasında ikinci sırada yer alan UİB’nin başarılı çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve takdirle karşıladıklarını belirtti.

28.08.2008


 

Memurun hayali, borcunu ödeyebilmek

BAĞIMSIZ Yapı İmarSen tarafından yapılan araştırmaya göre, memurların büyük bölümü gelirlerinin harcamalarını karşılamamasından yakınıyor.

BASK’a bağlı Bağımsız Yapı İmarSen’in yaptığı ve 257’si kadın yaklaşık 1000 memurun katıldığı araştırma sonuçlarına göre, memurların yüzde 89’u kredi kartı kullanıyor. Kredi kartı kullananların yaklaşık 4’te 3’nün 2 ve daha fazla kredi kartı bulunuyor. Bir kişideki kart sayısının fazlalığı, ödeme sorunu yaşayan memurların kartlar arası transferlerle yani bir kartın ödemesini diğer karttan nakit çekerek yapmasıyla açıklanıyor. Kredi kartı kullanıcılarının yüzde 55’i her ay asgari ödeme tutarını ödüyor, yüzde 24’ü asgari tutarı ödemekte zorlanıyor. Kredi kartı borcunun her ay tümünü ödeyebilenlerin oranı ise yüzde 17’de kalıyor. Memurların yüzde 60’ının 1000 YTL’den az, yüzde 25’inin 1000-3 bin YTL arası, yüzde 15’inin 3 bin YTL ve üzeri miktarlarda kredi kartı borcu var. Kredi kartı kullananların yüzde 9’unun takipte veya icrada kredi kartı bulunuyor. Ankete katılan memurların tamamına yakını taksitle borç ödüyor. Memurların yaklaşık 4’te 3’ü yani yüzde 76’sı geçim sıkıntısı nedeniyle aile içinde huzursuzluk yaşıyor. Araştırmaya katılan memurların yüzde 73’ü gelirlerinin harcamalarını karşılamadığını belirtiyor. Bu nedenle memurların yüzde 37’si harcamalarını karşılamak için kredi çektiklerini, yüzde 35’i borç aldıklarını, yüzde 19’u yakınlarında borç aldıklarını ifade ediyor. Memurların yüzde 22’si kendi evinde, yüzde 77’si kirada oturuyor. Araştırmaya katılan memurların 4’te birinden fazlası ilk ve ortaöğretim gören çocuklarına harçlık veremiyor. Araştırmaya göre, memurların tamamına yakını şans oyunu oynuyor. Memurlara sorulan, ‘’elinize yüklü miktarda para geçse ne yaparsınız?’’ sorusuna en çok ‘’borçlarımı öderim’’ cevabı veriliyor.

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır