"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

SÜREÇ HALKA ÇOK İYİ ANLATILMALI

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, toplumsal uzlaşmanın AB uyum sürecinde bulunması ve bu sürecin toplumsal uzlaşma için gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Avrupa uyum sürecinin daha iyi bir iletişim planıyla götürülmesi gerektiğine inanıyorum" dedi. Sürecin halka çok iyi anlatılmasını isteyen Sabancı, “Bu hepimizin projesi haline getirilmeli” şeklinde konuştu.

BAŞMÜZAKERECİ AYRI OLMALI

Müzakere sürecinin de yeniden yapılandırılması gerektiği görüşünü dile getiren Sabancı, çevre ve komşu ülkelerde Türkiye'nin çok kritik bir diplomatik rol oynamasını gerektiren gelişmelerin cereyan ettiği bir ortamda AB ile müzakerelerin dış politikadan ayrı bir liderlikle yürütülmesine ve Dışişleri Bakanlığı ile Başmüzakereciliğin ayrılmasına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

AB uyum sürecinde uzlaşmalıyız

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, toplumsal uzlaşmanın AB uyum sürecinde bulunması ve bu sürecin toplumsal uzlaşma için gerçekleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Avrupa uyum sürecinin daha iyi bir iletişim planıyla götürülmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Sabancı, gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında, dünya finansal sisteminde 6 ay önceki belirsizlik ve güvensizliğin aynen devam ediyor gibi göründüğünü, artık bunların fiziki neticeleriyle karşı karşıya olunduğunu anlattı. 6 ay önceki sohbet toplantısında dile getirdiği konuların artık, sonuçlarının görülmeye başlandığını belirten Güler Sabancı, bunların beklenilen gelişmeler olduğunu, hala çok ciddi belirsizlik, güvensizlik var olduğunu ama bunun yanında çok ciddi tedbirler alındığını söyledi. Tüketici güven endeksinin gerilediğini, işsizlik oranının arttığını ve yavaşlamanın sürdüğünü kaydeden Güler Sabancı, şöyle devam etti:

“Bizde ise ilk üç ay hepimizi sevindiren bir büyüme rakamı çıktı ama ileriki 3 ayın böyle olmayacağını bekliyoruz. Yıl sonunda yüzde 4’ün altında bir büyüme bekliyoruz. Enflasyon ilk 6 ayda yüzde 12’leri buldu gözüküyor. Yüzde 3,5-4 büyüme, göreceli olarak, Avrupa’da yüzde 1’lerin konuşulduğu bir ortamda kötü sayılmaz ama tüketici güven endeksi son 4-5

yılın en düşük seviyelerinde... Bir de tabii her zaman olduğu gibi cari açık meselemiz var. 55-60 milyar dolar olacağı görülüyor ki bu rakam GSMH’nin yüzde 6,5-7’si gibi yüksek bir rakam. Bu tabloya bakıldığı zaman Türk piyasalarında çok büyük yabancı çıkışı olmadı. Rusya’dan çıkış görüldü mesela ama Türkiye’den ciddi bir çıkış gözlenmedi. İhracatımız hala rekor düzeyde devam ediyor. Ama önemli bir belirsizlik de yaşadık. AKP’nin kapatılması davası ilave bir belirsizlik oldu ve o süreci 4-5 ay gibi kısa bir sürede üzerimizden atmış olmamızın da faydası var gibi görünüyor.”

“SÜREÇ YENİDEN YAPILANDIRILMALI”

AB uyum süreciyle ilgili olarak Güler Sabancı, son bir yılda 29 yasa çıkarıldığını belirterek, bir işi yapmak kadar o işin iletişimini de gerçekleştirmenin önemli olduğunu dile getirdi.

AB uyumun sadece teknik bir süreç değil, toplumla paylaşılması gereken bir süreç olduğu inancını taşıdığını söyleyen Güler Sabancı, “Demokrasilerde en önemli unsurun toplumun bilgilendirilmesi olduğuna inanıyorum. Çok emek veriliyor, iletişimine de önem verilmeli...” dedi. Güler Sabancı, şunları kaydetti:

“AB ile ilgili bu kadar çok şey yapıldığının ben farkına varmamışım. Sene başından bu yana 29 yasa çıkmış. Bu beni şuraya getiriyor. Türkiye’de hep toplumsal uzlaşmadan bahsediyoruz. Türkiye’de aradığımız toplumsal uzlaşmayı bence AB uyum sürecinde bulmalıyız. Uyum sürecini toplumsal uzlaşma için yapmalıyız. Avrupa uyum sürecinin daha iyi bir iletişim planıyla götürülmesi gerektiğine inanıyorum ve bunun halka iyi anlatılması, hatta zaman zaman eğitim yapılması gerektiğine inanıyorum. Bunun hepimizin projesi haline getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Şunu da söylemeden edemeyeceğim. Son, Kafkaslar’daki olaylarda da gördük ki çevre ve komşu ülkelerde çok olaylar oluyor. Bu hareketlilik Türkiye’nin çok kritik bir diplomatik rol oynamasını gerektiriyor. Bu rolü de gerek dışişleri bakanlığı gerekse dışişleri teşkilatı iyi oynuyor. Çok kritik temaslar oluyor. Bir yanda başarıyla götürülen bu dış politika öte yanda da hakikaten bir toplumsal uzlaşma paketi gibi hep beraber çok iyi iletişimle götürülmesi gereken bir AB süreci var. Bu ikisinin aynı odaklanmayla aynı hassasiyetle götürülmesi ve bir kişi tarafından götürülmesi kolay değildir. Müzakere sürecinin yeniden yapılandırılması gerektiğine inanıyorum, organizasyonunun... Bugün geldiğimiz noktada, Türkiye’nin başarıyla götürdüğü diplomatik rolü, dışişleri götürüyor. AB müzakere sürecinin de ayrı bir şekilde ayrı bir liderlikle götürülmesi gerektiğine inanıyorum. Ayrılmalı... Benim görüşüm. Her ikisi de çok önemli...”

/ İstanbul

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  İnsanî yardım bahane

  SÜREÇ HALKA ÇOK İYİ ANLATILMALI

  “Kan bağışlayın” çağrısı

  Terörist dindar olamaz

  Yanan alanlar boş bırakılmıyor

  200’e yakın Türk, komşuda yargılanmayı bekliyor

  Türk halkının yüzde 24,47’si internete sahip

  ESDER: Memura hak ettiği zam verilmeli

  AB nüfusu yaşlanıyor

  Uzlaşma adına girişimlerim olabilir

  Bakan Faruk Çelik: SGK, katılım payını arttırmayacak

  Başbakanın yolu, şüpheli paket sebebiyle değiştirildi

  Vali Kıraç: Örgüt, eylemlerini metropollere kaydırdı

  TIR, otomobili ezdi: 4 ölü

  Havalimanında yangın tatbikatı

  Kocaeli'nde denizde iki şüpheli varil bulundu

  Paksüt'ün eşi bugün ifade verecek

  Dışişleri’nden Rusya’ya mesaj

  İstanbul’da elektrik kesintisi

  SGK, sağlıkta yolsuzlukların önüne denetimle geçecek

  İZMİR’İN ARSENİKLİ İÇME SUYU ÇOK RİSKLİ

  Hava ambulansında pist sıkıntısı var

  Tavşanlı’da sağanak yağmur ve fırtına

  40 yıldır çul dokuyor

  Bolu’da çiftlik yangını

  Gümüşhane’de sel

  15 milyon YTL’ye yaptırılan tesis kaderine terk edildi

  Turist sayısı arttı,kalış süreleri azaldı

  HAYATLARINDA İLK KEZ DENİZ GÖRDÜLER

  HAVA YOLU ULAŞIMI GELİŞİYOR

  Avusturalya’nın yarısı el değmemiş

  Kişisel bilgileriniz her an satılabilir!

  Hari Puttar, Harry Potter’a karşı

  İneklere kuzeyi kim ilham ediyor?

  Kalbinde 40 yıl 'kurşun' taşıdı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır