"Gerçekten" haber verir 28 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Hukuk

YARGITAY: İş yerinde etkin bir denetim mekanizması oluşturma yetki ve yükümlülüğü işverene aittir

İŞ yerinde alınacak iş güvenliği önlemleri, Tuzla tersanelerinde yaşanan ve çoğunlukla yaralanma ve ölümle son bulan iş kazaları sebebiyle ülkemizde yoğun olarak tartışılmakta.

Tartışmalar devam ederken bazı tersaneler süresiz olarak kapatıldı. Kapatılan tersaneler arasında ülkemizin önde gelen holdinglerinden birine ait tersane de yer aldı. Sendikal faaliyetlere bağlı olarak iş güvenliği alanında önemli gelişmeler sağlandı. Avrupa Birliğine üyelik sürecinde yapılan çalışmalarla konunun mevzuat boyutunda ilerlemeler sağlandı. Ancak bu çalışmaların denetim boyutu yetersiz kaldığından, iş güvenliğine ilişkin mevzuatın uygulamada ne denli etkili olduğu belirsiz. Tuzla tersanelerinde yaşanan ölümler, denetimin yetersizliğini gözler önüne serdi. İşyerlerinde iş güvenliğine dair mevzuatın gerekli kıldığı önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemek özel düzenlemeler dışında ülkemizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının sorumluluğunda. Ancak işyerinde iş güvenliği tedbirlerini alma, çalışanları yapacakları işin gerektirdiği eğitime tabi tutma, iş güvenliği tedbirlerine uyulmasının sağlanmasına yönelik etkin bir denetim mekanizması oluşturmak yetki ve yükümlülüğü işverene aittir. İşveren işyerinde yapılan işin, işe uygun şekil ve vasıflardaki araç ve teçhizatla gerçekleştirilmesinden de sorumludur. Yargıtay’da verdiği kararlarla işverenin bu yöndeki sorumluluğunu teyid etmektedir.

28.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  YARGITAY: Hataların telâfisi için çaba gösteren vakıf yöneticilerinin görevden alınması yerinde deği

  YARGITAY: İş yerinde etkin bir denetim mekanizması oluşturma yetki ve yükümlülüğü işverene aittir

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır