"Gerçekten" haber verir 29 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

‘Rusya’ya savaş açma niyetimiz yok’

İNGİLTERE Dışişleri Bakanı David Miliband, “Rusya’ya karşı topyekûn bir savaş açmanın söz konusu olmadığını” söyledi.

Miliband, BBC radyosuyla yaptığı söyleşide, Moskova yönetiminin Gürcistan’ı “işgalini” kınadı. “Rusya’nın yine komşu ya da bir dost ülkeye saldırması halinde NATO’nun savaşa girip girmeyeceği” sorusuna Miliband, “Rusya ile topyekûn bir savaş istemi-yoruz... Rusya’ya karşı topyekûn savaş açmak söz konusu değil” cevabını verdi.

Rusya ordusunun çok daha küçük Gürcü ordusunu yeneceğinden hiç kimsenin şüphesi olmadığını belirten Miliband, sorunun, Rusya’nın bunun sonucu olarak tecrit edilmek, itibar ve güven kaybına uğramak isteyip istemediği olduğunu kaydetti.

Moskova yönetiminin Güney Osetya ve Abhazya’daki eylemlerini, Avrupa’da Sovyetler Birliği’nin dağılmasından bu yana yaşanan, sükûnet ve istikrarı tehdit eden “uluslar arası kriz” olarak tanımlamanın doğru olduğunu ifade eden Miliband, Gürcistan ile Rusya arasında ayrılıkçı bölgelerle ilgili anlaşmazlık olduğunu, ancak Rusya’nın buna cevap olarak komşu bir ülkeyi işgal ettiğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı, Ukrayna ziyaretin amacının da Rusya’yı kışkırtmak değil, bu ülkenin demokratik seçimlerine destek vermek olduğunu söyledi. Miliband, “Ukrayna gibi bir ülkeye, yaptığı demokratik seçimleri destekleme konusunda kararlı olduklarını söylemenin, İngiltere dışişleri bakanının yapacağı doğru bir iş olduğunu” belirtirken, Amerikalı diplomat George Kennan’ın 1940’larda dile getirdiği “Rusya, komşularının yalnızca düşmanları ya da tebaları olduğuna inanıyor” görüşünü hatırlattı. Ukrayna’nın 46 milyon nüfusuyla Rusya’nın komşusu olduğunu belirten Miliband, “Kanımca Ukraynalılar Batı ile ve aynı zamanda Rusya ile iyi ilişkiler istiyorlar” diye konuştu. Miliband, NATO’nun Ukrayna ve Gürcistan’a üyelik önererek saldırganlaştığı yönündeki Rusya’nın görüşünü kabul etmeyerek, “Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra olan, Batının bir komplosu değildir” dedi. Dağılma konusunun bağımsız, egemen demokrasilerin izlemek istedikleri yolla ilgili aldığı kararlar dizisi olduğunu belirten Miliband, bu ülkelerin Rusya ile karşı karşıya gelme değil, Batı ile bütünleşme yolunu seçtiklerini, bunun hakları olduğunu söyledi.

/ Londra

29.08.2008


 

Biden: Demokratların dönemi geldi

ILLINOIS Senatörü Barack Obama, Denver’da gerçekleştirilen Demokrat Parti kongresinin üçüncü gününde yapılan oylama sonucu, 4 Kasım’da yapılacak ABD başkanlık seçiminde partisinin ‘’resmen’’ başkan adaylığını kazandı.

Obama, ABD başkanlık seçimine giden yolda, ülkenin iki büyük siyasî partisinden birinin başkan adaylığını resmen üstlenen ilk siyah olarak Amerikan tarihine adını yazdırdı. Demokrat Parti’nin başkan adayı, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimini kazandığı takdirde, Beyaz Saray’da görev yapacak olan ilk siyah ABD başkanı da olacak. Salondan büyük alkış alan bu konuşmanın ardından, pek çok kişinin ‘’Hillary! Hillary!’’ diye tempo tuttuğu duyuldu. Bu arada, Kasım ayında yapılacak ABD başkanlık seçimi öncesinde Barack Obama’nın Demokrat Parti’nin başkan adaylığını resmen almasından sonra Senatör Joe Biden da partinin başkan yardımcısı adaylığını Demokrat Parti kongresindeki sözlü oylamanın ardından aldı. Konuşmasında daha çok rakip Cumhuriyetçi Partili John McCain’e yüklenen Biden, saldırgan bir üslûbu olmayan Obama’nın yanında, ABD’de ‘’saldırı köpeği’’ tabir edilen bir tarza başvuracağı yönündeki yorumları da doğrulamış oldu. Biden, artık Demokratların döneminin gelip çattığını savundu.

/ Washington

29.08.2008


 

Medvedev, Duşanbe'den Batı’ya meydan okudu

TACİKİSTAN'IN başşehrti Duşanbe’de başlayan Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, “ŞİÖ ülkelerinin müşterek tutumunun, Gürcistan’ın Güney Osetya’ya saldırısını aklamaya çalışanlar için ciddî bir mesaj olacağını” söyledi.

“ŞİÖ ülkelerinin ortak tutumunun gerekli uluslar arası yankıyı da bulacağını” ifade eden Medvedev, ŞİÖ ülkeleri liderlerine, “ülkesinin bu konudaki barışçıl çabalarıyla ilgili anlayış ve tarafsız değerlendirmelerinden dolayı” teşekkür etti. Çok sayıda ülkenin ŞİÖ’ye tam üye olma girişiminin, örgütün uluslar arası ağırlığını gösterdiğini kaydeden Medvedev, zirvede, örgütün genişlemesiyle ilgili siyasî, hukukî, örgütsel ve parasal meselelerin incelenmesi amacıyla bir çalışma grubu oluşturulması konusunda karar alınacağını kaydetti. Örgütün faaliyetlerinde gözlemci sıfatıyla yer alan ülkelerin artık ŞİÖ bakanlar toplantısına davet edileceğini anlatan Medvedev, ayrıca ŞİÖ’nün Afganistan’daki yeniden yapılanma sürecinde rolünün güçlendirilmesini istedi. Medvedev, “ŞİÖ’nün Afganistan’a eğilmesine büyük önem veriyoruz. Sadece ortak çabalarla bu ülkedeki terör ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehditlere karşı verimli mücadele edilebilir” diye konuştu. Rusya’nın, ŞİÖ himayesinde bir Afganistan konferansı düzenlenmesine üyelerin güçlü destek verdiğini anlatan Medvedev, “Bu çerçevede Afganistan’da terör, uyuşturucu kaçakçılığı ve örgütlü suçlarla mücadelede pratik çözümler bulunabileceğine inanıyorum” dedi. Medvedev ayrıca, ŞİÖ’nün bir sonraki zirvesinin haziran 2009’da Rusya’nın Ekaterinburg şehrinde yapılacağını, burada örgütün dönem başkanlığını üstleneceklerini söyledi.

/ Taşkent

29.08.2008


 

Lübnan’da, ordu helikopterine ateş açıldı

GÜNEY Lübnan’da kimliği henüz bilinmeyen kişilerce ateş açılması üzerine zorunlu iniş yapan ordu helikopterinde bir subayın öldüğü bildirildi.

Yetkililer, Secud Köyü üzerinde uçarken, Sayda’nın güneydoğusundaki İklim El Tufe’nin dağlık bölgesine zorunlu iniş yapan helikopterdeki diğer mürettebatın da yaralandığını söylediler. Olayla ilgili ayrıntılı bilgi gelmedi. Kuzeydeki Trablus şehrinde de bu ay başında düzenlenen bombalı saldırıda 18 asker ve sivil ölmüştü.

/ Beyrut

29.08.2008


 

Gürcistan dışişleri bakanı geliyor

GÜRCİSTAN Dışişleri Bakanı Ekaterine Tkeşelaşvili’nin temaslarda bulunmak üzere hafta sonunda İstanbul’a gelmesi bekleniyor.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Tkeşelaşvili, Pazar günü İstanbul’da Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya gelecek. Babacan, Tkeşelaşvili’nin ardından 2 Eylül günü yine İstanbul’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u ağırlayacak.

29.08.2008


 

Sıra McCain’in yardımcısını açıklamasında

ABD'DE Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in, 4 Kasımdaki başkanlık seçimine birlikte katılacağı yardımcısını seçtiği ve bu ismi açıklamasının beklendiği bildirildi.

Önce siyaset dergisi Politico’nun internet sayfasında verilen haber, ardından birçok ulusal ve uluslar arası medya kuruluşunca doğrulandı. The Washington Post gazetesi, McCain’in, yardımcısını Dayton şehrinde düzenleyeceği mitingde resmen açıklamasının muhtemel olduğunu belirtti. McCain’in muhtemel yardımcıları arasında, ön seçimlerdeki eski rakibi eski Massachusetts eyaleti valisi Mitt Romney, demokrat kökenli bağımsız senatör Joe Lieberman ve Minnesota valisi Tim Pawlenty’nın adları ağırlıklı olarak geçiyor.

/ Washington

29.08.2008


 

AB, Rusya’ya yaptırım düşünüyor

AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırım düşündüğünü bildirdi.

Kouchner, Pazartesi günü Gürcistan’la ilgili yapılacak zirve toplantısında Rusya’ya karşı ne gibi tedbir kararı alınabileceği sorusu üzerine, “Yaptırımlar düşünülüyor” dedi, ancak ayrıntı vermedi. Rusya’nın hafta başında Güney Osetya ve Abhazya’yı tanıma kararı uluslar arası camiada büyük tepki çekmişti.

/ Paris

29.08.2008


 

Rusya’dan, AB ambargosuna tepki

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB içinde Rusya’ya yaptırım uygulamaya yönelik tartışmaların, “Batının zihin karışıklığının ve hastalıklı hayal gücünün ürünü” olduğunu söyledi.

Lavrov, Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in, AB liderlerinin Rusya’ya yaptırımlar uygulamayı düşündüğü ve Rusya’nın yakında Moldova, Ukrayna ve Kırım’a saldıracağı yolunda açıklamalarda bulunduğunu belirtti. Söz konusu açıklamaları, “hastalıklı bir hayal gücünün ürünü” olarak nitelendiren Lavrov, “Bence bu tam bir zihin karışıklığının göstergesidir” dedi. AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Birliğinin Rusya’ya karşı yaptırım düşündüğünü bildirmişti.

29.08.2008


 

Osetler: İnsansız, Gürcü uçağını düşürdük

GÜNEY Osetya’nın “içişleri bakanı” Mihail Mindzayev, Gürcistan’a ait insansız uçak düşürdüklerini açıkladı.

Mindzayev yaptığı açıklamada, Güney Osetya üzerinde uçan, Gürcistan’a ait insansız keşif uçağının yerel güçler tarafından bugün düşürüldüğünü belirterek, ‘’Söz konusu uçak güneyden sınırımıza girdi. Bu da uçağın Gürcistan’a ait olduğu anlamına geliyor’’ dedi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Şota Utiaşvili, Güney Osetya’ya insansız uçak göndermediklerini ifade ederek, Mindzayev’i hayal görmekle suçladı.

/ Moskova

29.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır