"Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kıbrıs’ta 5. buluşma

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ta 4 yılı aşkın süren durgunluğun ardından, kapsamlı Kıbrıs müzakerelerinin prosedürünü belirlemek amacıyla bugün Lefkoşa ara bölgede bir araya gelecek. Talat ve Hristofyas daha önce 4 kez bir araya gelmişti.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs’ta 4 yılı aşkın süren durgunluğun ardından, kapsamlı Kıbrıs müzakerelerinin prosedürünü belirlemek amacıyla bugün Lefkoşa ara bölgede bir araya gelecek.

BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun’un ara bölgedeki ikametgâhında yapılacak görüşmede, görevine yeni başlayan, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer de hazır bulunacak. Downer, adaya önceki gün geldi. Talat-Hristofyas görüşmesine Talat’ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum başkanlık komiseri Yorgos Yakovu da katılacak. Törensel nitelikte olacağı belirtilen bugünkü görüşmede, kapsamlı müzakerelerin prosedürü belirlenecek. Kapsamlı müzakerelerin ise 11 Eylülde başlaması öngörülüyor. Talat ve Hristofyas, Kıbrıs Rum kesiminde Şubat ayında yapılan liderlik seçimlerinin ardından başlayan yeni süreç çerçevesinde 21 Mart, 23 Mayıs, 1 Temmuz ve 25 Temmuzda 4 kez bir araya geldi. Annan planı için 24 Nisan 2004’de yapılan referandumda Rumların çözüm planını reddetmesinin ardından durgun döneme giren Kıbrıs sorununu müzakere süreci, Kıbrıs Rum kesimindeki lider değişikliğiyle hareketlenmeye başladı.

Kıbrıs Rum kesiminde 24 Şubatta yapılan ikinci tur seçimlerde Rum Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas’ın, yüzde 53.36 oy alarak, Kıbrıs Rum halkının yeni lideri olması adada “çözüm rüzgârı” estirdi.

BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GELİŞME

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Kıbrıs’ta 4 yıllık durgunluktan sonra, BM zemininde Kıbrıs sorununu çözmek için müzakerelerin başlayacağını ifade ederek, ‘’Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir. Meselenin tekrar rayına girdiğinin göstergesidir’’ dedi. Başbakan Soyer, yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta müzakere sürecinin başlaması için Türkiye ile yaptıkları ortak çalışmaların meyvesini verdiğini belirtti. Eski Rum lideri Tasos Papadopulos’un, 24 Nisan 2004 referandumundan sonra Kıbrıs sorununu BM çerçevesinden çıkarmak, AB meselesi haline getirmek ve görüşme sürecini öldürmek için çok uğraştığını anlatan Soyer, Papadopulos’un siyasetinin gerçekçi ve sürdürülebilir olmadığını Türkiye ile etkili bir şekilde dünyaya anlattıklarını ve Papadopulos siyasetinin çöktüğünü, Rumların da onu tekrar seçmediğini kaydetti. 4 yıllık bir durgunluktan sonra ilk defa BM zemininde Kıbrıs sorununun çözümlenmesi hedefiyle görüşme sürecinin başlayacağını belirten Soyer, ‘’Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir. Meselenin tekrar rayına girdiğinin göstergesidir. Burada gereken bütün çalışmayı göstereceğiz’’ diye konuştu. BM Genel Sekreteri’nin, Avustralya’nın eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer’i, görüşme sürecini izlemesi için, Kıbrıs Özel Danışmanı olarak atadığını ifade eden Soyer, ‘’bu başlangıcın son derece önemli olduğunu, durgunluktan ve Kıbrıs Rum kesiminin çözüm olmadan AB’ye üye olmasının getirdiği dezavantajdan bir anlamda sıyrılarak yeni bir sürece girildiğini’’ kaydetti. KKTC Başbakanı Soyer, ‘’ulaşılması gereken noktanın Kıbrıs Türkünün eşitliği, iki bölgelilik, iki liderin anlaştığı vizyon olan Kıbrıs Türk devleti ile Kıbrıs Rum devletinin eşit statüde yer alacağı, üstte de siyasî eşitliğe sahip uluslararası tek kimliği olan ortak yönetim olduğunu’’ söyledi. Soyer, bu süreçte, ‘’Türkiye’nin garantörlüğünün tartışılmaz bir gerçek olarak işin içinde yer alacağını’’ vurguladı.

/ Lefkoşa

03.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’ta 5. buluşma

  MAHKEME BELGELERİ İSTEDİ

  Kayıtta başörtüsü sıkıntısı

  AKP’liler Ermenistan’a gitmeyecek

  269 bin gıda işletmesi denetimden uzak

  Bosnalı konsey üyeleri Türkiye’ye geliyor

  Türkiye ile Rusya’nın birbirine ihtiyacı var

  Roj Tv'yi öven DTP'li başkan mahkûm

  Yeşil kartlı sürü sahipleri

  5 günde, 19 terörist öldürüldü

  Bir ABD askerî gemisi daha boğazdan geçti

  Gültepe’de sabah baskını

  MHP’den Tüzmen’e tepki, Çiçek’e destek

  Karayalçın: Ziyaretin amacı açıklanmalı

  Eğitim uçağı pistten çıktı

  Filistinli yetimler yardım bekliyor

  Büyük yangında ihmal şüphesi

  Okullara irtibat görevlisi

  MEB, belediyelerden okul otobüsü istiyor

  Cep telefonunun serüveni

  Köln'de 600 kişiye iftar

  NASA’nın eski mekikleri göreve devam edecek

  Google’dan yeni web tarayıcı

  Ağrılara renkli tedavi

  Tiryakilere Ramazan fırsatı

  İftarda pide, sahurda kepekli ekmek tüketin

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır