"Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

269 bin gıda işletmesi denetimden uzak

TÜRK Sağlık-Sen’in yaptığı araştırmada, 269 bin gıda satış ve toplu tüketim yerinin 6 aydır denetlenmediği, en çok cezanın ekmek ve unlu mamuller üreten işletmelere kesildiği belirlendi.

Türk Sağlık-Sen’in Tarım Bakanlığı verilerine dayanarak gıda denetimiyle ilgili yaptığı araştırmada, çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık olarak 5 bin gıda kontrolörü var. Bu kişilerin kontrol etmekle görevli olduğu ruhsatlı yaklaşık 30 bin gıda üretim yeri, 400 bin gıda satış işletmesi ve gıda toplu tüketim işletmesi bulunmakta. Yaklaşık olarak 1 gıda denetim elemanına denetlemek için 86 gıda üretim ve tüketim yeri düşüyor. Araştırmaya göre, 2008 yılının ilk altı ayında 400 bin gıda satış işletmesi ve toplu tüketim yerine yapılan denetim sayısı 131 bin. Her gıda işletmesinin bir kez denetlendiği dikkate alınırsa 269 bin gıda satış ve toplu tüketim yeri 6 aydır denetlenmedi.

Araştırmada ortaya çıkan bir diğer çarpıcı sonuca göre, 2008 yılının ilk 5 ayında Türkiye genelinde gıda üretim işletmelerine toplam 2 bin 817 adet ceza kesildi. 308 gıda üretim işletmesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Gıda satış ve toplu tüketim yerlerine kesilen ceza ise bin 224 olurken, bu işletmelerin 184’ü hakkında savcılığa başvuruldu.

Aynı dönemde yapılan denetimler sonucunda 724 un ve unlu mamul, 722 de ekmek üreten gıda işletmesine ceza kesildi. Bu cezaların, tüm gıda üretim işletmelerine kesilenlerin yüzde 51’ini oluşturduğuna dikkat çekilerek, bu veri doğrultusunda ‘’söz konusu işletmelerin en sağlıksız üretim yerleri olarak belirlendiği’’, denetimler sonucunda en az cezayı su ürünleri gıda üretim işletmelerinin aldığı, bu yerlere ilk 5 ayda sadece 10 ceza kesildiği belirtildi. Aynı dönemde yemek fabrikalarına da 204 ceza kesildiği bildirildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, gıda denetimlerine gereken önemin verilmesi gerektiğini kaydederek, ‘’30 bin gıda üretim, 400 bin de gıda tüketim ve satış işletmesinin denetiminden sadece 5 bin kişi sorumlu. Yeterli denetim olmayınca gıdada istismar artıyor, halk sağlığı riske atılıyor’’ dedi.

Kahveci, acil olarak bütün gıda üretim, satış ve tüketim işletmelerini denetleyebilecek bir mekanizma oluşturulması gerektiğini belirtti.

RECEP GÖREN

03.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kıbrıs’ta 5. buluşma

  MAHKEME BELGELERİ İSTEDİ

  Kayıtta başörtüsü sıkıntısı

  AKP’liler Ermenistan’a gitmeyecek

  269 bin gıda işletmesi denetimden uzak

  Bosnalı konsey üyeleri Türkiye’ye geliyor

  Türkiye ile Rusya’nın birbirine ihtiyacı var

  Roj Tv'yi öven DTP'li başkan mahkûm

  Yeşil kartlı sürü sahipleri

  5 günde, 19 terörist öldürüldü

  Bir ABD askerî gemisi daha boğazdan geçti

  Gültepe’de sabah baskını

  MHP’den Tüzmen’e tepki, Çiçek’e destek

  Karayalçın: Ziyaretin amacı açıklanmalı

  Eğitim uçağı pistten çıktı

  Filistinli yetimler yardım bekliyor

  Büyük yangında ihmal şüphesi

  Okullara irtibat görevlisi

  MEB, belediyelerden okul otobüsü istiyor

  Cep telefonunun serüveni

  Köln'de 600 kişiye iftar

  NASA’nın eski mekikleri göreve devam edecek

  Google’dan yeni web tarayıcı

  Ağrılara renkli tedavi

  Tiryakilere Ramazan fırsatı

  İftarda pide, sahurda kepekli ekmek tüketin

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır