"Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Spor

Gül ve Ermenistan maçı

Ankara son birkaç gündür Türkiye-Ermenistan millî maçını tartışıyor. 6 Eylül'de Erivan'da oynanacak karşılaşma öncesinde Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Cumhurbaşkanı Abdullah'a Gül'e yazılı bir davetiye göndererek bu maçı birlikte izlemeleri için teklif götürdü. Gül şimdilik olumlu bir cevap vermedi ama kurmayları bu konuyu hassasiyetle incelemeye başladı. Muhafet liderleri Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli ise bu davete şiddetle karşı çıktılar. Erivan'ın davetine icabet edildiği taktirde Azerî kardeşlerimizin çok üzüleceğini söylediler.

Bilindiği gibi, Sovyetler Birliği'nin 1991 yılı sonunda dağılması sonunda Ermenistan o dönemde Azerbaycan’da yaşanan siyasî iç karışıklıklardan yararlanarak önce Karabağ’ın tamamını, sonra da Karabağ’ı Ermenistan’a bağlayan Azerbaycan topraklarını işgâl etti. Bugün Azerbaycan topraklarının % 20’sine yakın bölümü, Ermenistan’ın işgali altındadır. Bu topraklarda yaşayan 1,5 milyona yakın Azeri topyekün sürgün edildi.

Türkiye'yi dünyaya şikayet ederek "1915'te soykırım yapmakla" suçlayan Ermeniler 26 Şubat 1992'de Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde sivil halka dünyanın gözü önünde kendileri bir katliam yaptı. 7 bin nüfuslu Hocalı'da kadın, çocuk, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan 618 kişi hunharca katledildi. Bunlardan 83 çocuk, 106 kadın acımasız bir şekilde işkence yapılarak öldürüldü. Ayrıca 487 kişi de ağır yaralandı.

Türkiye, 16 Aralık 1991'de Ermenistan'ın bağımsızlığını tanıyan ilk devletlerden biri oldu. Ancak Karabağ'ı işgal etmesi yüzünden 1993 yılında Türkiye Ermenistan'la olan sınır kapılarını insan ve mal trafiğine kapattı. Günümüzde Türkiye'yle Ermenistan arasında hiç bir diplomatik ilişki mevcut değildir ve Türk-Ermeni sınırı halen bütün mal ve insan trafiğine kapalıdır.

Sportiv bir müsabakaya siyasi bir gözle bakmak doğru olmaz. Bugün olmasa bile önümüzdeki yıllarda mutlaka Türkiye-Ermenistan ilişkileri düzelecektir. Güçlü Ermeni lobisi bunun için aktif bir şekilde çalışmaktadır. ABD'de de bunu istemektedir. Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde hem Demokratların, hem de Cumhuriyetçilerin adayları ,Türkiye'nin Ermenistan'la resmi ilişkilere başlaması için seçim kampanyalarında bu konuya yer ayırmaktadırlar.

ABD, 1970'li yıllardaki soğuk savaş döneminde Çin'le ilişkilerini masa tenisi milli takımlarına Pekin'de maç yaptırarak geliştirmişlerdi. Erivan'da oynanacak Ermenistan-Türkiye milli maçı da iki ülke için bir dönüm noktası olacaktır. Cumhurbaşkanı Gül, karşılıklı mutabakat sağlandığı taktirde ve Sarkisyan'ın da Türkiye'deki rövanş maçına geleceğini açıklamasıyla birlikte bu ülkeye gitmeye yakın görünmektedir.

Erol DOYURAN

03.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Terim: Savaşa gitmiyoruz

  BEŞİKTAŞ İKİNCİ YARILARDA ATIYOR

  Golcü Bobo asistçiliğe soyundu

  Potada Ukrayna ile oynuyoruz

  Terim'in kızı kaza yaptı

  Kocaeli, Sergio ve Murat Hacıoğlu'nu transfer etti

  PUAN CETVELİ

  Gül ve Ermenistan maçı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır