"Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD, Pakistan topraklarına saldırdı

Pakistan’ın Afganistan sınırında, Amerikan askerlerinin de karıştığı belirtilen çatışmada can kaybının 20’ye yükseldiği kaydedildi. Pakistan Kuzey Batı Sınır eyaleti Valisi Uveys Ahmed Gani, “sabaha karşı Afganistan’dan gelen ve 3 helikopterle desteklenen yabancı komandoların Pakistan içinde düzenledikleri saldırıda kadın ve çocukların da bulunduğu 20 kişinin öldüğünü” bildirdi.

Gani, açıklamasında, “Bu, Pakistan’ın egemenliğine yönelik doğrudan bir saldırıdır” dedi. Gani, Pakistan halkının, silahlı kuvvetlerin ülkenin egemenliğini savunmaya başlamasını ve buna cevap vermesini beklediğini savundu.

Görgü tanıkları ve yerel yetkililer, daha önce can kaybını 15 olarak belirtmişlerdi. Afganistan’daki NATO liderliğindeki çok uluslu güç ile ABD liderliğindeki koalisyon güçlerinden henüz konuyla ilgili açıklama yapılmadı.

GİLANİ'YE SUİKAST GİRİŞİMİ YAPILDI

Bu arada, Pakistan’da, Başbakan Yusuf Rıza Gilani’nin araç konvoyuna düzenlenen saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi. Başbakan Gilani’nin sözcüsü Zahid Beşir, zırhlı aracına iki kurşun isabet eden Başbakan’ın emniyette olduğunu söyledi. Saldırının, başkent İslamabad’daki havaalanına giden ana yolda meydana geldiği, yakınlardaki bir tepeden ateş açıldığı kaydedildi. Gilani, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto’nun lideri olduğu Pakistan Halk Partisi’nin önde gelenlerinden biri olarak tanınıyor.

Butto, 27 Aralıkta düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmiş, ölümünden sonra 18 Şubatta yapılan seçimleri kazanan partisi ise koalisyon hükümetinde yer almıştı.

/ VANA

04.09.2008


 

Gürcistan krizi Ukrayna’da hükümeti vurdu

UKRAYNA'DA Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko’nun partisi ‘Bizim Ukrayna’nın koalisyondan ayrılma kararı alması ile birlikte hükümet dağıldı.

Yuşçenko yeni hükümetin belirlenen yasal süre içinde kurulmaması durumunda parlamentoyu fesh ederek seçimlere gidebileceğini açıkladı. Bizim Ukrayna partisinin hükümetten çekilme kararında Cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sınırlandırılması ile ilgili çalışmaların ve Gürcistan-Rusya krizinde izlenen politikaların etkili olduğu belirtiliyor.

Ukrayna parlamentosu Rada sabah oturumunda Yuşçenko’nun yetkilerini sınırlandıran yasanın kabul edildiğini resmen ilen etti. Yuşçenko gelecek cumhurbaşkanlığı seçimlerinde rakibi olarak gördüğü başbakan Yulia Timeşenko’yu Güney Osetya krizinde Rusya’ya yakın politikalar izlemekle suçluyor.

Muhalefette yer alan ‘Bölgeler Partisi’ lideri eski başbakan Viktor Yanukoviç de Moskova’ya açık destek veriyor. Koalisyonun dağılmasının ardından 30 gün içinde yeni hükümetin kurulması gerekiyor. Aksi durumda Cumhurbaşkanı parlamentoyu fesh ederek ülkeyi seçimlere götürebiliyor. Yanukoviç Timeşenko blokunun hükümet kurmak için çoğunluk sağlama ihtimalinin imkânsız olduğunu söyledi.

/ MOSKOVA

04.09.2008


 

Afgan soruşturmasına Amerikan sulandırması

AFGANİSTAN hükümeti, koalisyon güçlerinin geçen ay Herat’ta düzenlediği hava saldırısında çoğu çocuk onlarca sivilin ölümüyle ilgili olarak üçlü soruşturma yapılmasına ilişkin ABD önerisini kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sultan Ahmed Behin, can kayıplarıyla ilgili farklı rakamlar olduğunu hatırlatarak, Kabil hükümeti, Birleşmiş Milletler ve çok uluslu güçlerin dahil olduğu soruşturmalarda yer almayı kabul ettiklerini söyledi. BM ile Afgan hükümeti, Herat’a bağlı Şindan’daki hava saldırısında 96 sivilin öldüğü açıklamasına rağmen, ABD ölen sivil sayısının 5 ila 7 olduğunu, ayrıca saldırıda 30-35 Taliban militanının öldüğünü ileri sürüyor.. Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Herat saldırısının ardından yabancı güçlerin operasyonlarını gözden geçirmesi çağrısında bulunmuştu.

/ KABİL

04.09.2008


 

Hollandalı liberallerden farklı bir üyelik teklifi

HOLLANDA'DA muhalefetteki Liberal Parti (VVD), Türkiye için serbest dolaşımın olamayacağı farklı statüde bir AB üyeliği olması gerektiğini savunuyor.

Partinin gelecek yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri için hazırladığı taslak programda, Türkiye’nin aslında Avrupa Birliği’ne hiç kabul edilmemesi gerektiği ileri sürülüyor. Buna karşın “Türkiye ancak Türk vatandaşlarının serbest dolaşımdan yararlanamayacağı özel bir konumla birliğe kabul edilebilir” denilen programda, Türkiye’nin henüz üyeliğe hazır olmadığı ve özel statüdeki üyelik için bütün koşulları yerine getirmesi kaydıyla en erken 10 yıl sonra üye yapılabileceği öne sürülüyor. Partinin eski liderlerinden Frits Bolkestein başkanlığında liberallerin önde gelen isimlerinden oluşan 10 kişilik komisyon tarafından hazırlanan taslak seçim programında, üyelik perspektifinin sürmesi için ekonomik ve siyasi reformlarının desteklenmesi gerektiği belirtilen Türkiye’nin demokratik bir hukuk devleti olduğunu göstermesi gerektiği de ifade ediliyor. Komisyon üyelerinin büyük çoğunluğunun üzerinde görüş birliğine vararak hazırladığı belirtilen programda, AB’nin 2014 yılına kadar Hırvatistan dışında hiçbir üyeyle genişlemeye gitmemesi gerektiği savunuluyor. Tam adı “Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi” olan, ancak kamuoyunda Liberal Parti olarak bilinen VVD, şu anda işbaşındaki koalisyon hükümetinden önce, ülkenin son 20 yılında bütün hükümetlerde koalisyon ortağı olarak yer aldı. Halen 150 üyeli Temsilciler Meclisi’nde 21 üyeyle ikinci büyük muhalefet partisi konumunda bulunan VVD, Avrupa Parlamentosu’nda da 4 üyeyle temsil ediliyor.

/ AMSTERDAM

04.09.2008


 

Füzelerle insanî yardım olur mu?

Rusya Başbakanı Vladimir Putin, ABD’nin Gürcistan’a insanî yardımı neden son sistem füzelerle donatılmış donanma gemileriyle getirdiğinin merak konusu olduğunu söyledi ve buna Rusya’nın bir cevabının mutlaka olacağını bildirdi.

04.09.2008


 

Gustav’dan sonra Hanna

Haiti’yi Fay ve Gustav kasırgalarının ardından şimdi de Hanna kasırgası vurdu. Ülkede, su baskınlarında ölenlerin sayısı 19’a yükseldi.

Hanna kasırgası, halkının yüzde 70’i yoksulluk sınırının altında yaşayan Haiti’den geçerken 1. kategorideydi, Bahamalar’a doğru ilerlerken tropik fırtına seviyesine geriledi. Amerikalı yetkililer, Hanna’nın yarın veya Cumartesi günü ABD kıyılarına ulaşmadan yeniden güçlenebileceği uyarısında bulundu.

04.09.2008


 

Amerikalılardan Iraklı polislere dost ateşi

IRAK'TAKİ Amerikan askerlerinin 6 Iraklı güvenlik görevlisini öldürdüğü, ABD ordusunun bir yanlışlık olduğunu kabul ettiği bildirildi.

Irak polisinin verdiği bilgiye göre, Amerikan askerlerinin teknesi Dicle Nehri’nde Tarmiya kasabası yakınındaki kontrol noktasının önünden geçerken, Irak askerleri ve polisi havaya uyarı ateş açtı. Polis, Iraklıların bunun bir Amerikan teknesi olduğunu bilmeden havaya ateş açtıklarını, ancak ABD askerlerinin karşı ateş açarak hava desteği istediklerini bildirdi. Açılan ateşte 6 Iraklının öldüğü, 10 Iraklının da yaralandığı belirtildi. ABD ordusu da yaptığı açıklamada, Amerikan askerleri ve Irak güvenlik güçleri arasında karşılıklı ateş açıldığını, çatışmaya uçakların da katıldığını ve olayda ölen ve yaralananlar olduğunu bildirdi. Açıklamada, “Savaş bölgesinde böyle yanlışlıkla ateş açılması olayları üzücü, olayla ilgili inceleme yapılıyor” denildi.

/ BAĞDAT

04.09.2008


 

Filipinler’de barış süreci sona erdi

FİLİPİNLER hükümeti, ülkedeki en büyük Müslüman grupla barış görüşmelerine son verdiğini açıkladı.

Böylece 11 yıllık barış süreci sona ermiş oldu. Devlet Başkanlığı sözcüsü Jesus Dureza, Manila’nın müzakere kurulunu dağıttığını ve barış politikasını ülkenin güneyindeki yerel cemaatlerle doğrudan ve kapsamlı diyaloğa girerek sürdüreceğini bildirdi. Dureza, kararın Moro İslâmî Kurtuluş Cephesi’nin (MILF) bazı mensuplarının, güneydeki Mindanao adasında geçen ay bazı cemaatlere saldırarak sivilleri öldürmesi ve mallara-mülklere zarar vermesi üzerine alındığını söyledi. Şiddet eylemleri Manila’yı 11 bin üyesi bulunan MILF ile toprak anlaşması yapmaya sevk etmişti.

/ MİNALA

04.09.2008


 

‘Kuzey Kore nükleer tesislerini yeniden kuruyor’

KUZEY Kore’nin, ABD ile diplomatik ilişkileri geliştirme karşılığında devre dışı bırakmayı kabul ettiği Yongbyon nükleer tesisini yeniden kurmaya başladığı öne sürüldü.

Amerikan Fox televizyonu, internet sitesinde bazı Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği haberde, yapılan çalışmayla ilgili ayrıntılı bilgi vermedi, ancak Kuzey Kore’nin amacının “ABD’nin Pyongyang’ı teröre destek veren ülkeler listesinden henüz çıkarmamasını” protesto olduğu belirtildi. Kuzey Kore, 26 Ağustosta, ABD’yi yapılan anlaşmayı ihlal etmekle suçlayarak, nükleer tesislerini devre dışı bırakmaya son vereceğini bildirmişti. Kuzey Kore’nin nükleer programıyla ilgili olarak, Güney Kore, ABD, Rusya, Çin ve Japonya’nın katıldığı altılı müzakerelerde varılan anlaşma Pyongyang yönetiminin nükleer tesisini imha etmesini ve nükleer programına dair belgeleri sunmasını öngörüyordu. Pyongyang yönetimi, nükleer faaliyetleriyle ilgili belgeleri altılı görüşmelere başkanlık eden Çin’e Haziran ayında teslim etmesinden sonra nükleer programının simgesi sayılan Yongbyon reaktörünün soğutma kulesini de imha etmişti.

/ WASHINGTON

04.09.2008


 

Berlin’de 7 kişiden biri yabancı

ALMANYA'NIN başşehri Berlin’de yaşayan her 7 kişiden birinin yabancı olduğu bildirildi.

Berlin-Brandenburg İstatistik Dairesi tarafından yapılan açıklamada, Berlin’deki yabancıların sayısının bu yılın ilk 6 ayında 6.877 kişi artarak 473.177’ye yükseldiği, bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 oranında artış anlamına geldiği belirtildi. Berlin nüfusunun yüzde 14,1’inde Alman pasaportu bulunmadığı, yabancılar arasında 112.549 kişiyle Türklerin ilk sırayı aldıkları ifade edildi. Berlin’de yaşayan her 4 yabancıdan birinin Türk olduğu, ancak Türklerin sayısının geçen yıla göre 2.186 azaldığı kaydedildi. Türkleri Polonya ve Sırbistan-Karadağ’dan gelen vatandaşların izlediği belirtilen açıklamada, sayıları en fazla artan yabancılar arasında da Romanya ve Bulgaristan vatandaşları gösterildi. Başkentte 195 ülkeden gelen insanın yaşadığı, yabancıların yaklaşık yüzde 75’inin Avrupa ülkelerinden, yüzde 15’inin Asya, yüzde 4’ünün Afrika ve yüzde 6’sının da Amerika kıtasından geldiği bildirildi.

/ BERLİN

04.09.2008


 

Çocuk odasındaki tekno istila durdurulmalı

AMERİKAN Kalp Derneği, odalarında teknolojik ürün bulunan çocukların, bunlara çok vakit ayırmaları ve iyi uyuyamamaları sebebiyle kalp hastalıkları riskinin arttığı uyarısında bulundu.

Alınan bilgilere göre, ailelerinden ve okuldaki arkadaşlarından gördükleri ya da sahip olduğunu anlattıkları dijital cihazları isteyen çocuklar, kısa sürede odalarını teknoloji mezarlığına çeviriyorlar ve söz konusu cihazlar dolayısıyla çocuklar sağlıklı uyuyamıyorlar. Amerikan Kalp Derneğinin hazırladığı raporda, 13-16 yaş arası çocukların günde 6,5 saatten az uyuması hâlinde, onları gelecekte yüksek tansiyon gibi sorunlar beklediğine dikkat çekildi. Minnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümündeki bazı araştırmacıların raporuna göre de odalarında televizyon bulunan çocuklar, bulunmayanlara göre daha çok abur cubur tüketiyor ve daha az fizik kültür aktivitesinde bulunuyor.

/ WASHINGTON

04.09.2008


 

Berlin’de Ramazan şenlikleri

ALMANYA’NIN başşehri Berlin’de, şiddetli yağışlar sebebiyle ilk gün açılış programı iptal edilen ‘’Ramazan Şenlikleri’’, dün akşam yapılan törenlerle başladı.

‘’O2 Arena’’ adlı yeni yapılan dev spor salonunun yanındaki arazide kurulan büyük ramazan çadırında verilen iftar yemeğinden sonra, bu alanda kurulan bir sahnede mehter takımı çaldı ve semazen gösterisi yapıldı. Türkiye’den gelen tanınmış tiyatro oyuncularının sahnelediği oyunu, kimi Alman vatandaşlar da ilgiyle izlediler. Şenlikler kapsamında kurulan kimi stantlarda da türlü eşyalar, şekerlemeler ve mısır satıldı. Öte yandan Almanya’nın Köln kenti Chorweiler ilçesinde Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından yaptırılan cami ve kültür merkezi, ibadet bölümleri, derslikleri ve diğer kültürel hizmet birimleriyle ibadete açıldı. Açılış töreninde bir konuşma yapan dernek başkanı Şinasi Akyürek, ‘’Üç yıllık zorlu ve engellerle dolu çalışmamız neticesinde cemaatimizin 30 yıldan bu yana beklediği camimizin açılışı gerçekleşiyor. Bugün onurluyuz, çünkü artık ibadetlerimizi rahat yapabilecek bir camimiz var. Bu cami birlikteliğin, barışın ve sevginin bir köprüsünü oluşturacaktır’’ dedi. Chorweiler Belediye Başkanı Jürgen Kirchner ve Hür Demokrat Parti Köln teşkilatı başkanı Ralf Sterck, caminin yapımından duydukları memnuniyeti dile getirerek, Chorweiler’de yaşayan insanlar için bu merkezin bir buluşma ve tanışma yeri olması temennisinde bulundu.

/ BERLİN

04.09.2008


 

İngiltere’de elektronik kitap devri

İNGİLTERE’DE elektronik kitap piyasaya çıktı. Normal kitap boyutunda olan 160 roman kapasiteli kitabın ağırlığının bir ciltli kitaptan daha hafif olduğu belirtiliyor.

Bazılarının geleneksel kitabın sonunu getirmesinden korktuğu e-kitabın şarjı, “Savaş ve Barış”ı 5 kez okuyacak kadar uzun süre kullanılabiliyor. Bilgisayarın aksine e-kitabın ekranı parlamıyor. E-kitap açıldığında, otomatik olarak okuduğunuz son sayfa önünüze geliyor. Yazılar da büyütülebiliyor. Penguin yayınevinden John Makinson, e-kitapların geleneksel kitaba ne derece alternatif olacağını bilmediklerini belirterek, 2010’a kadar e-kitapların kitap satışlarının yüzde 1’ini oluşturacağını tahmin ettiğini söyledi.

/ LONDRA

04.09.2008


 

Klimalı narko-tünel şaşırttı

ABD ile Meksika arasındaki sınıra 60 metre mesafede, bir evin altında uyuşturucu kaçakçılığı amacıyla inşa edilmekte olan, demir yolu ve klima ile donatılmış bir “narko-tünel” ortaya çıkarıldı.

Polisin devriyesi sırasında ortaya çıkarılan tünelle ilgili, evde bulunan 8 zanlı tutuklandı. Polisler, zanlıların uyuşturucu kaçakçılığı için inşa edilmekte olan tünelle bağlantılarını itiraf ettiklerini belirterek, tünelin 140 metre uzunluğunda ve 1,30 metre genişliğinde olduğunu kaydettiler. Zanlıların tünele ray döşedikleri, ayrıca ışıklandırdıkları ve bir klima sistemiyle mükemmel havalandırma sağladıkları belirtildi.

/ TİJUANA

04.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır