"Gerçekten" haber verir 04 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kıbrıs’ta çözüm zamanı geldi

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 11 Eylülde başlaması öngörülen kapsamlı Kıbrıs müzakerelerin prosedürünü belirlemek amacıyla Lefkoşa ara bölgede bir araya geldi. Her iki lider de ikametgaha gelişlerinde orada bulunan gazetecileri hem Türkçe hem de Rumca selamladı.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun’un resmi ikametgahında yapılan görüşmeye, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer de katıldı.

Görüşmeye saat 10.05’te Hristofyas, bir dakika sonra da Talat geldi. Liderleri Zerihoun karşıladı. Liderler, görüntü vermeden toplantıya geçti. Görüşmeye, Talat’ın BM ve AB ile Müzakerelerden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami ile Rum Başkanlık Komiseri Yorgos Yakovu da katıldı.

Kıbrıs Türk tarafı yoğun bir görüşme süreci talep ederken, Kıbrıs Rum tarafı zamana yayılmış bir görüşme sürecinden yana. Talat ve Hristofyas, 21 Martta başlayan yeni süreç kapsamında dün 5. kez bir araya gelmiş oldu. Görüşmeler Türkiye’nin AB üyeliğini de tehdit eden Kıbrıs sorununun çözümü için en büyük şans olarak nitelendiriliyor.

Seremoni şeklinde olan sembolik bir anlam taşıyan görüşmede iki lider tam kapsamlı görüşmelerde nasıl bir yol izleneceğini görüştü. Görüşmenin gerçekleşeceği yere ilk önce BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun geldi. Ardından ikametgaha Rum lider Hristofyas geldi. Rum lideri kapıda BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun karşıladı. Liderler gazetecilere poz verirken, Rum lider orada bulunan gazetecileri Türkçe ve Rumca selamladı. Rum liderden sadece 1 - 2 dakika sonra ise KKTC Cumhurbaşkanı Talat geldi. Kendisini yine Downer ve Zerihoun karşıladı. Talat da yine Rum lider gibi hem orada bulunan gazetecileri hem Türkçe hem de Rumca selamladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasındaki görüşmenin sona ermesinden BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ilk açıklamayı yaptı. Downer, görüşmenin samimi bir ortamda yapıldığını belirtti. Rum yönetimi lideri Hristofyas’a Talat ile görüşmesinde “bir sürprizle karşılaşıp karşılaşmadığı” soruldu. Rum lideri, bir sürprizle karşılaşmadığını belirtti. Hristofyas, Kıbrıs’ta “sınırların yıl sonuna kadar kaldırılıp kaldırılamayacağına” ilişkin bir soru üzerine, bu amaçla yola çıktıklarını, iki tarafın mümkün olan en kısa zamanda sonuca ulaşma arzusunda olduğunu ifade etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Talat, BM’nin iyi niyet misyonu çerçevesinde 4 yıllık bir sessizlikten sonra bir çalışma azmi ve kararlılığıyla müzakerelere başladıklarını belirtti. “Biz sıfırdan başlamıyoruz, dolayısıyla bu müzakerelerin çok uzun sürmeyeceğini umuyorum” diyen Talat, 1960 garanti ve ittifak anlaşmalarının devam etmesi gerektiğini vurguladı. Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ise AB’nin tam üyesi olduklarını belirterek, “çözümün AB çerçevesinde olması” gerektiğini söyledi. “Herkesin Kıbrıs’ın toprak bütünlüğüne saygı duyması gerekir” diyen Rum lideri, “artık bu sorunu çözme zamanının geldiğini” ifade etti. “Biz tek devlet üzerinden çözüm bulunmasını istiyoruz” diyen Hristofyas, BM ile tam bir işbirliği içinde olacaklarını sözlerine ekledi.

/ LEFKOŞA

04.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Eruygur ve Tolon’a TSK’dan tuhaf ziyaret

  28 ŞUBAT'I TSK DEĞİL, BÇG YAPTI

  Başörtülüyü çıkaran şirkete dâvâ

  Kıbrıs’ta çözüm zamanı geldi

  Adıyaman 5.1 ile sallandı

  Bingöl’de iki şehit daha

  Şehit evlerinde yas var

  Saldırı emri Feyman Hüseyin’den

  Sınıra çok sayıda askerî araç sevk edildi

  Gül: Bosna’da tüm etnik gruplara eşit mesafedeyiz

  “Ermenistan’a taviz vermeden gidilebilir”

  Çözüme yönelik doğru bir adım atıldı

  ABD: Tamamıyla destekliyoruz

  CHP’li eski bakandan başörtülülere tuhaf sözler

  Şehit yetimlerine yardım genelgesi

  Cumhurbaşkanı Gül, Bush'la telefonda görüştü

  Başbakan Erdoğan, bugün Suriye'ye gidecek

  Bakan Şahin’e “sayın” sorusu

  Hastaneden firar eden iki mahkûm yakalandı

  Ücretsiz kitaplar okullara dağıtılmaya başlandı

  Kızılay Ramazan’da da muhtaçların yanında

  Kamboçyalı Müslümanların ilk iftarları Türkiye’den gitti

  İftarda balık yemek lâzım

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır