"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Toptan uzlaşma için devrede

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa, Meclis İçtüzüğü, AB Uyum Mevzuatı ve bazı önemli kanunlarla ilgili 4 ayrı komisyon kurularak ortak çalışma yapılmasını önerdi. Toptan, bu amaçla TBMM’de grubu bulunan AKP, CHP, MHP ve DTP liderlerine mektup gönderdi.

Meclis Başkanı Toptan, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Anayasa, Meclis içtüzüğü, AB uyum mevzuatı ile siyasî partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetin finasmanı ve siyasî etik kanununun da içinde bulunduğu bazı önemli kanunlarla ilgili dört ayrı komisyon kurulmasını teklif etti. Toptan, Meclisin uzlaşmacı bir geleneğe sahip olduğunu belirterek, ‘’Öyle inanıyorum ki siyasî partilerimiz bir masa etrafında bu konu başlıkları altında konuşmaya ve tartışmaya başladıklarında pek çok konuda uzlaşma sağlanacaktır’’ dedi.

TBMM Başkanı Toptan, bunu TBMM olarak başarmak zorunda olduklarını bildirdi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Toptan, uzlaşma çerçevesinde, siyasî parti gruplarıyla görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, tatil dolayısıyla genel başkanların programları bulunduğunu söyledi. Toptan, ‘’Ancak böyle bir ihtiyaç doğarsa elbette... Zaten siyasî partilerle, sık sık, fırsat buldukça temasta bulunmayı kendime iş edindim. Bu nedenle gerek görülürse, ihtiyaç ortaya çıkarsa, liderlerle görüşme yaparım’’ diye konuştu.

Toptan, geçen dönem CHP’nin uzlaşma komisyonuna üye vermediğinin hatırlatılarak, ‘’CHP üye vermezse bu komisyonlar kurulur mu?’’ sorusuna, ‘’Olumsuz varsayımlar üzerinde durmak istemiyorum. Ortada, ‘Gelin şu konuyu tartışalım, şu anayasa değişiklikleri üzerinde uzlaşmaya çalışalım’ diye bir öneri yok’’ diye karşılık verdi. Kamuoyunda, sivil toplum örgütlerinde, bazı akademik çevreler ve siyasî partilerde, yeni anayasa yapımı, Siyasî Parti Kanunu ve TBMM İçtüzüğüyle ilgili tartışmalara işaret eden Toptan, bunların konuşulması, uzlaşma olup olmayacağının anlaşılması gerektiğini kaydetti.

‘’TBMM’NİN ORTAKLAŞA ÜRÜNÜ’’

Hiçbir partinin, daha işe başlamadan, önyargılı olarak, bu tekliflerine olumsuz yaklaşacağını zannetmediğini ifade eden Köksal Toptan, şöyle devam etti:

‘’Ortada bizim önerdiğimiz anayasa değişikliği metni yok. Ama bu ülkenin sorumluları, bu Parlamentonun yöneticileri, siyasî önderleri olarak, bir anayasa değişikliği yapmak lâzımsa, -lâzım değilse, komisyon (böyle bir anayasa değişikliğine ihtiyaç yok) der, buna da kimsenin itirazı olamaz- bana göre yapmak gerekiyor, bunun, TBMM’nin ve siyasî partilerimizin ortaklaşa bir ürünü olarak ortaya çıkmasında, ülkemiz açısından önemli yararlar görmekteyim.’’

TBMM Başkanı Toptan, komisyonların bir an önce çalışmasını istediklerini belirterek, 1 Ekime kadar partilerin isim bildirmeleri gerektiğini söyledi. Toptan, TBMM olarak 4 ayrı komisyonun en iyi ve verimli şekilde çalışması için üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı. Geçmişte, uzlaşma komisyonlarının oy birliğiyle çalıştığının hatırlatılması üzerine Toptan, gönderdiği uzlaşma çağrısı metninin, liderlerin eline yeni geçmiş olabileceğini belirtti. Toptan, bunların okunmadan, değerlendirilmeden bir olumsuzluğu düşünmediğini vurgulayarak, siyasî partilerin iyiniyetle ve olumlu yaklaşacaklarını umduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’Biz uzlaşmayı milletle sağladık, ne uzlaşması’’ dediğini belirten bir gazeteciye Toptan, TBMM olarak, toplum ve sivil toplum örgütlerinden gelen talepleri yerine getirmeye çalıştıkları karşılığını verdi. Toptan, çalışma alanlarının TBMM, bu işi yapacak olanların da siyasî partiler olduğunu vurgulayarak, herkesin, bu iyiniyetli girişimlerine olumlu katkı yapacağını umduğunu dile getirdi. Bir gazetecinin, Siyasî Partiler, Seçim, Siyasi Etik ve Siyasetin Finansmanı kanunlarının, son 20 yıldır tartışıldığını ancak siyasi partilerin bir türlü bu konulara el atmadığını belirterek, ‘’Bu konunun olabileceğine, son dönemde ortaya çıkan yolsuzluk tartışmaları açısından olumlu bir sonuç alınabileceğine inanıyor musunuz?’’ diye sorması üzerine Toptan, ‘’İnanmazsam, bu girişimde bulunmam’’ dedi. Özellikle Siyasetin Finansmanı ve Siyasî Etik kanunlarının, Türkiye siyasetinin bugün tartıştığı, tartışmak zorunda olduğu pek çok konunun çözümüne önemli katkılar yapacağını vurgulayan Toptan, şunları kaydetti: ‘’Bana göre, anayasa değişikliği kadar, Türkiye siyaseti açısından Siyasi Partiler, Seçim, Etik ve Siyasetin Finansmanı kanunları önem taşıyor. Onu başaracağımızı umuyorum.”

/ Ankara

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Toptan uzlaşma için devrede

  AYNI COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

  Başbuğ: Terörle mücadele halksız olmaz

  Hırka-i Şerif, duâlarla ziyarete açıldı

  Tarlada iftar

  Mülteci kampına Ramazan yardımı

  Fırın ve marketlere Ramazan denetimi

  Meslek liseleri hâlâ çözüm bekliyor

  Gündoğdu: Üniversiteler bu kafayla yönetilemez

  ÖSS’de ek yerleştirme başvuruları 8-13 Ekim’de

  Lise sonlara tek ders sınav hakkı

  İstanbul yeni eğitim yılına hazır

  12 Eylül’den Ergenekon’a darbeciler yargılansın

  Bardakoğlu: 3 bin din görevlisi açığımız var

  Yaşlı ve özürlülere evde maaş

  Şanlıurfa’da 4.3 şiddetinde deprem

  Yaşlılar yalnız değil

  İzmir suyunda arsenik oranı eksilmiyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır