"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AYNI COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

Ermeni toplumu ile hoşgörü ortamı sağlanması için akademik çalışmalar yürüten Prof. Dr. Metin Hülagü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Ermenistan ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlamasına zemin hazırlayacağına inandığını bildirdi. Hülagü, Osmanlı döneminde ‘Millet-i Sadıka’ sıfatı verilen Ermeniler ile Türkler arasında yüzyıllar boyu devam edegelen bir kardeşlik ve aynı coğrafyada yaşama gibi bir ortak paydanın bulunduğunu, bu sebeple iki toplum arasında düşmanlık ve anlaşmazlıkların uzun süre devam edemeyeceğini söyledi.

CumhurbaşkanI Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın davetlisi olarak bugün Erivan’a gidecek. Sarkisyan’ın, iki ülke milli takımları arasındaki Dünya Kupası eleme grup maçını birlikte izleme davetini kabul eden Gül, bugün öğleden sonra Ermenistan’a hareket edecek. Cumhurbaşkanı Gül’e bazı üst düzey bürokratların yanı sıra yerli ve yabancı gazetecilerin de eşlik etmesi bekleniyor. Gül, Erivan Havaalanı’ndan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gidecek ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ile bir araya gelecek. Görüşmenin ardından, Gül ve Sarkisyan, Ermenistan ile Türkiye A Milli futbol takımları arasındaki karşılaşmayı izleyecek. Gül, maçın ardından Türkiye’ye hareket edecek.

Cumhurbaşkanı Gül’ün, Sarkisyan’ın Türkiye-Ermenistan futbol maçını birlikte izleme davetini kabul etmesi, dünya kamuoyunun dikkatini ziyaretin Türkiye-Ermenistan ilişkilerine muhtemel etkilerine çevirdi. Ermeni toplumu ile hoşgörü ortamı sağlanması için akademik çalışmalar yürüten Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Hülagü ise Gül’ün Ermenistan ziyaretinin iki ülke arasında yeni bir dönemin başlamasına zemin hazırlayacağına inandığını bildirdi. Prof. Dr. Metin Hülagü, Osmanlı döneminde ‘Milleti Sadıka’ sıfatı verilen Ermeniler ile Türkler arasında yüzyıllar boyu devam edegelen bir kardeşlik ve aynı coğrafyada yaşama gibi bir ortak paydanın bulunduğunu, bu sebeple iki toplum arasında düşmanlık ve anlaşmazlıkların uzun süre devam edemeyeceğini söyledi. Prof. Dr. Hülagü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Erivan’da oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası grup elemesi futbol karşılaşmasını izlemek üzere Ermenistan’a gitmesinin tarihi bir olay olduğunu belirterek, şöyle devam etti. ‘’Her şeyden önce Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ün Ermenistan’a gitmesi tarihi bir olaydır. Bu ziyaret, iki ülke arasında yeşerecek ilişkilerin habercisidir. Türkiye’de Ermeni vatandaşlarımız yaşıyor. Ermenistan ile Türkiye arasında vatandaşlar bazında, yani tabanda bir problem yok. Problemi diaspora ve bazı büyük devletler çıkarıyor. Burada bir diyalog başlıyor. Zaten Avrupa Birliği yolunda komşularla iyi geçinmek gibi bir zorunluluğumuz var. Bakınız, İran Ermenistan ile sürekli anlaşmalar imzalıyor, ilişkilerini geliştiriyor. Siz ise hem Kafkas İttifakı fikrini ortaya atacaksınız, bu konuda lokomotif olacaksınız, hem de ‘komşumla ilişkiye girmem’ diyeceksiniz. Bu büyük bir çelişki olur.’’

ASAM Ermeni Araştırmaları Enstitüsü (ERAREN) Uzmanı Serdar Palabıyık, Cumhurbaşkanı Gül’ün Sarkisyan’ın davetini kabul etmesinin, Türkiye’nin bir iyi niyet jestine cevabı anlamına geldiğini ifade etti. Türkiye’nin, daveti reddetmiş olsaydı, uluslararası kamuoyu nezdinde yapıcı bir jeste karşılık vermeyen taraf durumuna düşeceğini ve imajının zedelenebileceğini ifade eden Palabıyık, böylece Türkiye’nin süreçte attığı adımların özde adımlar olmadığının düşünülebileceğini ifade etti. Palabıyık, Türkiye’nin verdiği olumlu cevabın Türkiye’nin Ermeni sorununun çözümünde yapıcı taraf olduğu izlenimini güçlendiren bir girişim olduğunu belirterek, bu bağlamda bu hareketin Türkiye’ye sempati kazandıracağını belirtti.

Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi Eşbaşkanı Kaan Soyak, Cumhurbaşkanı Gül’ün Sarkisyan’ın davetini kabul etmesinin çok olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, bu adımın yeni bir sürecin başlangıcı olabileceğini kaydetti. Ziyareti, uzun süren sessisliğin ardından gelen tarihi bir olay olarak değerlendiren Soyak, Gül ve Sarkisyan’ın Erivan’da konuşacakları herşeyin, üzerinde uzlaşacakları her konunun gelecek için çok önemli olduğunu ifade etti. Soyak, bu ziyaretin iki taraf için de önemli bir fısat olduğunu ve tarafların bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini belirtti.

/ Ankara

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Toptan uzlaşma için devrede

  AYNI COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

  Başbuğ: Terörle mücadele halksız olmaz

  Hırka-i Şerif, duâlarla ziyarete açıldı

  Tarlada iftar

  Mülteci kampına Ramazan yardımı

  Fırın ve marketlere Ramazan denetimi

  Meslek liseleri hâlâ çözüm bekliyor

  Gündoğdu: Üniversiteler bu kafayla yönetilemez

  ÖSS’de ek yerleştirme başvuruları 8-13 Ekim’de

  Lise sonlara tek ders sınav hakkı

  İstanbul yeni eğitim yılına hazır

  12 Eylül’den Ergenekon’a darbeciler yargılansın

  Bardakoğlu: 3 bin din görevlisi açığımız var

  Yaşlı ve özürlülere evde maaş

  Şanlıurfa’da 4.3 şiddetinde deprem

  Yaşlılar yalnız değil

  İzmir suyunda arsenik oranı eksilmiyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır