"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

İstanbul yeni eğitim yılına hazır

İSTANBUL Valisi Muammer Güler, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlayacağı 8 Eylülde, resmi ve özel okullarda toplam 85 bin öğretmenin, 2 bin 872 okulda 2 milyon 320 bin öğrenciye ders vereceğini bildirdi.

Güler, İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ve düzenlediği basın toplantısında, 8 Eylül pazartesi günü İstanbul’da da yeni eğitim-öğretim yılının başlayacağını hatırlatarak, bir hafta önce okul öncesi ve ilkokul birinci sınıfların eğitime başladığını hatılattı.

Bu yıl okul öncesine 54 bin 331, ilköğretim birinci sınıfa da 184 bin 885 öğrencinin kayıt olduğunu ifade eden Güler, İstanbul’da 481 bağımsız anaokulunda, 1605 ilköğretim okulunda, 312 resmi genel lisede ve 233 meslek lisesinde olmak üzere toplam 2 bin 872 okulda, 2 milyon 320 bin öğrencinin eğitim-öğretime başlayacağını kaydetti.

Muammer Güler, sözlerine şöyle devam etti:

‘’Bu son derece önemli bir zenginliğimizdir, gücümüzdür, potansiyelimizdir. Çocuklarımızı en iyi şekilde eğiterek milli eğitimin temel amaçları doğrultusunda geleceğe hazırlamak, Türkiye Cumhuriyeti’ni çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmaları için geliştirmek, eğitmek en önemli görevlerimiz arasındadır. Öğretmenlerimizin de bu çaba içinde olduğunu biliyoruz. Devletin, hükümetin, yerel yönetimlerin çabası da bu yöndedir. Devlet, öğrencilerin en iyi şekilde eğitim görmeleri için de çok büyük imkanlar sarf ediyor. İstanbul İl Özel İdaresi’nin birinci öncelikli yatırımı eğitimden yana olmuştur. Çocuklarımızı Cumhuriyet’in temel nitelikleri doğrultusunda, Cumhuriyet’i güçlendirecek, milli, ahlaki, kültürel ve evrensel değerlere bağlı olarak yetiştirecek eğitim-öğretimi hedef olarak belirledik.’’

MESLEK LİSESİNE İLGİ ARTTI

Vali Güler, bu yıl genel lise için ayrılan 58 bin kontenjana karşılık 37 bin 528, meslek liselerinde ise 41 bin 262 kontenjana karşılık 75 bin 979 başvuru olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi: ‘’Bu çok önemli. Yapılan başvurular itibariyle meslek liseleri ile genel liseler arasındaki oran ilk kez bu seviyeye gelmiştir. Yani 100 öğrenciden 33’u genel liseye, 67’si meslek liselerine başvurmuştur. Meslek liselerinin kontenjanının iki katı kadar müracaat olmuştur. Bu oranlar meslek liseleri açısından sevindiricidir. Kayıt sisteminde bir değişiklik yaparak meslek lisesi ve çok programlı liselere başvurup da kayıt yaptıramayanların mutlaka bulundukları ilçelerde meslek liselerine kayıtlarını yaptırmaları için kayıt sürelerini 14 Eylüle kadar uzattık. Bu arada bütün meslek liselerine ikili öğretime geçmek suretiyle kontenjanlarının artırılmasını ve yeni kayıtların tamamının karşılanmasını sağlamış olduk. Mesleki eğitimdeki hedef yüzde 75. Yeni okullar yaparken de genel liseden çok mesleki liselerinin yapımına büyük öncelik veriyoruz.’’

Güler, İstanbul’da özel eğitime ihtiyaç duyan yaklaşık 21 bin çocuk ile 12 bin 300 engelli çocuğun da hem özel eğitim hem de kaynaştırma eğitimi alacağını söyledi. Şube başına düşen öğrenci sayısının okul öncesinde 20’ye, resmi ilköğretim okullarında 41’e, genel liselerde 36’ya, meslek liselerinde 35’e kadar indirildiğini belirten Güler, ‘’Hedef bunların daha da aşağıya çekilmesidir. Bunun için de yeni okulların inşa edilmesi gerekiyor’’ dedi.

Güler, derslik başına düşen öğrenci sayısında özel ile resmi okullar arasında büyük bir fark olduğunu ifade ederek, özel okullarda derslik başına düşen öğrenci sayısının okul öncesinde 12, ilköğretimde 13 ve orta öğretimde 14 olduğunu, bunun da özel okullarda büyük bir kapasite fazlalığı anlamına geldiğini bildirdi.

Vali Güler, bu yıl resmi ve özel okullarda ise toplam 85 bin öğretmenin yeni eğitim-öğretim yılında görev yapacağını kaydetti.

YIKILMA TEHLİKESİ OLAN OKUL YOK

İstanbul’da 2002 yılı sonunda 40 bin 500 derslik olduğunu, 2003 yılında başlatılan eğitim atağı ile 861 okul ve 19 bin 500 derslik hedefi koyduklarını anlatan Güler, bunun 444 okul ve 10 bin 500 dersliğinin yapıldığını, 9 bin derslikli 417 okulun yapımının devam ettiğini söyledi. Güler, 1999 depreminden sonra bütün okulların depremsellik etütlerinin yapıldığını, bunların 176’sının yeniden inşa edildiğini, 331 okulda güçlendirme yapıldığını belirtti. 170 okulun güçlendirme çalışmalarının da devam ettiğini anlatan Güler, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’İstanbul’da depremsellik açısından yıkılma tehlikesi olan tek bir okul yoktur. İstanbul’da güçlendirilmesi gereken hiçbir okul bırakılmamıştır. Velilere okulların sağlam olabilecekleri kadar sağlam olduğunu, diğerlerinden daha sağlam olduğunu söyleyebiliriz. İstanbul’daki okullar evlerden daha sağlamdır. Bundan sonra yıkayacağımız hiçbir okul, deprem riski taşıdığı için yıkılan okul olmayacaktır. Arsası müsait olan, okul binası eski ve derslik sayısı az olan okulları hiç güçlendirme yapmaya gerek kalmadan yıkıp yerine yenisini yapacağız.. Daha fazla derslik sayısı elde etmek için. Artık okulda en önemli sorun, okuldan ziyade arsa teminidir. İstanbul’da arsa okullardan daha kıymetli hale gelmiştir. Bu nedenle arsaları büyük olan okulları yıkıp yeniden yapacağız.’’

/ İstanbul

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Toptan uzlaşma için devrede

  AYNI COĞRAFYADA YAŞIYORUZ

  Başbuğ: Terörle mücadele halksız olmaz

  Hırka-i Şerif, duâlarla ziyarete açıldı

  Tarlada iftar

  Mülteci kampına Ramazan yardımı

  Fırın ve marketlere Ramazan denetimi

  Meslek liseleri hâlâ çözüm bekliyor

  Gündoğdu: Üniversiteler bu kafayla yönetilemez

  ÖSS’de ek yerleştirme başvuruları 8-13 Ekim’de

  Lise sonlara tek ders sınav hakkı

  İstanbul yeni eğitim yılına hazır

  12 Eylül’den Ergenekon’a darbeciler yargılansın

  Bardakoğlu: 3 bin din görevlisi açığımız var

  Yaşlı ve özürlülere evde maaş

  Şanlıurfa’da 4.3 şiddetinde deprem

  Yaşlılar yalnız değil

  İzmir suyunda arsenik oranı eksilmiyor

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır