"Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

Küçük yaşlarda namaz

Namaz dinimizin en temel ibadetlerinden birisidir. Hatta birincisidir. Peygamber Efendimiz (asm) “Namaz dinin direğidir” buyurmuşlardır. Bu direk ne kadar sağlam olursa, insan da dininde o kadar sebatkâr olur.

Namaz sevgisi, çocukların kalplerine küçük yaşlarda yerleşir. Âdeta bir çekirdek gibi çocukların kalbinde filizlenmeye başlar. Uygun şartları bulduğu zaman da, hemen neşv-ü nema bulur, cennet meyveleri veren bir ağaç haline gelir.

Çocuklar, bir çok konuda olduğu gibi namaz konusunda da büyüklerini taklit ederler. Taklitle başlayan namaz, daha sonra tahkikî hale gelir ve kalıcı olur. Yalnız, çocuğun taklitle de olsa namaza başlayabilmesi için, yaşadığı aile içinde taklit edebileceği büyüklerinin olması gerekir. Belki bu da yetmez, zaman zaman çocuğa küçük ödüller verilerek namaza teşvik edilmesi de icap eder.

Namaz da oruç gibi, küçük yaştaki çocuklara farz değildir fakat, küçükken başlayan namaz alışkanlığı çocuk büyüdüğü zaman da genellikle devam eder. Onun için küçük çocukların namaza başlaması çok önemlidir. İnsanlar Ramazan ayında namazlarını kılmak hususunda daha büyük bir hassasiyet ve gayret gösterirler Ramazan ayı, diğer ibadetlerde olduğu gibi namaz için de çok münbit ve bereketli bir aydır. Çocuklar da bu bereketten nasiplerini alırlar.

Çocukların namazları da, diğer hal ve hareketleri gibi şirin ve sevimlidir. Taklidî olduğu için genellikle yanlarında durdukları büyüklerini göz ucu ile takip ederek onların yaptıklarını yapmaya çalışırlar. Bazen de duvardaki bir yazıya ve resme gözleri ilişir, dalıp giderler. Babalarının veya dedelerinin secdeye kapandığını görünce, ona yetişmek için rükûya varmadan paldır kültür secdeye kapanırlar. Onların bu sevimli hareketleri tebessümle karşılanır.

Çocukların camiye ve cemaate alıştırılması için zaman zaman ellerinden tutup camiler gezdirilmeli, namazın güzelliği ve fazileti onların anlayacakları dilden anlatılmalıdır.

ABDİL YILDIRIM

06.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Başlıklar

  RAMAZAN TAKVİMİ

  GÜNÜN DUÂSI

  Küçük yaşlarda namaz

  Orucu bozmayan davranışlar nelerdir?

  Hz. Peygamber’le (asm) olmak

  Resûlullah’ın (asm) sahabelerine duâsı

  Ramazan-ı Şerifi memnun etmek

  Fakr

  Âlimlerin dilinden İmâm-ı A’zam (1)

  Ramazanda sabır

  YASEMİN’İN İFTAR TENCERESİ

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır