"Gerçekten" haber verir 08 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Balkanlardaki Osmanlı mirasına restorasyon

Bulgaristan’ın Plovdiv şehrindeki Murat Hüdavendigâr Camii’nin restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, anlamlı ve tarihî bir güne şahitlik ettiklerini dile getirerek, Bulgaristan’da kültür abidesi ilân edilen Murat Hüdavendigâr Camii’nin açılışı için Filibe’de bulunduklarını söyledi.

Şehirlerin, medeniyetlerin yeşerdiği yerler olduğunu kaydeden Topbaş, medeniyetlerin o şehirlerde geliştiğine ve özel bir takım izler bıraktığına işaret etti. ‘’Bir şehrin değeri, geçmişten taşıdığı güzellikleri yansıtabildiği ölçekte ölçülür’’ diyen Topbaş, Filibe’nin önemli eserlerinden Murat Hüdavendigâr Camiinin, hem kültürel miras, hem de mabet olduğunu belirtti.

Kadir Topbaş, caminin, bölgede yaşayan Müslüman nüfus için önemine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Şehir yöneticileri olarak kentlerdeki bu değerleri ve eserleri ayağa kaldırmak, yenilemek ve geleceğe taşımak adına önemli mesailer harcıyoruz. İstanbul, 2010 Avrupa Kültür Başkenti. Biz de geçmişten, 3 büyük imparatorluktan günümüze kadar kalan eserleri ihya ederek, İstanbul’un zenginliklerini geliştirmeye çalışıyoruz.’’

MURAT HÜDAVENDİGÂR CAMİİ

Balkanlar’daki en önemli ve en büyük Osmanlı camilerinden biri olan eser, içerisinde han, hamam ve bedestenin bulunduğu bir külliye olarak Osmanlı Padişahı 1. Murat Hüdavendigâr zamanında inşa edildi.

Muradiye, Hüdavendigâr, Cuma ve Ulu isimleriyle de anılan caminin kuzey cephesindeki kitabesinde, 1. Abdülhamid zamanında 1785’te genel bir onarımdan geçirildiği belirtiliyor.

Türk ve erken Osmanlı dönemi mimarisinde çok üniteli ve çok kubbeli camiler arasında yer alan yapı, ilgisizlik sebebiyle harap hale geldi. 2006’da konusunda uzman bir heyet tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları, aslına uygun olarak ve muhtemel bir depreme karşı güçlendirilerek tamamlandı. Restorasyon çalışmaları yaklaşık 2 yıl sürdü.

/ Filibe/ İstanbul

08.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Kitaplar okuyucularını bekliyor

  Balkanlardaki Osmanlı mirasına restorasyon

  Türküler, çocuklarımıza yazdığımız mektuplardır

  Mevlânâ’ya ziyaretçi akını

  Karagöz için yol haritası

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır