"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Gürcistan-Rusya dâvâsı Adalet Divanı’nda

GÜRCİSTAN'IN Abhazya ve Güney Osetya’da “etnik temizlik” yapmakla suçladığı Rusya aleyhinde Uluslararası Lahey Adalet Divanına sunduğu başvuru, bugün görüşülmeye başladı.

Mahkeme başkanı Rosalyn Higgins, “Dâvâ başlamıştır” dedi. Mahkeme, Gürcistan’ın talebini ve Rusya’nın itirazını Çarşambaya kadar dinleyecek ve Tiflis hükümetinin, sivillerin korunması için acilen alınmasını istediği tedbirlerle ilgili kararını birkaç hafta içinde verecek. Gürcistan; Rus güçlerini, 1990 başlarından geçen ayki savaşa kadar, insanları evinden barkından uzaklaştırma, kasabalara ve köylere saldırmakla suçluyor. Gürcistan, bu süreçte binlerce sivilin öldüğünü ve 300 bin kişinin mülteci durumuna düştüğünü iddia ediyor. Rusya da, Gürcistan’ın geçen ay Güney Osetya’ya saldırısında insanlığa karşı suç işlediğini öne sürüyor. Rus güçleri, Gürcü topraklarında varlığını sürdürüyor. 15 hakimden oluşan Lahey Mahkemesi heyetinin, Rusya’yı “Her Türlü Irk Ayrımcılığının Önlenmesi Sözleşmesi”ni ihlâl etmekle suçlayan Gürcistan’ın açtığı dâvâda esasa ilişkin sonuca varmasının ise, birkaç ay veya birkaç yıl alabileceği belirtiliyor. BM bünyesindeki en yüksek yargı mercii olan divan, devletler arasındaki sorunları hükme bağlıyor. Divanın bağlayıcı olan kararları temyiz edilemiyor.

/ LAHEY

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Afganistan’da sivil katliamı üçe katlandı

  Gürcistan-Rusya dâvâsı Adalet Divanı’nda

  Olmert, yargı süreciyle karşı karşıya

  ABD, Pakistan’da sivilleri ve medreseyi vurdu

  Mısır’da ölü sayısı, 38’e yükseldi

  Abhazya, BDT’ye girmek istiyor

  McCain, Obama’yı solladı

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır