"Gerçekten" haber verir 09 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Enerji zamları imalatçının belini büktü

YILDIRIM sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) Genel Sekreteri Faruk Bayezıt, ‘’Son enerji zamlarından sonra sanayicinin ve imalatçının beli bükülmüş vaziyette’’ dedi. Bayezıt, yaptığı yazılı açıklamada, elektriğe gelen son yüzde 34’lük zammın yansımasının nihai tüketiciye yüzde 15 civarında olacağını belirterek, hükümetin seçimlerden bu yana elektriğe yaptığı zam oranının 62 seviyelerine geldiğini kaydetti.

İmalat sektörünün işçilik maliyetlerinden sonraki en büyük giderinin enerji olduğuna dikkati çeken Bayezit, şöyle dedi: ‘’Son enerji zamlarından sonra sanayicinin ve imalatçının beli bükülmüş vaziyettedir. Elbette yapılan bu zamlar imalatçıdan sonra tüketiciye yansıyacak. Galiba tünelin sonuna geliyoruz. Dolardaki yükseliş sürecektir. Dolar ve avro paritesi azalacaktır. Vakit çok geç olmadan reel ve ciddi tedbirler alınmalı.’’

Bayezıt, hükümetin acil olarak enerji yatırımları konusunda hızlı ve etkili bir çalışma içine girmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: ‘’Çok değil bir yıl öncesine kadar gazetelerde ilan verircesine ‘Bitti’ diye lanse edilen Çınarcık ve Boğazköy barajları bir an önce tamamlanmalıdır. Enerjide dışa bağımlı üretim modelleri yerine nükleer santraller, rüzgar santralleri gibi yatırımların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Buna yatırım yapacak özel sektöre de teşvik anlamında ciddi destekler verilmelidir. Bu teşvikler yapılırken de bölgesel değil sektörel olarak yapılmalıdır. Aksi taktirde bölgesel teşvik nakliye teşviğine dönüşmektedir.

Elektrikte ucuzlama da olabilecek

ENERJİ ve Tabiî Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘’Piyasa şartlarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde, elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da olabilecek’’ dedi. MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış’ın soru önergesine yazılı cevap veren Güler, 1 Temmuz 2008’den itibaren maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçildiğini hatırlatarak, bu fiyatlandırma sistemine geçiş amacıyla elektrik ve doğalgazın maliyetleri baz alınarak, satış fiyatlarında bir düzenleme yapıldığını belirtti. Maliyet bazlı fiyatlandırma sistemine geçiş sürecinde yapılan düzenlemenin, elektriğe çifte zam anlamına gelmediğini ifade eden Güler, ‘’Elektriğin satış fiyatının, maliyeti baz alınarak belirlenmesi ve 1 Temmuz’dan itibaren de güncel maliyetler baz alınarak satış fiyatının oluşturulmasını esas almaktadır. Bu uygulama, elektriğe otomatik zam yapılacağı anlamına gelmeyip, piyasa şartlarının maliyetleri azaltacak şekilde gelişmesi halinde elektrik fiyatlarında bir ucuzlama da söz konusu olabilecektir’’ dedi.

/ ANKARA

09.09.2008


 

Azeri Socar Tekfen’e ortak oldu

TEKFEN Holding, Tekfen İnşaat’ın yüzde 50’sini 520 milyon dolara Socar’a satacak. Tekfen Holding, iştiraki Tekfen İnşaat’ın yüzde 50 hissesinin 520 milyon dolara kontrolü Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’da kalmak üzere Socar tarafından kurulacak yeni bir şirkete satışı konusunda ön mutabakata varıldığını açıkladı.

Tekfen Holding tarafından İMKB’ye yapılan açıklamada, Tekfen İnşaat’ın yönetiminin her zaman Tekfen Holding kontrolünde olması, Tekfen İnşaat’ın yönetim kurulunun 10 üyeden oluşması ve bunun 6’sının Tekfen tarafından temsil olunması, Socar’ın, Azerbaycan, Türkiye ve diğer ülkelerde yapacağı müteahhitlik hizmetlerinin münhasıran Tekfen İnşaat ile gerçekleştirilmesi ve bu hizmetlerin maliyet artı en az yüzde 15 kâr ile yapılması hususunda mutabakat sağlandığı belirtildi.

/ İSTANBUL

09.09.2008


 

Çeltikte, 1.20 YTL fiyat beklentisi

EDİRNE Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, ‘’Açıklanacak çeltik alım fiyatları çiftçiyi memnun etmeli’’ dedi.

Yorulmaz, üç gün önce Ankara’ya giderek çeltikte üreticilerin beklentilerini masaya yatırdıklarını söyledi. Sezonda buğday ve ayçiçeği üreticilerinin umduğunu bulamadığını ifade eden Yorulmaz, temennilerinin çeltik üreticilerinin de aynı sıkıntıları yaşamamaları olduğunu belirtti. Yorulmaz, şunları söyledi: ‘’Türkiye’den oluşturulan bir heyetle beraber Ankara’da çeltik üreticilerinin problemlerini görüştük. Görüşmelerimiz çok olumlu geçti. İlgili bakanlıklar ve TMO yetkileriyle görüştük. TMO bu yıl çeltik alımı yapacak. Çeltikte beklentimiz en düşük alım fiyatının 1,20 YTL/Kg olmasıdır. Eğer bunun altında bir fiyat verilirse çeltik üreticisi zarar eder.’’ Merkezi Edirne’nin İpsala ilçesinde bulunan Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan da çeltik fiyatlarının bir hafta içinde açıklanmasının beklendiğini ve TMO’ya çeltikte kademeli fiyat teklifinde bulunduklarını söyledi.

/ EDİRNE

09.09.2008


 

Katılım Bankalarının kârı, yüzde 25 arttı

KATILIM bankalarının bu yılın ilk yarısında net kârlarındaki artış, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25 oldu.

Türkiye Katılım Bankaları Birliğinden (TKBB) yapılan yazılı açıklamada, 2007 sonuna göre, katılım bankalarının bu yılın ilk yarısında topladığı fonların yüzde 17 artarak 17,5 milyar YTL’ye yükseldiği belirtildi. Toplanan fonlar içindeki YTL fonların payının yüzde 51, yabancı para fonların payının ise yüzde 49 olduğu kaydedilen açıklamada, söz konusu dönem içinde YTL’de yüzde 13, yabancı para fonlarda ise yüzde 23’lük artış meydana geldiği bildirildi. Açıklamada, kullandırılan fonların yüzde 18 artarak 18,1 milyar YTL’ye yükseldiği kaydedildi. Toplam aktiflerin yüzde 20 artış göstererek 23,2 milyar YTL’ye, özvarlıkların ise yüzde 31 artışla 3,1 milyar YTL’ye çıktığı belirtilen açıklamada, katılım bankalarının net kârlarındaki toplam artışın da, geçen yılın ilk yarısına göre yüzde 25 olduğu bildirildi. Katılım bankalarının şube sayısının yüzde 12 arttığı, personel sayısının da yine yüzde 12 artış ile 10 bin 321 seviyesine yükseldiği kaydedildi.

/ İSTANBUL

09.09.2008


 

MÜSİAD genç ‘dahi’leri arıyor

MÜSTAKİL Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), tarafından bilgi teknolojileri (BT) sektörünü teşvik etmek üzere düzenlenen Bilgi Teknolojileri Proje Yarışması’nın (Biltronik) ikincisine başvurular başladı.

“Biltronik 2008” - Proje Yarışması’na üniversitelere devam eden lisans veya lisansüstü öğrenciler ile yeni mezun olmuş olan üniversite öğrencileri başvuruda bulunabilecekler. MÜSİAD’ın Ticari ve endüstriyel fayda sağlayabilecek projelerin Türk ekonomisine kazandırılmasını sağlamak amacıyla ilkinin geçtiğimiz yıl düzenlediği Biltronik 2008’e başvuruların başladığı bildirildi. MÜSİAD, Türkiye’nin bilgi teknolojilerinde önemli bir noktaya gelmesini hedefleyen BİLTRONİK projesi ile dereceye giren üniversite öğrencilerine mali desteğin ötesinde fırsatlar sunuyor. Dereceye girenlere KOSGEB tarafından “Yeni Girişimci İş Kurma Desteği” verilecek. Ayrıca işadamları ve sanayiciler tarafından projelerin hayata geçirilme şansı ortaya çıkacak. Toplam 50 bin YTL’lik parasal ödül ve dizüstü bilgisayarlar dağıtılacağı yarışma için son başvuru tarihi 28 Kasım 2008 Cuma olarak belirlendi. Yarışma ile ilgili tüm bilgiler ve katılım şartları “Biltronik - BT Proje Yarışması”nın resmi sitesi http://www.biltronik.org adresinden temin edilebiliyor.

YENİ ASYA / İSTANBUL

09.09.2008


 

Devletten ihracatçıya 8 destek

İHRACATIN ve firmaların rekabet güçlerinin arttırılması için uygulanan devlet yardımları kapsamında, aralarında marka ve Turquality, Ar-Ge, ofis mağaza, fuar ve istihdam desteğinin yer aldığı 8 adet program yer alıyor.

Yardımlar, prensip olarak, başarılı ülke uygulamalarına paralel şekilde ve ‘’bir faaliyetin yapılması’’ şartına bağlı olarak veriliyor. Firmalar, ‘’yurt dışı pazarlara açılım sağlanması, pazarlama ve dağıtım ağlarının oluşturulması, Ar-Ge, altyapılarının oluşturulması veya güçlendirilmesi, markalaşma yönündeki çalışmaların özendirilmesi’’ gibi unsurlar yönüyle destekleniyor. Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar da konu ile ilgili devlet yardımları programlarının şirketlerin faaliyetlerini daha da kolaylaştıracak şekilde etkinleştirilmesi ve ihtiyaç duyulan yeni mekanizmaların eklenmesi suretiyle çeşitlendirilmesi çalışmalarına, önümüzdeki dönemde de devam edileceğini bildirdi.

09.09.2008


 

Telekomda 50 bin kişiye iş imkânı

Telekomünikasyon alanında faaliyet gösteren Millenicom Türkiye’yi çatısı altında bulunduran European Telecommunication Holding Üst Yöneticisi (CEO) Şevki Kuyulu, ileri teknolojilere yapılacak yatırımlarla birlikte telekom sektörünün önümüzdeki üç yılda 50 bin kişiye iş imkânı oluşturmasını beklediklerini bildirdi.

Kuyulu, yasal düzenlemelerden yetişmiş iş gücü ihtiyacına kadar pek çok önemli konuda telekomünikasyon firmalarının ihtiyaçlarının bulunduğunu ve sektörde şu anda bir çok sorun yaşandığını belirtti. Tam anlamıyla bir teknoloji devriminin gerçekleştiği, elektronik şebekelerin hızla yayıldığı ve devletlerin sektörden çekildiği günümüzde, mobil telefon sanayinin de olağanüstü ivmelendirmesiyle sektörde ciddî bir insan kaynağı açığı olduğunun altını çizen Kuyulu, şunları kaydetti: “Telekom sektörü, yüksek teknolojiyle en yakından ilişkili, teknoloji devrimlerinin en sert şekilde hissedildiği sektör olma konumunu koruyor. Sektör çalışanlarının aygıtsal bazda ve yazılım açısından en son gelişmeleri sürekli olarak takip etmesi gerekiyor. Bu da yetişmiş iş gücü sorununu beraberinde getiriyor. Aslında bu sorun sadece bizim sektörümüzün değil ülkemizin de en büyük sorunlarının başında geliyor. Bilhassa nitelikli telekom teknisyenleri ile programcılar ve mühendisler kolayca iş bulabiliyor. Önümüzdeki günlerde üçüncü nesil (3G), Wi-Max, IPTV, numara taşınabilirliği, bilgisayar-telefon entegrasyonu, ses-veri-görüntü bütünleşmesi (Triplay) gibi ileri teknolojilere yapılacak yatırımlarla birlikte telekom sektörünün önümüzdeki üç yılda 50 bin kişiye iş imkânı oluşturmasını bekliyoruz.”

/ İSTANBUL

09.09.2008


 

Borsalarda ‘el koyma’ bayramı

ABD’DE iki mortgage devine el konması son günlerde tansiyonun yükseldiği piyasaları rahatlattı. Avrupa borsalarındaki artışı izleyen İMKB ilk seansta 40 bini aştı.

ABD hükümetinin konut piyasasına destek sağlamak ve dünya finans piyasalarındaki çalkantının önüne geçmek için mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac’e el koyması son günlerde tansiyonun yükseldiği piyasalara adeta ilaç gibi geldi. ABD’den gelen haberle Asya borsaları yüzde 4’ü aşan yükselişlar yaşadı. Tokyo Borsası yüzde 3.4, Hong Kong Borsası yüzde 4.08 yükseldi. Avrupa borsalarında da yüzde 3’ü aşkın artışlar görüldü. Paris’te gelişmeleri değerlendiren bir strateji uzmanı, “Bankaların çok işine yarayacak. Mortgage faizleri düşebilir ve bu da piyasaya istikrar kazandırabilir... Bir günlük keskin bir yükseliş olacaktır. Ancak bu geçen haftaki kayıpların geri alınması olacak. Bu son gelişmeler hâlâ düşüş yönlü olan trendin kesildiği anlamına gelmiyor” şeklinde yorumladı. Yurtdışı piyasaları izleyen İMKB de 40 bin puanın üzerine çıkarken olumlu havanın etkisiyle dolar da düştü.

09.09.2008


 

Sanayi üretimi Temmuz’da yüzde 3,4 arttı

TÜRKİYE'NİN sanayi üretimi, Temmuz ayında, 2007 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 3,4 oranında arttı. Sanayi üretimindeki artış, 2007 yılının Temmuz ayında yüzde 4,5 olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2008 Temmuz ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, 7 aylık ortalamalara göre toplam sanayi üretimi yüzde 4,7, madencilik yüzde 9, imalat sanayi yüzde 4,2, elektrik, gaz ve su yüzde 7,2 arttı. Geçen yılın aynı döneminde toplam sanayi üretimi yüzde 5,8, madencilik yüzde 9,6, imalat sanayi yüzde 5,2, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 9,9 yükselmişti. İmalat sanayi alt sektörleri itibarıyla değerlendirildiğinde ise Temmuz’da, geçen yılın aynı ayına göre en fazla üretim artışı, yüzde 58,1 ile ‘’diğer ulaşım araçları imalatında’’ görüldü.

/ ANKARA

09.09.2008


 

Demir-çelik sektörü büyüteç altında

MALİYE Bakanlığı, demir-çelik ürünlerinde son dönemde meydana gelen yüksek fiyat artışları üzerine, sektörde kapsamlı bir vergi incelemesi ve fiili envanter çalışması başlattı.

Hesap Uzmanları, sektörün en büyük 6 firmasını, Gelirler Kontrolörleri de diğer 12 büyük firma nezdinde inceleme için harekete geçti. Denetim elemanları, firmaların büyük bölümünde hemen incelemelere geçerken, geri kalan firmalardaki denetimin de önümüzdeki günlerde başlayacağı belirtildi. Maliye Bakanlığı denetim elemanları, demir-çelik sektörüne yönelik incelemeler sırasında öncelikle sektörde son dönemde kaydedilen yüksek fiyat artışlarının kayıtlara ve vergi matrahlarına yansıtılıp, yansıtılmadığına bakacak. Aynı şekilde vergilerin doğru ve düzenli ödenip ödenmediği de araştırılacak. Gereken durumlarda da fiili envanter çalışması yapılacak. Söz konusu denetim kapsamında demir çelik üreticilerinden mal alan ve ürün dağıtımını üstlenen büyük firmaların kayıtlarına da bakılacak. Banka bilgilerinin de devreye sokulacağı bu çalışma sırasında kayıt dışı işlemler ortaya çıkarılacak ve bu yolla gerçekleştirilen vergi kaybına ulaşılmaya çalışılacak. Mevcut bilgi ve belgelerden toptan satışlardan perakendeye kadarki süreçteki kayıp ve kaçak da belirlenmeye çalışılacak. Bu arada Maliye Bakanlığı, kayıt dışı ekonomi ile vergi kayıp ve kaçağı ile mücadele çerçevesinde sektör denetimlerini önümüzdeki dönemde daha da yaygınlaştırarak sürdürecek.

/ ANKARA

09.09.2008


 

BP’den tasarruf sağlayan yenileme

BP Türkiye, su ve enerji tasarrufu potansiyelinin ekonomiye kazandırılması ve küresel ısınma ile mücadeleye katkıda bulunmak amacıyla “İstasyon Yenileme Projesi”ni hayata geçirdi.

BP Türkiye’den yapılan yazılı açıklamada, söz konusu proje kapsamında bugüne kadar 300 istasyonun aydınlatma sistemlerinin enerji tasarruflu ünitelerle yenilendiği, 185’inin tuvaletlerinin su tasarrufu sağlayan sistemlerle yeniden tesis edildiği belirtildi. Açıklamada, proje için şu ana kadar 15 milyon dolar harcama yapan BP Türkiye’nin, yılda yaklaşık 30 bin ton su tasarrufu ve daha az enerji tüketimi elde etmeyi hedeflediği kaydedildi.

/ İSTANBUL

09.09.2008


 

Zamda OECD birincisiyiz

BUGSİAD Başkanı Denizhan Sezgin, ‘’Yapılacak zamla ülkemiz elektrik fiyatında OECD birincisi olacaktır’’ dedi.

09.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır