"Gerçekten" haber verir 12 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Onlar hâlâ tarlada çalışıyor

GÜNEYDOĞU-Anadolu Bölgesi’ndeki yaşadıkları illerden yaz başında aileleriyle birlikte ayrılan çocuklar, önce Hatay, daha sonra Adana ve Isparta’da tarlalarda çalışan çocuklar, yaklaşık bir ay önce de Ankara’nın Polatlı ilçesine geldi.

Soğan tarlalarına yakın bölgede çadırlarda aileleriyle birlikte yaşayan çocuklar, günlerinin önemli bölümünü kavurucu sıcak altında büyüklerine yardım ederek geçiriyor. Aileler, özellikle içme suyu sıkıntısı yaşadıklarını ifade ederek, bu sebeple çocuklarının sık sık hastalandığını belirttiler. Kavurucu sıcak altında ailelerine yardım etmeye çalışan veya çadır aralarında oynayan birçoğu eğitim yaşına gelmiş çocuklar, okulların açılmasını ise buruk karşıladı. Minik çocuklar, ancak memleketlerine döndüklerinde okula gidebileceklerini ifade ettiler. Her yıl aynı dönemlerde ailelerinin tarlalarda çalışmak için yollara düştüğünü anlatan çocuklar, bu duruma alıştıklarını söylediler.

Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinden gelen 17 yaşındaki Ayşegül Karagöz, bugüne kadar hiç okula gitmediğini vurgulayarak, en azından kardeşlerinin okula gönderilmesini istedi. Babası Mehmet Karagöz’ün gözlerinin görmediğini, annesi Nesibe Karagöz’ün ise hasta olduğunu anlatan Ayşegül Karagöz, 4 kardeşiyle birlikte tarla tarla dolaşarak, günde 20 YTL yevmiye için çalıştıklarını söyledi. Kardeşleri Ömer (12) ve Kadir’in (10) bir süre önce okula başladığını, ancak ailesinin müdahalesiyle eğitimlerinin yarım kaldığını dile getiren Ayşegül Karagöz, diğer kardeşleri Büşra (8) ve Kübra’nın (7) ise henüz okula gitmediğini ifade etti. Ayşegül Karagöz, ‘’Yıllarca okul özlemi çektim. Herkes gibi okuma yazma bilmeyi arzuladım. Bu saatten sonra okula gidebilir miyim bilmiyorum ama en azından kardeşlerimin okula gitmesini istiyorum’’ dedi.

Yıllar önce babasını kaybeden 13 yaşındaki Mehmet Şükrü Demir ise geçimlerini sağlamak için annesi ve kardeşleriyle yollara düştüklerini belirterek, okulu bıraktığını anlattı. Babası Mustafa Demir’in 8 yıl önce hayatını kaybettiğini ve 5 kardeşinden 3’ü ile birlikte annesi Dilşah Demir’i de yanlarına alarak, tarlalarda ‘’ırgatlık’’ için Şanlıurfa’dan Polatlı’ya geldiklerini ifade eden Mehmet Şükrü Demir, ‘’Bu sene 6. sınıfa başlayacaktım, ama ekmek parası için hâlâ tarlalardayım. Ailemin geçimine katkıda bulunmak için çalışmam gerek, onun için okulu bırakmak zorundayım’’ diye konuştu.

Bölgedeki tarlalarda çalışan ailelerin birçoğu ise yaklaşık 2 ay sonra memleketlerine döneceklerini ve çocuklarının ancak o zaman okula gidebileceğini kaydettiler. Yaşıtlarının okullarda ders başı yapmasına rağmen kendileri hâlâ tarlalarda çalışan çocuklar, 2 ay sonrasını sabırsızlıkla beklediklerini kaydettiler. Çünkü artık evlerine döneceklerini, çadır hayatından kurtulacaklarını belirten çocuklar, aynı zamanda okula gitmenin de keyfini çıkartacaklarını ifade ettiler. Memleketlerine döndükleri sırada okula başlayanların ‘’şanslı’’ olduğunu dile getiren çocuklar, çünkü çok sayıda ailenin okul yaşındaki çocukları okula göndermediğini bildirdiler.

12.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  7 yıl oldu, 11 Eylül’ün sırrı aydınlatılamadı

  ERGENEKON'UN BAĞLANTILARI DA 12 EYLÜL'DE

  Aşırı laiklik özgürlüğe engel

  Bu da Belçika Danıştay’ı

  Düşmanlıkla hiçbir yere gidilmez

  Askere ABD desteği

  Gül: Azeriler memnun

  Önlük gitti, forma geldi

  Onlar hâlâ tarlada çalışıyor

  Sabit telefondan daha ucuza konuşun

  Camilerin süsü avizeler, Konya’dan

  Demokraside antidemokratik sektelere yer yok

  Darbeye karşı demokrasi nöbeti

  12 Eylül’ün son mağduru

  Güler: Ermenistan’dan elektrik alımı yok

  Otomobilde 3 bin 500 mermi

  Bala’da 4,1’lik panik

  Vefalı kedi 9 yıl sonra eve döndü

  Büyük deneydeilk safha tamam

  New Jersey’de Sakal-ı Şerif’e yoğun ilgi

  7.5 milyar yıl önce ölen yıldız göz kırptı

  Kalp sağlığınız için dişlerinizi fırçalayın

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır