"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

ABD'li komutan: Irak’ta zafer yok

Irak’taki ABD birliklerinin komutanı general David Petraeus, bu ülkede zafer elde edildiğini hiçbir zaman söyleyemeyeceğini ifade etti. Petraeus, Irak’taki mücadelenin, bir tepeyi ele geçirip, bayrağı dikmek ve eve zaferle dönmek gibi bir şey olmadığını belirtti.

Görev süresi yakın zamanda dolacak general Petraeus BBC’ye verdiği demeçte, Irak’ta güvenlik alanında yakın zamanda elde edilen kazançların kesin olduğunu ve ABD’nin hala uzun bir mücadeleyle karşı karşıya bulunduğunu söyledi. Petraeus, Irak’taki mücadelenin, bir tepeyi ele geçirip, bayrağı dikmek ve eve zaferle dönmek gibi bir şey olmadığını da belirtti.

Amerikan askerlerinin Irak kentlerinden gelecek yıl ortalarına kadar çekilip çekilmeyeceğine dair bir soruyu general, “mümkün” şeklinde cevapladı. Irak’taki görevine geçen yıl Şubat’ta devralan Petraeus, Irak’ta ufukta gerçek sorunlara dönüşecek “birçok fırtına bulutunun” bulunduğunu söyledi. Irak’taki genel durumu “zor ancak ümit verici” şeklinde değerlendiren Petraeus, Irak’taki gelişmelerin az da olsa sürdüğünü, ancak durumun hassasiyetini koruduğunu ifade etti. ABD Merkez Komutası’nda üstleneceği yeni görevinde Afganistan’daki operasyonları da denetleyecek olan general Petraeus, Afganistan’daki temayüllerin doğru yönde gitmediğini ve bunlarla ilgilenilmesi gerektiğini belirtti.

13.09.2008


 

Fransa’da laiklik tartışmaları alevlendi

Roma Katolik Kilisesinin lideri Papa 16. Benediktus’un dün başlayan resmî ziyareti, Fransa’da laiklik tartışmalarını alevlendirdi.

Sol eğilimli gazeteler, muhalefet ve işçi sendikaları, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin dikkatini, ‘’din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gereğine’’ çekti. Liberal eğilimli Demokrat Hareketi’nin lideri François Bayrou, Sarkozy’nin resmi bir şekilde Papayı Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırlamasını ‘’çok hevesle karşılamadığını’’ belirtti ve ‘’Din ile devlet işleri birbirinden ayrılmalı’’ dedi. Paris Belediyesi Başkanı Bertrand Delanoe, protokol gereği Papaya Cumhurbaşkanlığı Sarayında verilecek davete gideceğini, dinî ayinlere ise ‘’laiklik ilkesine saygı gereği’’ gitmeyeceğini söyledi.

Sosyalist Parti senatörü Jean-Luc Melenchon, Le Monde gazetesine yazdığı makalede, din ve siyasetin birbirine karıştırıldığını, Papa ve Sarkozy’nin Fransız toplumunda dini resmileştirmeye yönelik ortak stratejileri bulunduğunu öne sürdü.

PAPANIN PROGRAMI

Papa 16. Benediktus, Cumartesi (bugün) günü başşehirdeki Invalid Meydanı’nda, yaklaşık 250 bin kişinin katılması beklenen açık hava ayinini yönetecek. Papa, daha sonra Fransız Katolikleri için dinî öneme sahip, ülkenin güneybatısındaki Lourdes şehrine gidecek ve Pazartesiye kadar burada kalacak.

/ Paris

13.09.2008


 

Rus birlikleri Gürcistan’dan çekiliyor

Rus birliklerinin Gürcistan topraklarından çekilme işlemi sürüyor. Abhazya sınırındaki Senaki Gürcü üssünde kontrol noktası oluşturan Rus askerî birliğinin, buradan Abhazya'nın Gali bölgesine çekildiği bildirildi.

Rus askerlerinin Teklati ve Pirvelimaisi Köylerinden de ayrılarak Abhazya içlerine çekildiği kaydedildi. Rusya'nın, 15 Eylüle kadar Gürcü topraklarında alınan ek güvenlik tedbirleri çerçevesinde oluşturduğu bütün kontrol noktalarını boşaltması bekleniyor.

/ Tiflis

13.09.2008


 

Sudan’dan yatırım dâveti

Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Muhammed Hasan Jubara, ülkesindeki tarım yatırım imkânlarının en büyük bölümünü Türk girişimcilere açmak istediklerini söyledi.

Türkiye ile Sudan arasında 19 Aralık 1999’da Hartum’da imzalanan Tarım Alanında Bilimsel ve Teknik İşbirliği Protokolü kapsamında oluşturulan Yürütme Komitesi’nin 3. toplantısı, 10 Eylül’de Ankara’da yapıldı. Yürütme Komitesi’nin 3. toplantısına ilişkin protokol da bugün, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teşkilâtlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü (TEDGEM) Genel Müdürü Mehmet Taşan ile Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Muhammed Hasan Jubara tarafından imzalandı.

Protokol uyarınca, daha önce Sudan’ın 135 tarım teknik elemanına Türkiye’de eğitim imkanı sağlayan Türkiye, bu kez 100 teknik elemanı daha TİGEM çiftliklerinde değişik alanlarda eğitecek. İki ülke, hayvan sağlığı, bitkisel üretimin arttırılması ve tarım teknolojileri konusunda işbirliğine devam edecek.

Protokolün imza töreninde konuşan Sudan Uluslararası İşbirliği ve Tarım Genel Müdürü Jubara, iki ülke arasında tarımsal alandaki işbirliğinin geliştirilmesine yaptığı desteklerden dolayı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkililerine teşekkür ederek, ikinci protokolda öngörülen Sudan’da ‘’model çiftlik’’ kurulması projesine büyük önem verdiklerini ve bir an önce tamamlanmasını istediklerini söyledi. Jubara, bu çiftlik sayesinde Sudan çiftçilerine tarımda bilgi, teknoloji aktarımının mümkün olacağını anlatırken, sadece kamudan değil, Türk özel sektöründen de bu tür yatırımlar beklediklerini vurguladı.

Türk firmalarının Sudan’da yatırım yapması halinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin de gelişeceğine işaret eden konuk genel müdür, şöyle devam etti:

‘’Hem devletten hem de özel sektörden, tarım sektöründe stratejik ortaklık bekliyoruz. Sudan’da tarım yatırımı olanaklarının en büyük bölümünü Türk müteşebbislere açmak istiyoruz. Türkiye dost bir ülke ve herhangi bir anlaşmazlığımız yok. Bu hedefi gerçekleştirmek için Türkiye’deki bütün ilgili kuruluşların kapısını çaldık. TOBB, TZOB ve TARMAKBİR (Tarım Makinaları Üreticileri Birliği) ile görüştük. Sudan’a dâvet ettik.’’ TEDGEM Genel Müdürü Mehmet Taşan da, Sudan ile imzalanan işbirliği protokolü kapsamında, şimdiye kadar bu ülkeye 10 bin adet holstein ırkı dondurulmuş sperma gönderildiğini, Sudan’lı 135 teknik elemanın eğitildiğini, ayrıca bu ülkede örnek çiftlik ve suni tohumlama laboratuvarı kurulması çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Taşan, iki ülke arasında tarımsal işbirliğinin artarak devam edeceğini kaydetti.

/ Ankara

13.09.2008


 

Mısır Dışişleri Bakanı Türkiye’ye gelecek

MISIR Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt, Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın davetlisi olarak bugün Türkiye’yi ziyaret edecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmelerde başta Orta Doğu, Balkanlar ve Kafkaslar olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konular ile ikili ilişkiler ele alınacak. Ziyaret vesilesiyle Babacan ile Ebul Geyt arasında arasında Ankara’da yapılacak görüşmeler, 3 Kasım 2007’de İstanbul’da imzalanan Türkiye-Mısır Stratejik Diyaloğu Çerçeve Muhtırası kapsamındaki ilk toplantı olacak.

/ Ankara

13.09.2008


 

Finlandiya, Lizbon anlaşmasını onayladı

Fİnlandİya Devlet Başkanı Tarja Halonen’in Lizbon Anlaşmasını onayladığı bildirildi.

Finlandiya parlamentosunun Haziran ayında kabul ettiği anlaşmanın onay sürecinin böylece tamamlandığı belirtildi. Finlandiyalı milletvekilleri anlaşmayı 27 aleyhte oya karşı 151 oyla kabul etmişti. Oylamaya 21 milletvekili katılmamıştı.

/ Helsinki

13.09.2008


 

İran’da otobüs nehre uçtu: 12 ölü

İran’da bir yolcu otobüsünün nehre uçması sonucu 12 kişi öldü, 7 kişi yaralandı.

Yetkililer, Tahran-Kereç kara yolunda seyreden otobüsün sabah saatlerinde Kereç Nehri’ne uçtuğunu bildirdi. Kazada 12 kişinin öldüğü ve yaralanan 7 kişinin hastanelere kaldırıldığı belirtilirken, kazanın sebebine ilişkin henüz ayrıntı verilmedi.

/ Tahran

13.09.2008


 

Polonya’da eski lider yargılanıyor

Polonya’da 1981 yılı sonlarında sıkıyönetim ilân ederek suç işlemekle itham edilen eski komünist lider General Wojciech Jaruzelski aleyhindeki dâvâya dün devam edildi.

Varşova’da görülen dâvâda, Jaruzelski ile birlikte bazı eski yetkililer yargılanıyor. Eski devlet başkanı ve Komünist Parti lideri Jaruzelski, geçen yılın Nisanında açılan dâvâda suçlu bulunursa 10 yıl hapisle cezalandırılabilecek. Jaruzelski (85), “silâhlı çete kurup idare etmek” ile suçlanıyor.

/ Varşova

13.09.2008


 

Geçen yıl, 9.2 milyon çocuk öldü

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF), geçen yıl dünyada 5 yaş altında 9.2 milyon çocuğun öldüğünü bildirdi.

İngiliz The Lancet dergisinde, uluslar arası Almatı konferansının 30. yıl dönümü dolayısıyla yayımlanan UNICEF verilerinde, (1000 doğumda 93 ölüm vak'asının olduğu) 1990 ile (1000’de 68 ölüm vak'asının meydana geldiği) 2007 yılları arasında dünya çapındaki çocuk ölümlerinde yüzde 27’lik bir azalma kaydedildiği, ancak bu rakamın, BM’nin 2015’e kadar belirlediği yüzde 67’lik azalma hedefine ulaşmak için halen yetersiz olduğu belirtildi.

/ NEW YORK

13.09.2008


 

Bilimciler yaratılışı tartışıyor

İngİlİz The Guardian gazetesi, Profesör Reiss’in “yaratılış ve akıllı tasarımın tartışma dışında bırakılması bazı öğrencileri bilimden uzaklaştırıyor.” dediğini aktardı.

Reiss, yaratılışın ve akıllı tasarımın okullardaki bilim derslerinde okutulması gerektiğini vurguladı. Bu konuların tartışma dışı bırakılmasının “ters teptiğini” vurgulayan Reiss, bazı öğrencileri de bilimden uzaklaştırabileceğini savundu. Her 10 öğrenciden birinin yaratılışa inanan aileden geldiğine dikkat çeken İngiliz akademisyen, “20 yıldır biyoloji öğretiyorum. Deneyimlerimin bana söylediği bu çocuklara yanlış birşeye inandığını söylerseniz bilim hakkında daha fazlasını öğrenmek istemeyebilirler. Sürekli evrime vurgu yapmak öğrencilerin fikirlerini değiştirmesine neden olmuyor.” dedi. Reiss ayrıca, bilim öğretmenlerinin yaratılışı “yanlış algılama” olarak değil “dünya görüşüne” bir alternatif olarak görmesi gerektiğine dikkat çekti.

Profesör Reiss’in bu açıklamalarına tepki gösteren Profesör Lewis Wolpert, yaratılışın din derslerinde okutulması gerektiğini savundu. Liverpool Üniversitesi’nden Fizik Profesörü John Fry, bilim derslerinin yaratılışın öğretilmesi için uygun yerler olmadığını kaydetti. Fry, bilim derslerinde evrime karşı bilimsel kanıtlarla karşı çıkılabileceğini vurguladı. Profesör Reiss de yaratılışın bilimsel olmadığını belirterek buna karşın bilim derslerinde okutulmaması için bunun yeterli bir sebep olmadığını kaydetti. Reiss’e destek çıkan Exeter Üniversitesi’nden Profesör John Bryant, “Yeterli zaman varsa ve sınıftakiler yeterince olgunsa tartışılabilir.” dedi.

/ LONDRA

13.09.2008


 

Kadınlar daha çok kâbus görüyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, kadınların erkeklerden daha çok kâbus ve duygusal rüyalar gördüğünü ortaya koydu.

170 gönüllü üzerinde yapılan araştırmada, yakın zamanda gördükleri rüyaları anlatmaları istenen deneklerden erkeklerin yüzde 19’u, kadınların ise yüzde 30’u kâbus gördüğünü söyledi. Başka bir araştırma da, erkeklerin kadınlara nazaran daha rahat bir uyku çektiklerini gösterdi. Edinburgh Uyku Merkezi Müdürü Dr. Chris İdzikowski bu araştırmadan kadınların kâbusları daha iyi hatırladıkları sonucunun da çıkarılabileceğini belirtti.

/ LONDRA

13.09.2008


 

Şizofreni, beyin gelişimiyle bağlantılı olabilir

Şizofreninin, beynin bir bölümünün az gelişmesine bağlı olabileceği bildirildi.

Japonya’daki Psikoloji Bilimleri Enstitüsü’nden Tusuyoshi Fujita Miyakawa ve ekibinin, değişime uğratılan farelerde yaptığı araştırma, şizofreniye yakalanan farelerin beyinlerindeki bellek merkezi hipokampus içinde bulunan “dentat girus” bölgesinde olgunlaşma sorunu olduğunu gösterdi. Araştırmada, dentat girustaki sinirlerin yapısal ve psikolojik olarak yeterince olgunlaşmadığına, bunun da şizofreninin sebebi olabileceğine dikkat çekildi.

/ TOKYO

13.09.2008


 

Google eski gazeteleri arşivliyor

Google’un, eski gazetelerin arşivlerini dijital ortama aktarma ve içlerinde arama yapma imkânını genişletmek için çalışmalara başladığı bildirildi.

Google’dan yapılan açıklamada, dünyada 200 yıldan uzun süredir yayımlanan ve insanlık tarihiyle ilgili her tür bilginin detayıyla bulunduğu çok sayıda gazeteye internet ortamından ulaşılamadığı, Google’un bu durumu değiştirmek istediği kaydedildi. Bu kapsamda, halen “news.google.com/archivesearch” adresinde verilen ve ilk kez 2006 yılında New York Times ve Washington Post gibi gazetelerde başlayan, dijital ortamda arşivleri bulunan gazetelerin arşivlerinde arama hizmeti geliştiriliyor.

/ NEW YORK

13.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır