"Gerçekten" haber verir 13 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ramazan

RAMAZAN TAKVİMİ

Günahlara zırhtır, kalkandır oruç

Nefsi terbiyede ilâçtır oruç

Bugün ON ÜÇ, ayların efendisi

Hoş geldin, ey on bir ayın sultanı!



GÜNÜN DUÂSI

Allah’ım!

Üzerimizden feyiz ve bereketini, rahmet ve mağfiretini, af ve merhametini eksik etme! Kazancımıza bolluk ve bereket ver! Gönlümüze kanaat zenginliği ver!



Amerika'da Ramazan

Allah’ın bahşetmiş olduğu Kur’ân ve Rahmet ayı Ramazan-ı Şerif, mekân ve mesafe tanımadan, okyanuslar aşarak ABD’de yaşanıyor. Sadece bir kaç asır önce ilk defa Ortadoğu’dan, Afrika’dan ve Müslüman Asya topraklarından ABD’ye gelen Müslümanlar yavaş yavaş çoğalmışlar ve kendi din ve kültürlerini yaşamaya çalışmışlardır. İslâm, Amerika Birleşik Devletlerinde en hızlı yayılan din haline gelmiştir. Müslümanlar, 11 Eylül saldırılarından sonra zorlu günler yaşasalar da İslâmiyete olan ilgi azalmamış, bilâkis daha da artmıştır.



İftarda çocuk olmak

Oruç her zaman güzeldir ama, en güzel zamanı iftar zamanıdır. Çocuklar için bu zaman daha da güzelleşir. İftar zamanına saatler kala, iftarlığına cebine koyan çocuklar, büyüklerin yanına varır, “Anne kaç saat kaldı, kaç dakika kaldı” diye ikide bir saati sorarlar. Vakit yaklaştıkça çocukların heyecanı ve sabırsızlığı da artar. Bir taraftan da oruç tutmuş olmanın mutluluğu, yüreklerinden yüzlerine yansır. Masum sîmâları daha bir güzelleşir ve sevimli hale gelir.



Çeşitli kabir hayatları

Kabirdeki yaşayış, herkes için farklı olacaktır. Bazı ortak paydalar olmakla birlikte herkes şahsına ait, müstakil bir hayat yaşayacaktır.



“Aranızda selâmı yayınız”

“Yaptığınız zaman birbirinizi seveceğiniz bir

şey söyleyeyim mi? Aranızda selâmı yayınız.”

(Müslim, İman 93-94)



İftar ve teravih bayramları (2)

Teravih namazlarında imamlar, çoğunlukla kısa sûreleri okurlardı. Yani Fîl (elem tere) sûresinden başlayıp, Nâs (Kul Eûzü birabbinnâs) sûresinde bitirerek, iki defa devredip, yirmi rekât namaz kılınırdı. Vitir namazındaki son tekbirde eller yukarıya kaldırılıp, kunut duâları okunacağı zaman, birçok kimse şaşırıp rükûa giderdi.



Hünkâr beğendi

MALZEMELER (5 kişilik)

500 gr. kuzu kuşbaşı

1/2 çay bardağı sıvıyağ

Tuz, karabiber



Tadı damağımdan gitmeyen iftar yemeği

Bunca yıldır oruç tutarım. Bana “En lezzetli orucun hangisidir?” diye sorsalar hiç tereddüt etmeden askerî okulun ilk yılındaki iftar yemeğini söylerim. Zira aradan 25 yıl geçtiği halde tadı hâlâ damağımda duruyor.



Zahire müptelâ aklın feryadı

“Evet zâhire mübtelâ olan akıl, şu keşmekeş kâinatta perestiş ettiği şeylerin zevâlini görmek ile me’yûsâne feryad eder ve bâki bir mahbubu arayan ruh dahi ‘Lâ ühıbbü’l-âfilîn’ [Batıp gidenleri sevmem. (En’âm: 76)] feryâdını ilân ediyor.”

(Sözler, 2004, s. 345)



Asıl yemekler!

Eğitim fakültesinde okuduğumuz yıllardı. Manisa’nın Demirci ilçesinde bir yurtta kalıyorduk.



 
GAZETE 1.SAYFA

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır